Άγριες συμπλοκές σε δύο δόσεις, ξέσπασαν προχθές και χθες το πρωί στο Κέντρο Πρώτης Φιλοξενίας Πουρνάρα στην Κοκκινοτριμιθιά, με 35 άτομα να έχουν τραυματιστεί, ένας εκ των οποίων σοβαρά. Το ανησυχητικό στοιχείο είναι πως ανήλικος ανέσυρε μαχαίρι, με τον υπουργό Εσωτερικών να δηλώνει ότι θα γίνουν προσπάθειες επαναπατρισμού όσων δεν θα δοθεί άδεια προσωρινής προστασίας. Σύμφωνα με την Αστυνομία, προχθές το βράδυ, δύο ομάδες μεταναστών από το Κονγκό και τη Νιγηρία, κάτω από άγνωστες συνθήκες, άρχισαν να διαπληκτίζονται, ενώ στη συνέχεια τα αίματα άναψαν με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν άγρια επεισόδια. 

Η κατάσταση βγήκε εκτός ελέγχου, με τους μετανάστες να ρίχνουν πέτρες και διάφορα άλλα αντικείμενα, ενώ αμέσως στο σημείο κλήθηκαν ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας για να επιβάλουν την τάξη. Εκτός από τον πετροπόλεμο, ένας ανήλικος φέρεται να ανέσυρε μαχαίρι με αποτέλεσμα να τραυματίσει ένα πρόσωπο στο μάτι. Επίσης κάποιοι έθεσαν φωτιά σε σκηνή στην οποία διέμεναν μετανάστες. Ο απολογισμός από τις συμπλοκές ήταν να υπάρξουν 35 τραυματισμοί. Μάλιστα για προστασία του προσωπικού του Κέντρου Φιλοξενίας αυτό φυγαδεύτηκε εκτός του χώρου, χωρίς να υπάρξει οποιοσδήποτε τραυματισμός. 

Αφορμή της συμπλοκής φέρεται να ήταν η κλοπή χρημάτων, κινητών και άλλων αντικειμένων από τους Νιγηριανούς. Από τον πετροπόλεμο, τραυματίστηκαν τρία πρόσωπα ενώ στο σημείο κλήθηκε και ασθενοφόρο, το οποίο μετέφερε τους τραυματίες στο νοσοκομείο. Σημειώνεται πως τον τελευταίο διάστημα ξεσπούν συχνά επεισόδια στο Κέντρο μεταξύ διαμενόντων. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Συμπλοκές και πετροπόλεμος στο Πουρνάρα – Δεκάδες τραυματίες

Τα επεισόδια και οι συμπλοκές είχαν και συνέχεια, αφού χθες το πρωί ενώ μετανάστες έπαιζαν μπάσκετ δέχθηκαν επίθεση από άτομα άλλης χώρας. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Νίκο Νουρή, για ασήμαντο λόγο ξέσπασαν και πάλιν επεισόδια, αφού κάποιοι ενοχλήθηκαν γιατί πρόσωπα από άλλη χώρα έπαιζαν μπάσκετ. Χρησιμοποιήθηκε και πάλιν βία μεταξύ τους, με τον κ. Νουρή να χαρακτηρίζει την κατάσταση ως ανησυχητική. 

Στο σημείο παραμένουν δυνάμεις της Αστυνομίας, ενώ εκτός του Κέντρου βρίσκονται οι μετανάστες από το Κονγκό. Αυτή τη στιγμή στο Πουρνάρα διαμένουν γύρω στους 2,250 μετανάστες κυρίως από το Καμερούν και το Κονγκό, με τον ΥΠΕΣ να αναφέρει ότι οι μετανάστες έφτασαν στος 4,6% του πληθυσμού της χώρας. Ο ίδιος ανέφερε ότι προωθείται ο επαναπατρισμός στις χώρες προέλευσης, όσων δεν θα δοθεί καθεστώς προσωρινής προστασίας (ευάλωτων προσώπων, οικογενειών με προβλήματα κ.ά.).