Τα αποτελέσματα είναι τραγικά. Ειδικά για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου, που είναι το μέλλον τους. Να βλέπεις τον σημαιοφόρο του σχολείου, που είχε σε όλα τα μαθήματα 19 και 20 να παίρνει 10 και 12 στις εξετάσεις». «Πολλά παιδιά φοβούνται να πάνε στα σπίτια τους να δείξουν τους βαθμούς στους γονείς τους». Ένα μικρό δείγμα από χθεσινή συζήτηση στο ΡΙΚ μεταξύ εκπαιδευτικών και γονέων αναφορικά με τα αποτελέσματα των περιβόητων τετράμηνων εξετάσεων. Θλίβεσαι να τους ακούς. Περισσότερο θλίβεσαι για τα παιδιά. Τα θύματα ενός αρρωστημένου εγωισμού. Αυτός είναι ο «άθλος» του Προδρόμου. Αυτό το «κατόρθωμα» θα κουβαλάει στις βαλίτσες του, όταν σε λίγο καιρό θα αποχωρήσει από ένα τόσο σπουδαίο και σημαντικό υπουργείο.

Μπορεί να μην έχουν ακόμη δοθεί επισήμως τα αποτελέσματα των τετράμηνων εξετάσεων. Δύο λύκεια στη Λευκωσία, όμως, έδωσαν ήδη ενδεικτικά. Κυρίως, οι εκπαιδευτικοί έχουν ήδη εικόνα από τη διόρθωση των εξετάσεων. Οι οργανωμένοι γονείς το ίδιο. Η εικόνα εμφανίζεται τραγική. Τα θύματα δεδομένα. Χιλιάδες μαθητές. Ιδίως οι τελειόφοιτοι. Αφού αφορά το μέλλον τους. 

Η αποτυχία είναι δεδομένη. Και όλο αυτό, για έναν εγωισμό. Μιαν ακατανόητη εμμονή. Ένα καπρίτσιο. Είχαμε πλειστάκις προειδοποιήσει πριν από τις εξετάσεις για το προδιαγραφόμενο ναυάγιο. Πώς μπορούσε να ήταν αλλιώς; Οι εκπαιδευτικοί απνευστί να τρέχουν να προλάβουν τη διδακτέα ύλη. Οι μαθητές ασθμαίνοντας να πασχίζουν να ισορροπήσουν μεταξύ του απείρως πιεστικού προγράμματος στο σχολείο και στα φροντιστήρια. Αγκομαχώντας να προσπαθούν να ακούσουν, να διαβάσουν, να εμπεδώσουν όσα με ταχύτητα ζαρκαδιού τους μετέφεραν οι εκπαιδευτικοί. 

Μάλιστα, όλα αυτά, εν μέσω πανδημίας. Με χιλιάδες μαθητές να απουσιάζουν και μια και δυο και τρεις εβδομάδες από το σχολείο. Με την υβριδική εκπαίδευση να παραμένει όνειρο απατηλό για τη δημόσια εκπαίδευση, δύο ολόκληρα χρόνια μετά την εμφάνιση της πανδημίας. Διότι ο ανεπαρκής υπουργός, απλώς, δεν μπορούσε… 

Πενήντα μέρες διδακτέας ύλης. Σε αυτό το χρονικό διάστημα οι μαθητές να πρέπει να παρακαθίσουν και σε 15 έως 20 διαγωνίσματα. Τα σχολεία μετατράπηκαν σε σκέτο πανδαιμόνιο. Τα παιδιά σε ρομποτάκια. Οι εκπαιδευτικοί σε σπρίντερ. Και ο υπουργός; Σκέτος θεατής. Καθ’ όλο αυτό το διάστημα, να επιδεικνύει μια ασύγγνωστη μανία να ωραιοποιήσει τα πράγματα την ώρα που επικρατούσε χάος. Λες και βρισκόταν στον Τιτανικό την ώρα που βούλιαζε και έδιδε εντολή στους μουσικούς να παίζουν τα όργανά τους. 

Με αγωνία προειδοποιούσαμε στις 11 – 1 – 22: «Με τόσες χιλιάδες μαθητές να απουσιάζουν ολόκληρες εβδομάδες, οι εξετάσεις από την ερχόμενη Παρασκευή φαντάζουν σαν υπόθεση γκραν γκινιόλ. Μια ολόκληρη γενιά σε ρόλο πειραματόζωου για το καπρίτσιο κάποιων. Λες και αν δεν κάνουν εξετάσεις θα χαθεί ο κόσμος, όταν η πανδημία έχει αλλάξει τα πάντα στον κόσμο! Βίτσιο είναι Πρόδρομε και το πληρώνουν αθώα παιδιά!».

Ο Πρόδρομος, όμως, το βιολί του: Οι τετράμηνες και οι τετράμηνες και οι τετράμηνες… Χθες, είδαμε και ακούσαμε την ΟΕΛΜΕΚ και τους οργανωμένους γονείς να ενώνουν δυνάμεις. Με μια κραυγή αγωνίας να μιλάνε για αποτυχία του θεσμού. Να εξηγούν ότι οι στόχοι οι οποίοι είχαν τεθεί με τις τετράμηνες εξετάσεις δεν επιτεύχθηκαν. Δεν πρόσφεραν βελτίωση των μαθησιακών ικανοτήτων. Δεν πρόσφεραν μείωση της παραπαιδείας. Δεν πρόσφεραν αποφόρτιση της ύλης. Δεν πρόσφεραν μείωση του άγχους και της πίεσης των μαθητών. Αντιθέτως, όλα δείχνουν ότι επέφεραν ακριβώς τα αντίστροφα αποτελέσματα. Προειδοποίησαν, μάλιστα, ότι αν δεν ληφθούν μέτρα αμέσως, τα ίδια και τραγικότερα αποτελέσματα θα υπάρξουν και στις εξετάσεις του δευτέρου τετραμήνου.

Τι κρίμα. Τι έγκλημα. Ούρλιαζαν για μήνες οι μαθητές. Προειδοποιούσαν ότι υπό τα δεδομένα (και λόγω πανδημίας) θα ήταν αδύνατο να αντεπεξέλθουν. Ουδείς τους άκουγε. Θεωρούσαν όλοι ότι, απλώς, ήθελαν να αποφύγουν τις εξετάσεις. Ότι βαριόντουσαν να διαβάσουν. Χθες, άκουγα τον αντιπρόεδρο της ΟΕΛΜΕΚ, Θέμη Πολυβίου, και μου δέθηκε το στομάχι κόμπος. «Τα παιδιά που διάβαζαν τα έχουμε γονατίσει», υπέδειξε με εμφανή στεναχώρια. «Φαινόταν στα πρόσωπά τους όταν επέστρεψαν στο σχολείο», πρόσθεσε. 

Ακούς Πρόδρομε; Τα γονατίσατε. Επειδή ποτέ δεν τα ακούσατε. Ποτέ δεν τα λάβατε σοβαρά υπόψη. Ποτέ δεν πιστέψατε σε αυτό που κατά καιρούς διατυμπανίζετε, ότι δήθεν θέλετε μαθητές με κριτική σκέψη. Στην πραγματικότητα, τρέμετε την κριτική σκέψη τους. Τρανό παράδειγμα αυτό το οποίο συνέβη προ δεκαημέρου. Μια μαθήτρια τόλμησε επώνυμα να δημοσιεύσει στον «Φ» ανοικτή επιστολή προς εσένα. Στήνοντας σε στον τοίχο για την εγκληματική πολιτική σας με την οποία θυματοποιείτε τους μαθητές. Ένα κανάλι ζήτησε από τη μαθήτρια να βγει να μιλήσει για τα όσα βιώνει. Ωιμέ! Δεν της δόθηκε άδεια από το υπουργείο Παιδείας. Βγήκες μόνος σου Πρόδρομε και αερολογούσες χωρίς αντίλογο. Άβουλα όντα θέλετε τους μαθητές. Όχι με κριτική σκέψη. Ώστε να μην αντιδρούν στις εγκληματικές πολιτικές σας.

Ποιος θα αποζημιώσει αυτά τα παιδιά Πρόδρομε; Επιτέλους, δεν υπάρχει ούτε ένας στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, που να διαθέτει κοινή λογική; Να διαθέτει στοιχειώδη τόλμη; Να διαθέτει ψήγματα ενσυναίσθησης; Να θέσει επιτέλους φραγμό σε αυτό το έγκλημα, ζητώντας τροποποίηση του περιβόητου νόμου;

Όλοι συμμέτοχοι! Όλοι συνένοχοι!