Έντονη ανησυχία για το μέλλον τους στη μαρίνα Λάρνακας εκφράζουν οι ιδιοκτήτες σκαφών, εξαιτίας των οικονομικών επιπτώσεων που θα επιφέρει η αλλαγή της διαχείρισης, αφού από την 1η Απριλίου αναλαμβάνει τον χώρο ο επενδυτής. Στη μαρίνα βρίσκονται ελλιμενισμένα περίπου 350 σκάφη, με τη συντριπτική πλειοψηφία των ιδιοκτητών να είναι Κύπριοι.  

Οι ιδιοκτήτες σκαφών είναι ανάστατοι και προχώρησαν στη δημιουργία Συντονιστικής Επιτροπής, προκειμένου να προωθήσουν τα αιτήματά τους. Μιλώντας στον «Φ» ο Κώστας Ψυλλίδης, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής, ανέφερε πως οι ιδιοκτήτες ζήτησαν ήδη ενημέρωση από το Υπουργείο Μεταφορών και το Υφυπουργείο Τουρισμού. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επόμενο στοίχημα το master plan για λιμάνι-μαρίνα Λάρνακας

«Το θέμα μας έχει δύο πτυχές. Η πρώτη, αφορά τα τέλη ελλιμενισμού μέχρι την 1η Απριλίου και η δεύτερη τις αυξήσεις που θα επιβληθούν από τον επενδυτή. Το πρόβλημα έχει προκύψει με τα τέλη που κληθήκαμε να πληρώσουμε από τον Οκτώβριο του 2021 μέχρι την 1η Απριλίου 2022, αφού αυτά υπολογίστηκαν αυθαίρετα, στη βάση τριμηνιαίων και ημερήσιων προπληρωμών, αντί ετήσιων τελών που είναι μέχρι και 50% χαμηλότερα. Επιπρόσθετα, ο επενδυτής μάς ενημέρωσε πως θα επιβληθεί άμεσα αύξηση 15%, χωρίς να δεσμεύεται για τις χρεώσεις στη συνέχεια». 

Σ’ ό,τι αφορά στα τέλη ελλιμενισμού μέχρι τον Απρίλιο, το Υφυπουργείο Τουρισμού ζήτησε γνωμάτευση από τη Νομική Υπηρεσία και ενημέρωσε τους ιδιοκτήτες σκαφών πως μέχρι να ληφθεί απόφαση, αναστέλλει τις χρεώσεις προς όσους δηλώσουν ότι θα παραμείνουν στη μαρίνα μετά την 1η Απριλίου. 

«Ήταν η μοναδική λαϊκή μαρίνα της Κύπρου» 

Οι ιδιοκτήτες αναφέρουν πως η μαρίνα της Λάρνακας ήταν η μοναδική «λαϊκή μαρίνα» που είχε απομείνει στην Κύπρο και έδινε τη δυνατότητα σε πολίτες μεσαίας τάξης που αγαπούν τη θάλασσα, το ψάρεμα, την ιστιοπλοΐα και τη ναυσιπλοΐα, αλλά και επαγγελματίες, να τη χρησιμοποιούν δημιουργώντας ναυτική δραστηριότητα στη χώρα. Με τους λανθασμένους χειρισμούς της Κυβέρνησης, όπως λένε, που δεν προνόησε να υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις, πλέον οι μαρίνες απευθύνονται μόνο σε εκατομμυριούχους και η ναυτική δραστηριότητα από τους ίδιους τους πολίτες του νησιού κινδυνεύει να εξαλειφθεί. 

«Όφειλε η Δημοκρατία πριν κάνει πολυτελείς μαρίνες, να διασφαλίσει βασικές υποδομές για τη ναυτική δραστηριότητα των Κύπριων πολιτών. Δεν υπάρχει άλλος χώρος να πάμε. Το αλιευτικό καταφύγιο στο Ζύγι, δεν έχει χώρο. Δεν ξέρουμε τι θα απογίνουμε όταν αναλάβει ο επενδυτής, ο οποίος από την πρώτη μέρα θα επιβάλει αυξήσεις, ενώ για τα επόμενα χρόνια η μαρίνα θα είναι ένα εργοτάξιο. Βασικά έχουμε μείνει χωρίς επιλογές», πρόσθεσε η Γωγώ Γεωργάλλα, μέλος της επιτροπής των ιδιοκτητών.   

Τα τέλη ελλιμενισμού καθορίζονται στη βάση του μήκους των σκαφών. Τα πλείστα σκάφη στη μαρίνα είναι 40-50 ποδών και η ετήσια χρέωση ήταν δύο με τρεις χιλιάδες ευρώ. Εάν αυξηθούν τα τέλη, τότε οι ιδιοκτήτες θα αναγκαστούν, όπως αναφέρουν, να πωλήσουν τα σκάφη τους, ενώ κάποιοι θα αναζητήσουν φτηνό ελλιμενισμό στην Ελλάδα. Σημειώνεται ότι στη μαρίνα της Λάρνακας έχουν τη βάση τους σχολές καταδύσεων και ναυσιπλοΐας, αλλά και επαγγελματικά σκάφη που μεταφέρουν τουρίστες.  

«Θέλουμε να κρατήσουμε τους ιδιοκτήτες» 

Ξεκαθαρίζοντας πως ο επενδυτής δεν έχει σκοπό να εκδιώξει τους ιδιοκτήτες από τη μαρίνα της Λάρνακας, ο διευθύνων σύμβουλος της Kition Ocean Holdings Ltd, Πάνος Αλεξάνδρου, ανέφερε ότι στον χώρο θα γίνει επένδυση εκατοντάδων εκατομμυρίων. «Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι ο οποιοσδήποτε επενδυτής, αναμένει ότι σε κάποια φάση θα πάρει τα λεφτά του πίσω. Σήμερα έχουμε μια επικίνδυνη και παραμελημένη μαρίνα στη Λάρνακα. Εμάς ο σκοπός μας είναι να αναδείξουμε αυτό το στολίδι ώστε κάποιος να είναι περήφανος που έχει χώρο μέσα στη μαρίνα, λαμβάνοντας σύγχρονες υπηρεσίες». 

Σ’ ό,τι αφορά στις αυξήσεις που θα επιβληθούν, σημείωσε πως από την πρώτη ημέρα θα αρχίσουν εργασίες υποδομής και αναβάθμισης των υπηρεσιών. «Ενημερωθήκαμε πως δεν επιβλήθηκε καμία αύξηση στη μαρίνα από το 2008. Εάν δίνω 2 χιλιάδες ευρώ για το σκάφος μου και πλέον το ποσό γίνει 2.300 τον χρόνο, δεν θεωρούμε ότι είναι τόσο μεγάλη αύξηση». 

Πρόσθεσε ακόμη πως δόθηκαν οδηγίες ώστε να βρεθούν τρόποι για να μετακινηθούν εντός της μαρίνας τα σκάφη και γι’ αυτό θα δημιουργηθεί νέος βραχίονας. «Θέλουμε να κρατήσουμε όλο τον κόσμο. Εμείς ζητήσαμε τα στοιχεία των ιδιοκτητών σκαφών και δυσκολευόμαστε να τα μαζέψουμε, επειδή η επιτροπή, για κάποιο λόγο, έδωσε οδηγίες στα μέλη της, να μην μας τα δώσουν. Εάν την 1η Απριλίου, κάποιο σκάφος πάρει φωτιά δίπλα από κάποια άλλα, ποιους θα πάρουμε για να έρθουν να τα μετακινήσουν;», διερωτήθηκε.

Καρούσος: Εξευτελιστικά χαμηλά τα τέλη

Κληθείς να τοποθετηθεί επί του θέματος ο υπουργός Μεταφορών, Συγκοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος ανέφερε πως θα έχει συνάντηση με τους ιδιοκτήτες σκαφών, προκειμένου να ακούσει τα αιτήματά τους. Υπέδειξε, ωστόσο, πως η μαρίνα ιδιωτικοποιείται και «είναι λογικό ότι θα υπάρχει αυξημένη χρέωση. Τα τέλη που χρεώνει αυτή τη στιγμή η μαρίνα Λάρνακας σε σχέση με τις υπόλοιπες μαρίνες είναι εξευτελιστικά χαμηλά». 

Το Υφυπουργείο Τουρισμού, από την πλευρά του, απάντησε πως έχει μελετήσει το θέμα και πως έχει υπόψη του μια μακροχρόνια λύση, ωστόσο, αναμένει νομικές συμβουλές προκειμένου να προχωρήσει.