Τα κατηγορητήρια για τους 15 αξιωματικούς και απλούς αστυνομικούς που αναμείχθηκαν στη διερεύνηση των εξαφανισμένων γυναικών, οι οποίες, όπως αποκαλύφθηκε εκ των υστέρων, ήταν θύματα του κατά συρροή δολοφόνου Νίκου Μεταξά, ετοιμάζει Επιτροπή.

Στην Αστυνομία η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει εν μέρει αναστάτωση λόγω των πολλών εμπλεκομένων αλλά και των θέσεων που κατέχουν. Ένας από τους κατηγορούμενους είναι αστυνομικός διευθυντής, ενώ άλλοι τρεις ήταν κατά την εποχή της διερεύνησης, υπεύθυνοι των ΤΑΕ. Η εξέλιξη αυτή ήταν φυσιολογική, από την ώρα που η Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων μετά από οδηγίες της Νομικής Υπηρεσίας, ζήτησε από τον Αρχηγό Αστυνομίας να ενεργήσει τα δέοντα. Ο Αρχηγός Στέλιος Παπαθεοδώρου καθηκόντως και στη βάση των οδηγιών της Αρχής, ζήτησε τον διορισμό της Επιτροπής που θα ετοιμάσει τα κατηγορητήρια. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Υπόθεση Μεταξά: Πειθαρχικές διώξεις 15 αστυνομικών

Σημειώνεται ότι το θέμα με τους 15 που θα διωχθούν πειθαρχικά είχε εγερθεί στον Αρχηγό Αστυνομίας τον περασμένο Γενάρη, ο οποίος ζήτησε όπως δοθούν λεπτομέρειες για το κάθε ένα μέλος εναντίον του οποίου θα απαγγελθούν πειθαρχικές διώξεις. Την περασμένη βδομάδα αποστάληκαν από τον πρόεδρο της Αρχής, Ανδρέα Πασχαλίδη, τα στοιχεία και οι αναφορές για το κάθε μέλος της Αστυνομίας που θα διωχθεί.

Μετά την ετοιμασία των κατηγορητηρίων, θα συσταθεί Πειθαρχική Επιτροπή από δύο λειτουργούς της Νομικής Υπηρεσίας και έναν ανώτερο αξιωματικό της Αστυνομίας ώστε να εκδικάσει τις υποθέσεις. Οι κατηγορίες που θα απαγγελθούν στους 15 θα αφορούν κατά πάσα πιθανότητα, την αμέλεια καθήκοντος. Ωστόσο, οι 15 επηρεαζόμενοι ετοιμάζουν από τώρα την υπεράσπισή τους η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», θ’ αφορά στην ανυπαρξία σχετικού πρωτοκόλλου για τον χειρισμό υποθέσεων εξαφανισμένων ατόμων. Όπως προέκυψε τότε, δεν υπήρχε πρωτόκολλο στη βάση του οποίου όλοι οι αστυνομικοί να προβαίνουν σε μια σειρά από ενέργειες σε περίπτωση εξαφανισθέντος προσώπου, ή όταν η εξαφάνιση αφορά ευάλωτο άτομο ή παιδί. Τώρα έχει καθιερωθεί τέτοιο πρωτόκολλο στη βάση του οποίου γίνονται όλες οι ενέργειες για περιπτώσεις εξαφανισθέντων.

Το θέμα αυτό ήταν και η αιτία της απομάκρυνσης του τότε Αρχηγού Αστυνομίας, Ζαχαρία Χρυσοστόμου, και της παραίτησης του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, Ιωνά Νικολάου, λόγω πολιτικής ευθυξίας.