Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε πως η πρώτη αύξηση των επιτοκίων σε διάστημα μεγαλύτερο των 10 ετών, μπορεί να έλθει εβδομάδες μετά τη λήξη του προγράμματος αγοράς ομολόγων στις αρχές του επομένου τριμήνου, τη στιγμή που ήδη ένας αυξημένος αριθμός μελών της ΕΚΤ αφήνουν να εννοηθεί ότι μια άνοδος θα έρθει τον Ιούλιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Λαγκάρντ: Όχι σε αυξήσεις προσαρμοσμένες στο πληθωρισμό

“Η πρώτη αύξηση των επιτοκίων, θα λάβει χώρα κάποια στιγμή μετά το τέλος της αγοράς assets”, ανέφερε η Lagarde.

“Δεν έχουμε ορίσει ακόμη ακριβώς το πότε, αλλά ήμουν πολύ σαφής ότι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει μια περίοδο λίγων μόνο εβδομάδων”, ανέφερε σε ομιλία της στη Λιουμπλιάνα, συνηγορώντας υπέρ μιας “σταδιακής”  εξομάλυνσης της νομισματικής πολιτικής μετά την αρχική αύξηση.

Αντιμέτωποι με πληθωρισμό-ρεκόρ που είναι σχεδόν τετραπλάσιος του στόχου της ΕΚΤ για 2%, οι συνάδελφοι της Λαγκάρντ στην ΕΚΤ πιέζουν όλο και περισσότερο δημοσίως για αύξηση στη συνεδρίαση της 21ης Ιουλίου.

Ενώ η Federal Reserve και η BoE έχουν ξεκινήσει τη σύσφιξη της πολιτικής, η ΕΚΤ δεν έχει αυξήσει το κόστος δανεισμού από το 2011. Επίσης, το επιτόκιο καταθέσεών της ήταν αρνητικό από το 204.

Οι αγορές προεξοφλούν αυξήσεις επιτοκίων κατά 0,25% από την ΕΚΤ στις συνεδριάσεις του Ιουλίου και του Σεπτεμβρίου, με περαιτέρω αυξήσεις μέχρι το τέλος του έτους.

Επίσης, αναμένουν ότι σε δύο χρόνια το επιτόκιο καταθέσεων θα διαμορφωθεί στο 1,5%.