Ένα νέο καινοτόμο τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού εξετάζεται το τελευταίο διάστημα από το Υπουργείο Υγείας και όλα δείχνουν ότι παίρνει το δρόμο της εφαρμογής αφού τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν εγκυρότητα και ποιότητα αποστελεσμάτων.

Ο λόγος για το τεστ στο οποίο ο πολίτης θα πρέπει να φυσήξει σε ένα σωλήνα η άλλη άκρη του οποίου καταλήγει σε ένα διάφανο σακουλάκι.Ακολούθως το σακουλάκι μπαίνει σε ειδική κατάψυξη για ενάμιση λεπτό, στη συνέχεια ο αέρας μεταφέρεται σε ένα σύστημα. Ουσιαστικά το τεστ αυτό δίνει αποτέλεσμα σε διάστημα ενάμιση λεπτού.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έρχονται αλλαγές: Επί τάπητος παιδιά, κέντρα, test to stay

Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι η καινοτόμος αυτή διαδικασία έχει δημιουργηθεί από εταιρεία στο Ισραήλ, με την εμπλοκή και παραγόντων της Πάφου και αυτή την περίοδο εξετάζεται πέραν της αξιοπιστίας του συστήματος, που φαίνεται πλέον να είναι αποδεκτή, και το νομικό πλαίσιο για την αποδοχή του στην ΕΕ. Οι προοπτικές πάντως δείχνουν πολύ ευοίωνες, αφού η πρωτοποριακή τεχνολογία έχει ήδη εγκριθεί από την Ελλάδα.

Τόσο ο Υπουργός Παιδείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα, όσο και επιστημονικοί φορείς που μίλησαν για τη νέα αυτή μεθοδολογία, αναγνώρισαν ότι αν οριστικοποιηθεί η αξιοπιστία της, θα λύσει πολλά προβλήματα τόσο στα σχολεία και άλλους χώρους έντονων κοινωνικών συναθροίσεων, όσο και σε ανθρώπους που φοβούνται τα παραδοσιακά τεστ που χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με τους αρμόδιους παράγοντες που εμπλέκονται στην υλοποίηση της νέας αυτής μεθόδου και την κυκλοφορία της, είμαστε πλέον στο τελικό στάδιο των τεστ για την καταλληλότητα και αξιοποιστία της και είναι θέμα λίγων ημερών να ενημερωθεί σχετικά με τα αποτελέσματα αυτά το Υπουργείο Υγείας και ακολούθως τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής για να αποφασιστεί κατά πόσο θα έρθει και στην Κύπρο.