Όλοι στο εσωτερικό φαίνεται πως βολεύονταν τα τελευταία έξι τουλάχιστον χρόνια, από τη μη ορθή εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας σε σχέση με τον μειωμένο φορολογικό συντελεστή 5% κατά την αγορά ή την ανέγερση κύριας κατοικίας, με αποτέλεσμα η Κομισιόν να κινήσει διαδικασία κατά της Δημοκρατίας. 

Ωστόσο, τώρα κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου με το οποίο θα επιβάλλεται ΦΠΑ 5% στα 140 πρώτα τ.μ της κατοικίας με συνολικό εμβαδό 200 τ.μ., κυβέρνηση και αντιπολιτευόμενα κόμματα κατηγορούν αλλήλους για το ποιος έχει την ευθύνη για το κουτσούρεμα του μέτρου αλλά και για το πρόστιμο με το οποίο κινδυνεύει η χώρα, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος η χώρα να κληθεί να επιστρέψει τα χρήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

Παρόλο που από το Νοέμβριο του 2016 μέχρι σήμερα επιβάλλεται 5% ΦΠΑ στα πρώτα 200 τ.μ. της κύριας κατοικίας ανεξαρτήτου εμβαδού, οι κυπριακές Αρχές ενημέρωσαν πέρσι τις Βρυξέλλες πως εφαρμοζόταν η νομοθεσία του 2011 με την οποία 5% ΦΠΑ επιβαλλόταν στα πρώτα 200 τ.μ. του ακινήτου με συνολικό εμβαδό τα 275 τ.μ.

Θέλουν επιστροφή στο καθεστώς του 2011

Παρόλο που τα περιθώρια είναι πολύ περιορισμένα, η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις ανησυχίες των κομμάτων και των επαγγελματικών φορέων, μέσω της Νομικής Υπηρεσίας θα απευθυνθεί στην Κομισιόν ζητώντας επαναφορά του καθεστώτος του 2011 (5% ΦΠΑ στα 200 τ.μ. ακινήτου με συνολικό εμβαδό 275 τ.μ), την εφαρμογή μεταβατικής διάταξης μερικών μηνών(πιθανόν μέχρι τον Ιούνιο) για να καλυφθούν οι περιπτώσεις που εκκρεμούν στο Τμήμα Φορολογίας αλλά συμπερίληψη του κόστους της κατοικίας.

Θα γελάνε, λέει ο ΥΠΟΙΚ

Κατά τη χθεσινή συζήτηση του νομοσχεδίου στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης εξέφρασε αμφιβολίες κατά πόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αποδεχθεί την επιστροφή στο καθεστώτος του 2011, μετά τα όσα μεσολάβησαν. Όπως είπε, χαρακτηριστικά στις Βρυξέλλες θα γελάνε με την πρόταση για να διατηρηθεί ο μειωμένος φορολογικός συντελεστής στα 200 τ.μ για ακίνητα με εμβαδό 275 τ.μ. Εξάλλου απαντώντας στο ενδεχόμενο εφαρμογής εισοδηματικών κριτηρίων, είπε πως η κυβέρνηση είναι θετική, ωστόσο, εξέφρασε αμφιβολίες κατά πόσο θα το αποδεχθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεν ήξεραν τι ψήφισαν το 2016

Την ίδια ώρα ο υπουργός κατηγόρησε τη Βουλή ότι δεν ξέρει τι ψηφίζει και ότι ευθύνεται για την παραβίαση της νομοθεσίας καθώς η ίδια το Νοέμβριο του 2016 είχε εγκρίνει κατά πλειοψηφία σχετική πρόταση νόμου. Υπενθυμίζεται πως είχε εγκριθεί πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ με την οποία είχε καταργηθεί το όριο του εμβαδού. Σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη η Βουλή είχε καθορίσει την κοινωνική πολιτική στα 200 τ.μ. , επισημαίνοντας πως το θέμα έχει πολιτικοποιηθεί. Όπως είπε, με κοινοβουλευτικές ερωτήσεις(αναφερόταν σε επιστολή που υπέβαλλε ο ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ Κώστας Μαυρίδης στο ευρωκοινοβούλιο) και μέσω καταγγελιών έχει πολιτικοποιηθεί το θέμα, τονίζοντας πως η εκτελεστική εξουσία κατηγορείτε για μια νομοθεσία που ενέκρινε η Βουλή. Όπως είπε, ο υπουργός βάσει της νομοθεσίας που εγκρίθηκε το 2016 και εξακολουθεί να εφαρμόζεται ο ζάμπλουτος επενδυτής που διαμένει σε πύργο στη Λεμεσό εμπίπτει στο μειωμένο φορολογικό συντελεστή καθώς ο κύπριος που διαμένει σε ακέλα 400 τ.μ. Στο μεταξύ σε ανακοίνωση του ο ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης, σημειώνει πως ο ίδιος υπέβαλλε ερώτηση μετά την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή και μετά τη δημοσιοποίηση πως η ΕΕ εξετάζει το ζήτημα της επιβολής χαμηλού ΦΠΑ στο πλαίσιο του επενδυτικού προγράμματος. Όπως είπε, υπάρχει δημόσια παραδοχή από τον υπουργό επιβεβαιώνοντας πλήρως τον Γενικό Ελεγκτή, για απόκρυψη στοιχείων και παραπλάνηση της ΕΕ.

Άλλα η κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ και άλλα η αντιπολίτευση

Η χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών διεξάχθηκε σε έντονο κλίμα. Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης δήλωσε πως μέχρι το 2020 δεν υπήρχαν υποδείξεις από την ΕΕ, αφήνοντας αιχμές για την ερώτηση που υπέβαλε ο ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ και τις ενέργειες της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Παράλληλα, τόνισε, πως κανονικά η Βουλή θα έπρεπε να γνώριζε τι ψήφισε. Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Αντρέας Καυκαλιάς, ανέφερε πως κάποιοι έλεγαν ψέματα καθώς έλεγαν πως δεν υπάρχει πρόβλημα στην εφαρμογή της οδηγίας. Ο κ. Καυκαλιάς είπε πως ενώπιον της Βουλής εκκρεμεί πρόταση του ΑΚΕΛ . Αναφέρθηκε επίσης πως όταν το 2016 τέθηκε προς ψήφιση η πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ, το ΑΚΕΛ κατάθεσε τροπολογία για να παραμείνει το ανώτατο εμβαδόν των 275 τ.μ. αλλά απορρίφθηκε. Η πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Χριστιάνα Ερωτοκρίτου διερωτήθηκε κατά πόσον η Κομισιόν τελούσε υπό καθεστώς «πλάνης», αφού είχε ενημερωθεί για τη νομοθεσία του 2011 και όχι του 2016. Είπε πως το ΔΗΚΟ ζητά την επαναφορά του προηγούμενου καθεστώτος, δηλαδή την επιβολή 5% ΦΠΑ στα 200 τ.μ. νοούμενου ότι η κατοικία δεν υπερβαίνει το εμβαδόν των 275 τ.μ. Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου δήλωσε πως δεν θα πρέπει να ενοχοποιηθεί η υποφερτή  διαβίωση των Κυπρίων σε ιδιόκτητη κατοικία. Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάθνους εξέφρασε την ελπίδα να βελτιωθεί το νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί, ενώ ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης ανέφερε ότι το κόμμα απορρίπτει το νομοσχέδιο, γιατί το θεωρεί καταστροφικό. Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Σταύρος Παπαδούρης ανέφερε ότι μαζί με άλλα τρία κόμματα ετοιμάζουν τροπολογία και θα αφορά τα 180 τ.μ. εμβαδόν πρώτης κατοικίας για κοινωνικούς σκοπούς με μέγιστο ποσοστό εμβαδού τα 235 τ.μ. που θα συνδυαστεί με μια μέγιστη συνολική αγοραία αξία της κατοικίας.

Η επίμαχη αλληλογραφία με τις Βρυξέλλες

Στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών διαμοιράστηκε και η αλληλογραφία που είχαν οι κυπριακές Αρχές με τις ευρωπαϊκές. Ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης ανέφερε πως ο τεχνοκράτης που ενημέρωσε πέρσι τις Βρυξέλλες δεν τις πληροφόρησε για την αλλαγή της νομοθεσίας που έγινε το 2016. Από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής του υπουργείου Γιώργος Παντελή, σημείωσε πως η απάντηση στάλθηκε από τον Έφορο Φορολογίας Γιάννη Τσαγκάρη, σε λειτουργό του τμήματος, η οποία με τη σειρά της τη μεταβίβασε στην ΕΕ. Επ αυτού ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως ο ίδιος δεν ήταν ενημερωμένος για την αλληλογραφία που είχε ο τέως Έφορος, παρόλο που ο δεύτερος με ανακοίνωση του υποστηρίζει το αντίθετο. Στην αλληλογραφία την οποία κατέχει ο «Φ» φαίνεται πως λειτουργός του τμήματος είχε ηλεκτρονική επικοινωνία με τις ευρωπαϊκές Αρχές για τις οποίες ενημέρωνε τον κ. Τσαγκάρη. Φυσικά η αλληλογραφία γινόταν με οδηγίες του Εφόρου. Στο μεταξύ, εκπρόσωπος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας δήλωσε στην Επιτροπή πως τον Οκτώβριο του 2020 ο Έφορος Φορολογίας είχε αναφέρει στη Βουλή πως εφαρμόζεται σωστά ο νόμος, ενώ τον Φεβρουάριο του 2021 είχε σημειώσει πως ήταν συμβατή η νομοθεσία με την ΕΕ. Είπε επίσης πως, όταν η υπηρεσία πήρε την αλληλογραφία ήρθε σε επικοινωνία με την ΕΕ και ερωτήθηκε κατά πόσο ήταν ενημερωμένη για την αλλαγή του νόμου. Λόγω του ότι του μέτρου επωφελήθηκαν και ξένοι επενδυτές στο πλαίσιο του κυπριακού επενδυτικού προγράμματος, οι φορολογικές Αρχές της χώρας απέστειλαν επιστολές σε 40 παρόχους για να καταθέσουν στοιχεία και να ελεγχθούν από το τμήμα φορολογίας.