Πρόταση για πρόσληψη ανέργων με βάση τα σχέδια της ΑΝΑΔ για να καλυφθούν οι ανάγκες σε προσωπικό στις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων υπέβαλε στην Υπουργό Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ο βουλευτής Πάφου του ΔΗΣΥ, Χαράλαμπος Πάζαρος.

Η κίνηση αυτή, τονίζει σε επιστολή του προς την Ζέτα Αιμιλιανίδου ο κ. Πάζαρος, θα συμβάλει στην εξέταση των εκκρεμούσων αιτήσεων που αφορούν εξέταση ανεργιακού επιδόματος και θεσμοθετημένης και κοινωνικής σύνταξης, μέχρι την πλήρη εφαρμογή της ψηφιακής μεταρρύθμισης. Η καθυστέρηση στην εξέταση των αιτήσεων που αφορούν στις κοινωνικές ομάδες των ανέργων και των συνταξιούχων, προκαλεί μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, παρατηρεί.

«Σε μια κατ’ εξοχήν τουριστική χώρα όπου σε πολλές οικογένειες και οι δύο γονείς εργοδοτούνται στη τουριστική βιομηχανία», σύμφωνα με τις παραστάσεις του βουλευτή Πάφου, «με το κλείσιμο των ξενοδοχειακών μονάδων και των χώρων εστίασης, αυτές οι οικογένειες παραμένουν χωρίς εισοδήματα για μεγάλο χρονικό διάστημα το οποίο, σε κάποιες περιπτώσεις, υπερβαίνει τους τρείς μήνες.

Εξίσου άσχημη, είναι και η εικόνα να φτάνει στο όριο συνταξιοδότησης ένας πολίτης και να παραμένει χωρίς εισόδημα για μεγάλο χρονικό διάστημα, επειδή καθυστερεί η εξέταση της αίτησης του για παροχή σύνταξης, είτε αυτή είναι θεσμοθετημένη είτε κοινωνική. «Έχοντας γνώση του φόρτου εργασίας που συσσωρεύτηκε από τις αρχές του 2020 που εμφανίστηκε η πανδημία, λόγω της παροχής έκτακτων επιδομάτων και σχεδίων στήριξης επιχειρήσεων και αυτοτελώς εργαζομένων που πολύ ορθά η κυβέρνηση παραχώρησε στηρίζοντας την κυπριακή οικονομία και τους πολίτες, αυτές οι δύο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες θα έπρεπε να τυγχάνουν ιδιαίτερης προσοχής».

Η πρόταση μου για εργοδότηση άνεργων επιστημόνων με βάση τα σχέδια της ΑΝΑΔ είναι απόλυτα εφικτή και πραγματοποιήσιμη αφού έχει δοκιμαστεί και στο παρελθόν από τις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων με επιτυχία στο πλαίσιο εξέτασης αιτήσεων πληρωμής λόγω πλεονασμού το 2013, καταλήγει ο κ. Πάζαρος.