Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης φαίνεται πως θα είναι ανάμεσα στους ξένους ηγέτες που θα παραστούν την ερχόμενη Δευτέρα στην κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ στο Λονδίνο. Στενοί συνεργάτες του ΠτΔ που ρωτήθηκαν χθες από τον Φ εάν ο κ. Αναστασιάδης θα παραστεί στην κηδεία της Ελισάβετ Β΄ ανέφερε ότι «δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα αλλά πιθανότατα να είναι ανάμεσα στους ξένους ηγέτες που θα παραστούν». 

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε προγραμματισμένη επίσκεψη στο Λονδίνο, καθοδόν προς τη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Στη διάρκεια της παραμονής του στο Λονδίνο είχε προγραμματιστεί να παραστεί και να μιλήσει σε δείπνο που διοργανώνει η κυπριακή παροικία. Το δείπνο ωστόσο, λόγω του επίσημου πένθους στη Βρετανία, έχει ακυρωθεί.

Χθες το πρωί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπέγραψε το βιβλίο συλλυπητηρίων για το θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ που ανοίχθηκε στην οικία του ύπατου αρμοστή της Βρετανίας στην Κύπρο. 

Στο βιβλίο συλλυπητηρίων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έγραψε ότι «είναι με μεγάλη λύπη που μεταφέρω τα βαθύτατα συλλυπητήρια μας εκ μέρους του λαού και της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως και του ιδίου και της Πρώτης Κυρίας, για τον θάνατο της Α.Μ. Βασίλισσας Ελισάβετ Β’».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Mήνυμα ΠτΔ για θάνατο Ελισάβετ στο βιβλίο συλλυπητηρίων

«Κατά τη διάρκεια της 70χρονης βασιλείας της γίναμε μάρτυρες της περαιτέρω ενίσχυσης των ιστορικών δεσμών μεταξύ της Κύπρου και του Ηνωμένου Βασιλείου, τόσο διμερώς όσο και εντός της οικογένειας της Κοινοπολιτείας» πρόσθεσε. Ανέφερε ακόμη ότι θα θυμόμαστε πάντοτε τη Βασίλισσα Ελισάβετ Β’ για την αφοσίωση και προσήλωσή της στα κοινά, καθώς και για την αγάπη και αφοσίωση της στην Οικογένεια της. «Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές πένθους και λύπης, θα ήθελα να εκφράσω τα βαθύτατη συμπάθεια μας στην Α.Μ. Βασιλέα Κάρολο Γ’, τη Βασιλική Σύζυγο, τα Μέλη της Βασιλικής Οικογένειας και τον λαό του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βορείου Ιρλανδίας» κατέληξε. 

Σε δηλώσεις μετά την υπογραφή του βιβλίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι εξέφρασε τη βαθύτατη θλίψη του κυπριακού λαού, της Κυπριακής Δημοκρατίας και του ίδιου προσωπικά για τον θάνατο της Βασίλισσα Ελισάβετ και «είχα την ευκαιρία σε μια σύντομη συνομιλία με τον Ύπατο Αρμοστή να επαναλάβω την επιθυμία μας να συνεχίσουμε αλλά και να εμβαθύνουμε τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών προκειμένου να μελετηθούν και οι τρόποι εμπλοκής ή και δημιουργίας συνθηκών επανέναρξης των συνομιλιών» για την λύση του Κυπριακού.

Από την πλευρά του, ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής Irfan Siddiq Obe δήλωσε ότι «ο θάνατος της Βασίλισσας Ελισάβετ είναι μια τεράστια απώλεια για το λαό του Ηνωμένου Βασιλείου, της Κοινοπολιτείας και για πολλούς άλλους σε όλο τον κόσμο», ενώ ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη «για την πρωτοβουλία του να υπογράψει το βιβλίο συλλυπητηρίων».