“Με φίλες χώρες, όπως η Ελλάδα, η Γαλλία, το Ισραήλ και η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και οι ΗΠΑ, εργαζόμαστε για μια Μεσόγειο ειρήνης και ασφάλειας. Που θα προοδεύει προς όφελος όλων των λαών της”, τόνισε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, σε ομιλία του κατά το γεύμα με Πρέσβεις για την Ημέρα της Ευρώπης. “Θέλουμε και την Τουρκία στο παιχνίδι. Μια Τουρκία όμως που σέβεται το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες που διέπουν όλα τα πολιτισμένα κράτη. Μια Τουρκία που να βοηθήσει στη λύση του κυπριακού και όχι να παραμένει το εμπόδιο”, πρόσθεσε.

 

Αυτούσια η ομιλία του κ. Νεοφύτου:

Κυρίες και κύριοι,

Σας ευχαριστώ για την αποδοχή της πρόκλησής μας να τιμήσουμε μαζί την Ημέρα της Ευρώπης.

Την 72η επέτειο της υπογραφής της Διακήρυξης Σιούμαν.

Τη θεμέλια πράξη για μια ενιαία, ειρηνική, δημοκρατική και ευημερούσα Ευρώπη.

Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που, από την 1η Μαΐου του 2004, η Κύπρος αποτελεί μέρος αυτού του οράματος. Αυτού του ταξιδιού. Με πρωτεργάτη υλοποίησης τον ιδρυτή της παράταξής μας τον Γλαύκο Κληρίδη.

Για εμάς, στον Δημοκρατικό Συναγερμό ήταν η δικαίωση μιας μακράς πορείας που ξεκίνησε από την ίδρυσή μας το 1976.

Αγαπητές και αγαπητοί μου,

Η διακήρυξη Σιούμαν, κυρίες και κύριοι, αποτελεί υπόδειγμα διαυγούς στρατηγικής σκέψης και αποφασιστικής πολιτικής βούλησης.

Είμαστε και σήμερα σε μια τέτοια ιστορική περίοδο. Είναι η κατάλληλη στιγμή για υπερβάσεις και εμβληματικές αποφάσεις. Που θα μας δείξουν το δρόμο της ειρήνης, την ασφάλειας και της ανάπτυξης για τις επόμενες γενιές.

Η πλήρης και απερίφραστη καταδίκη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, με την αποτρόπαια βία και της μεγάλη ανθρωπιστική καταστροφή που επέφερε, είναι, πρωταρχικά, θέμα συνείδησης.

Δεν είναι μόνο από τυπικό καθήκον: ότι αναγνωρίζουμε τις υποχρεώσεις μας ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είναι και από ηθικό καθήκον. Και από συλλογικό βίωμα. Γιατί την κατοχή δεν την αντιλαμβανόμαστε θεωρητικά. Τη ζούμε.

Τη ζείτε κι εσείς που διαμένετε εδώ, στη Λευκωσία. Στην πράσινη γραμμή, στα οδοφράγματα, στη θέα της κατοχικής σημαίας στο βουνό.

Ζήσαμε την τουρκική εισβολή που ήρθε με παρόμοιο πρόσχημα με τη ρωσική στην Ουκρανία. Που ξετυλίχθηκε με παρόμοιους, τραγικούς και απάνθρωπους τρόπους.

Εμείς, λοιπόν είμαστε με τη σωστή πλευρά:

  • Με την πλευρά του σεβασμού της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών.
  • Με την πλευρά του διεθνούς δικαίου.
  • Με την πλευρά της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών.

Ο αναθεωρητισμός ήταν και παραμένει απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια της Ευρώπης. Τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ πρέπει να λάβουν αποφασιστικά μέτρα για τη συμμόρφωση όλων στις επιταγές του διεθνούς δικαίου.

Κυρίες και κύριοι

Ο Ρομπέρ Σουμάν πίστευε σε μια Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία που θα εξασφάλιζε την ειρήνη, την ελευθερία και την πρόοδο των λαών της.

Το τραγικό είναι ότι, σήμερα, το ανατολικότερο σημείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν απολαμβάνει τα αγαθά που αυτή απλόχερα προσφέρει: την ειρήνη, την ελευθερία και την πρόοδο.

Πρόκειται για το Ριζοκάρπασο, στην άκρη της κατεχόμενης επαρχίας Κερύνειας. Εκεί η Κύπρος, και η Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν έχει, προσωρινά, κυριαρχία. Αυτό το στίγμα, αυτή η ντροπή, πρέπει να σταματήσει το συντομότερο. Γι’ αυτό και καταδικάσαμε από την πρώτη στιγμή τη ρωσική εισβολή. Γιατί έχουμε τα ίδια βιώματα.

Ωστόσο πρέπει να κατανοήσει και η Ευρώπη πως αισθάνονται οι Κύπριοι όταν οι κυρώσεις περιορίζονται μόνο στη Ρωσία και δεν επιβάλλονται και στην Τουρκία με τις διαρκείς παραβιάσεις της προς ένα κράτος μέλος όπως είναι η Κύπρος. Δική μας πολιτική προτεραιότητα φυσικά, δεν είναι η επιβολή κυρώσεων αλλά η λύση του κυπριακού. Προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινηθεί και η Ευρωπαϊκή Ένωση, εξασκώντας πίεση προς την Τουρκία για να εγκαταλείψει τις απαράδεχτες θέσεις της για λύση δυο κρατών. Και αν δεν το πράξει να γνωρίζει ότι η Ευρώπη όπως έπραξε και για τη Ρωσία, παρόμοια θα συμπεριφερθεί και στην Τουρκία.

Παράλληλα εμείς υπηρετώντας τις αρχές της Ευρώπης και όχι το κόστος και τα δικά μας οικονομικά συμφέροντα, συνταχτήκαμε με τις αποφάσεις για κυρώσεις έναντι της Ρωσίας. Το ίδιο πρέπει να κάνει και η Τουρκία ακολουθώντας τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Δύσης και όχι να παρακάμπτει τις κυρώσεις και να έχει επιπρόσθετα και οικονομικό όφελος.   

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός, παρά την τουρκική επιθετικότητα και αλαζονεία, παραμένει προσηλωμένος στην όσο το δυνατόν συντομότερη επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Βασισμένη στις ίδιες αξίες που απαιτούμε για την Ουκρανία.

Μια λύση που να ενώνει τη μοιρασμένη μας πατρίδα με βάση το συμφωνημένο πλαίσιο και τις ευρωπαϊκές αρχές, που να λειτουργεί προς όφελος και των δύο των κοινοτήτων της.

Μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία. Με μία κυριαρχία, ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα και πρωτεύοντα ρόλο στις κοινότητες σε εσωτερικά ζητήματα.

Απαλλαγμένη από τον κατοχικό στρατό και τις παρωχημένες εγγυήσεις του 1960.

Εμείς στον Δημοκρατικό Συναγερμό, προκρίνουμε η εγγύηση της λύσης να προέλθει από τους ευρωπαϊκούς αμυντικούς μηχανισμούς σε συνεργασία με το δυτικό σύστημα ασφάλειας.

Εξάλλου ήδη έχουμε τρεις Νατοϊκούς στρατούς στο έδαφός μας.

Η Κύπρος σήμερα, κυρίες και κύριοι, αλλά και πολύ περισσότερο η ενωμένη Κύπρος αύριο, είναι μια αξιόπιστη και σταθερή χώρα που μπορεί να ξεκλειδώσει μια σειρά από θετικές προοπτικές στην περιοχή και στην Ένωση.

Και η ενέργεια είναι ο νέος καταλύτης.  

Έχουμε τα δικά μας κοιτάσματα, που είναι ταυτόχρονα και ευρωπαϊκά. Την ώρα μάλιστα που η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει προκαλέσει παγκόσμια αναστάτωση στην αγορά ενέργειας, η Τουρκία με την απαράδεκτη στάση της κρατά καθηλωμένες σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Ποσότητες που θα μπορούσαν κατ’ ελάχιστον να συνεισφέρουν στις ενεργειακές ανάγκες της περιοχής μας.

Με φίλες χώρες, όπως η Ελλάδα, η Γαλλία, το Ισραήλ και η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και οι ΗΠΑ, εργαζόμαστε για μια Μεσόγειο ειρήνης και ασφάλειας. Που θα προοδεύει προς όφελος όλων των λαών της.

Θέλουμε και την Τουρκία στο παιχνίδι. Μια Τουρκία όμως που σέβεται το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες που διέπουν όλα τα πολιτισμένα κράτη. Μια Τουρκία που να βοηθήσει στη λύση του κυπριακού και όχι να παραμένει το εμπόδιο.

 

Όπως είπα και πριν, πιστεύουμε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για εμβληματικές αποφάσεις. Σήμερα η αδράνεια εκλαμβάνεται ως αδυναμία.

 

Από αυτήν την αδυναμία τρέφονται ο αναθεωρητισμός στο εξωτερικό και ο λαϊκισμός στο εσωτερικό.

 

Προκαλούν ανασφάλεια. Κοινωνικές αναταράξεις. Γεωπολιτικές κρίσεις. Τελικά υποχώρηση των αξιών της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

 

  • Αποφάσεις για περαιτέρω ενοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόσο στην οικονομική, όσο και την αμυντική της διάσταση.
  • Αποφάσεις για υλοποίηση της στρατηγικής αυτονομίας και την παράλληλη εμβάθυνση της σχέσης με το ΝΑΤΟ.
  • Αποφάσεις για ευρωπαϊκή πολιτική ενέργειας.

 

Κυρίες και κύριοι,

 

Με την Ευρωπαϊκή στήριξη του Ταμείου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης, έχουμε τη δυνατότητα να εξελίξουμε ένα οικονομικό μοντέλο που έφτασε στα όριά του.

 

Και να πυροδοτήσουμε μια σειρά από επενδύσεις που θα τροφοδοτήσουν μια πιο υγιή, πιο βιώσιμη και πιο πράσινη αναπτυξιακή διαδικασία.

 

Με μια μεγάλη κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία στο πλευρό μας, ήδη προχωρήσαμε σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις στη δικαιοσύνη, τη διαφάνεια και την τοπική αυτοδιοίκηση.

 

Συνεχίζουμε με το ψηφιακό μετασχηματισμό στη δημόσια διοίκηση και την οικονομία, και με ριζικές βελτιώσεις σε εκπαίδευση και κοινωνική συνοχή.

Ταυτόχρονα μπαίνουμε σε προεκλογικούς ρυθμούς.

 

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός θα δώσει τη μάχη με τον υποψήφιό του.

Η μάχη θα είναι δύσκολη, αλλά θα την κερδίσουμε. Και ξέρετε ότι στα δύσκολα κρινόμαστε εμείς και φέρνουμε αποτέλεσμα.

 

Γιατί,

 

  • Οι πολίτες αναγνωρίζουν το έργο μας.
  • Αντιλαμβάνονται ότι η ασφάλεια, η σταθερότητα, η ανάπτυξη, είναι υψηλά διακυβεύματα.
  • Και κατανοούν ότι μια εποχή κρίσης απαιτεί ικανότητα. Αποτελεσματικότητα. Σωστή διαχείριση.

 

Απέναντι στον λαϊκισμό, ο Δημοκρατικός Συναγερμός παραμένει μια δύναμη σοβαρότητας και υπευθυνότητας.

 

Ο εγγυητής της κοινωνικής και οικονομικής σταθερότητας.

 

Είναι ο σημαιοφόρος των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών.

 

Και πρωτίστως η πολιτική δύναμη, πρωταγωνιστής της λύσης του κυπριακού. Και με την ενέργεια να είναι ο νέος καταλύτης για τη λύση.  

 

Ας είναι η φετινή Ημέρα της Ευρώπης η αφορμή να τις ξαναθυμίσουμε στους πολίτες

και να τις εδραιώσουμε με πράξεις.

 

Σας ευχαριστώ.