Οι πληροφορίες που είχαν δημοσιευτεί από τον Ιούνιο για νέα αναβολή της λειτουργίας ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού επιβεβαιώθηκαν χθες, με ανακοίνωση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου. Στην ανακοίνωση, η ΡΑΕΚ επισημαίνει πως όλοι οι συμμετέχοντες παραγωγοί και προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας (σ.σ. περιλαμβανομένης της ΑΗΚ) είχαν ελλιπή, ασύμβατη και μη συστηματική δραστηριοποίηση κατά τη δοκιμαστική περίοδο, κάτι που την υποχρέωσε να ζητήσει από τον Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς την πραγματοποίηση νέας δοκιμαστικής περιόδου.

Μάλιστα, η αναβολή της ανταγωνιστικής αγοράς (είχε λεχθεί πως θα ξεκινούσε τον Οκτώβριο) γίνεται επ’ αόριστο, καθώς η ΡΑΕΚ θα αξιολογήσει πώς θα λειτουργήσουν οι παραγωγοί και οι προμηθευτές κατά τη νέα δοκιμαστική περίοδο και αναλόγως θα αποφασίσει. Είναι σημαντικό να τονιστεί πως η ανεπάρκεια που επέδειξαν κατά την πρώτη δοκιμαστική περίοδο οι συμμετέχοντες στην αγορά ηλεκτρισμού προκάλεσε ανησυχία στη ΡΑΕΚ -η οποία καταγράφεται στην ανακοίνωση- για το ενδεχόμενο περαιτέρω αυξήσεων των τιμών ηλεκτρισμού «για λόγους που θα αφορούν την μη επαρκή εκμετάλλευση των εργαλείων που προσφέρονται στους συμμετέχοντες από τη λειτουργία της ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ειδικότερα, η ΡΑΕΚ σημειώνει στην ανακοίνωση πως «τη δεδομένη συγκυρία, όπου οι χονδρεμπορικές τιμές ηλεκτρισμού βρίσκονται στα ύψη και τα κράτη μέλη επιστρατεύουν δραστικές παρεμβάσεις για να αναχαιτίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τη μετακύλιση των ανατιμήσεων στη λιανική αγορά, δύσκολα θα μπορούσε να γίνει ανεκτή η οποιαδήποτε περαιτέρω αύξηση των τιμών ηλεκτρισμού, για λόγους που θα αφορούν την μη επαρκή εκμετάλλευση των εργαλείων που προσφέρονται στους Συμμετέχοντες από τη λειτουργία της ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού».

Στην απόφαση για αναβολή της ανταγωνιστικής αγοράς συνέβαλε και το γεγονός ότι «διανύουμε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο σε ενεργειακό επίπεδο, ως αποτέλεσμα των συνεχών ανατιμήσεων στην ενέργεια, απόρροια του σφοδρού κύματος εκτίναξης του ενεργειακού κόστους που επικρατεί σε ολόκληρη την Ευρώπη».

Ευθύνες για την αναβολή έχει και η κυβέρνηση, καθώς δεν έχει προωθήσει στη Βουλή τους κανονισμούς για την πλήρη ανεξαρτητοποίηση των υπαλλήλων του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς (λειτουργός αγοράς) από την ΑΗΚ. Αναφέρει η ΡΑΕΚ: «Καταλυτικό ρόλο στο όλο εγχείρημα διαδραματίζει η υποχρέωση αμεροληψίας του ΔΣΜΚ, ως Λειτουργού της Αγοράς, όπου με βάση τις πρόνοιες του περί Ρύθμισης της Αγοράς Ηλεκτρισμού Νόμου του 2021 (Ν.130(Ι)/2021) ο ΔΣΜΚ έχει διαχωριστεί νομικά πλήρως από την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου και έχει καταστεί ως ένα ανεξάρτητο νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, όμως οι Κανονισμοί οι οποίοι ρυθμίζουν σειρά θεμάτων που αφορούν τον ΔΣΜΚ, συμπεριλαμβανομένης της αμεροληψίας του προσωπικού του, δεν έχουν μέχρι σήμερα τεθεί σε ισχύ».