Από τις 10 σελίδες της ομιλίας του προέδρου του Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων κατά τη χθεσινή 8η γενική συνέλευση, περισσότερες από τις μισές περιλαμβάνουν κωδικοποιημένα αιτήματα προς την κυβέρνηση, τα οποία στην πλειοψηφία τους προϋποθέτουν απώλειες εσόδων για το κράτος και απαιτούν χαλαρώσεις/τροποποιήσεις υφιστάμενων νομοθεσιών, κάποιες από τις οποίες αποτελούν εναρμονίσεις με ενωσιακές νομοθεσίες ή αποφάσεις.

Σύμφωνα με τον σύνδεσμο, αν τα αιτήματά του υλοποιηθούν, θα αυξηθούν οι πωλήσεις ακινήτων, θα προσελκυσθούν καλές επενδύσεις από το εξωτερικό και θα ενισχυθεί η ανάπτυξη στον τόπο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΥΠΟΙΚ: Στις καλύτερες της ΕΕ η ανάπτυξη 6% της οικονομίας

Μάλιστα, σε μια περίοδο που συζητείται έντονα η πολυετής και οριζόντια παραχώρηση μειωμένου ΦΠΑ για πωλήσεις ή ανεγέρσεις πρώτων κατοικιών, κατά παράβαση του πνεύματος και του γράμματος της συναφούς Οδηγίας της ΕΕ, κάτι που προκάλεσε την κίνηση νέας διαδικασίας επί παραβάσει εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Κομισιόν, ο Σύνδεσμος Μεγάλων Αναπτύξεων υπέβαλε χθες αιτήματα σχετικά με νέες φορολογικές ελαφρύνσεις, περιλαμβανομένης της μείωσης ΦΠΑ σε αρκετές περιπτώσεις, για προσέλκυση ξένων επενδυτών και αύξηση των πωλήσεων ακινήτων.

Φορολογικές εκπτώσεις

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του συνδέσμου, Ανδρέας Δημητριάδης, ζήτησε μεταξύ άλλων τα ακόλουθα φορολογικά κίνητρα. Διατηρείται σχεδόν αυτούσια η διατύπωση που χρησιμοποίησε ο ίδιος:

 – Παροχή ελκυστικών φορολογικών και άλλων κινήτρων (μείωση ΦΠΑ, κεφαλαιουχικού φόρου και φόρου εισοδήματος) για προσέλκυση ξένων εταιρειών αλλά και των εργαζομένων και των οικογενειών τους για εγκατάσταση, αγορά γραφείων και δραστηριοποίηση στην Κύπρο, προσφέροντας, μεταξύ άλλων, διαχρονική εισροή ξένου συναλλάγματος (Headquarting).

 – Κατάργηση της φορολογίας κεφαλαιουχικών κερδών για κάποια χρονική περίοδο, π.χ. τρία χρόνια για όσους προχωρήσουν σε αγορά ακινήτων μέχρι το τέλος του 2022. Μέσω αυτής της ρύθμισης θα βοηθηθούν οι αγοραπωλησίες ακινήτων και η αύξηση της ρευστότητας για αριθμό επιχειρήσεων.

 – Απαλλαγή ολόκληρου ή αναλογούντος φόρου που προκύπτει από πώληση ακινήτου, νοουμένου ότι όλο ή μέρος αντίστοιχα του τμήματος πώλησης επαναπενδύεται σε αγορά άλλου ακινήτου. Το μέτρο αυτό να ισχύσει μέχρι το 2025.

 – Επιστροφή ή απαλλαγή καταβολής ΦΠΑ για κεφαλαιουχικές δαπάνες σε επιθυμητούς τομείς όπου υπάρχει προοπτική και στοχεύουμε να αναπτύξουμε περαιτέρω, όπως εκπαίδευση (Πανεπιστήμια, Σχολεία κ.α), ιατρικές δραστηριότητες, έρευνα κ.α. Το μέτρο αυτό θα βοηθήσει  σημαντικά στην ανάπτυξη νέων καθώς και στην επέκταση/αναβάθμιση υφιστάμενων επιθυμητών δραστηριοτήτων.  Σήμερα, σύμφωνα με τον σύνδεσμο, το ΦΠΑ 19% παραμένει κόστος στους ως άνω οργανισμούς, καθ’ ότι οι πελάτες δεν χρεώνονται ΦΠΑ, ώστε να γίνεται συμψηφισμός, με αποτέλεσμα τη σημαντική και αποτρεπτική αύξηση των δαπανών.

 – Επιβολή 5% ΦΠΑ σε όλα τα ακίνητα που θα αγοραστούν (πωλητήρια κατατεθειμένα στο Κτηματολόγιο) μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου 2022.

Και άλλα πολεοδομικά κίνητρα και χαλαρώσεις

Επιπλέον, ο σύνδεσμος αξιώνει και μια σειρά νέων πολεοδομικών κινήτρων αλλά και μονιμοποίηση υφιστάμενων κινήτρων. Ειδικότερα:

– Μονιμοποίηση των πολεοδομικών κινήτρων ή παράταση της περιόδου ισχύος των πολεοδομικών κινήτρων ανάκαμψης της αναπτυξιακής δραστηριότητας για τουλάχιστον 3 χρόνια.

– Να δοθούν πολεοδομικά κίνητρα με αύξηση του συντελεστή δόμησης κατά 20% σε οικιστικές ζώνες σε όλες τις περιοχές των τοπικών σχεδίων για περίοδο δύο χρόνων.

– Κατάργηση των ελάχιστων ωφέλιμων εμβαδών διαμερισμάτων, καθώς και της αναλογίας του τύπου των μονάδων σε οικιστικά συγκροτήματα. Ο αριθμός δωματίων των διαμερισμάτων και τα ελάχιστα εμβαδά καθορίζονται, αναφέρει ο σύνδεσμος, με βάση τις ανάγκες και τα δεδομένα της αγοράς.

– Μείωση του σημερινού απαιτούμενου αριθμού χώρων στάθμευσης για μεγάλες οικιστικές αναπτύξεις, ξενοδοχεία, νοσοκομεία/κλινικές, πανεπιστήμια και ιδιωτικές σχολές πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και άλλες μεγάλης κλίμακας και στρατηγικές αναπτύξεις.

– Άμεση προώθηση της αναθεώρησης των Τοπικών Σχεδίων όλων των αστικών συγκροτημάτων, δεδομένου ότι τα ισχύοντα σχέδια έχουν βασισθεί στα δεδομένα του 2010 (σ.Φ. διαρκούσης ακόμα της φούσκας στα ακίνητα και της εκτόξευσης των τιμών). Τα νέα σχέδια θα πρέπει να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες προσεγγίσεις και τη νέα στρατηγική για ενθάρρυνση εξειδικευμένων και οργανωμένων μεγάλων αναπτύξεων.

Έμμεση εφαρμογή του επενδυτικού νόμου

Σε άλλα σημεία της ομιλίας του, ο Ανδρέας Δημητριάδης επισήμανε και τα εξής:

 – Παρόλη τη βελτίωση των οικονομικών δεικτών, η πραγματική οικονομία υποφέρει από προβλήματα ζήτησης και χρηματοδότησης και το ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον χαρακτηρίζεται από στρεβλώσεις και αβεβαιότητα.

 – Στον τομέα των μεγάλων αναπτύξεων, τα τελευταία δύο χρόνια οι δραστηριότητες έχουν σχεδόν παραλύσει λόγω της πανδημίας, της κατάργησης του ΚΕΠ και της έλλειψης κινήτρων προς τους ξένους επενδυτές. Αποτέλεσμα αυτής της αρνητικής εξέλιξης, είπε ο κ. Δημητριάδης, είναι υγιείς επιχειρήσεις να κινδυνεύουν με κλείσιμο, εργασίες εκατομμυρίων ευρώ να ανασταλούν, παραγγελίες υλικών εκατομμυρίων ευρώ να μπλοκαριστούν και επενδύσεις εκατομμυρίων στην Κύπρο να ακυρωθούν ή να παγιοποιηθούν.

 – Η κυβέρνηση καλείται να πρέπει να εφαρμόσει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, το οποίο ελπίζουμε, είπε ο πρόεδρος του συνδέσμου, ότι θα «πάρει σάρκα και οστά» τους επόμενους μήνες.

 – Ζητούμε, είπε ο ίδιος, την άρση της γραφειοκρατίας, των στρεβλώσεων και των διαφόρων εμποδίων, ώστε τα 25 μεγάλα έργα συνολικής αξίας πέραν των 7 δις ευρώ, που διαχειρίζονται τα μέλη μας, να προχωρήσουν προς υλοποίηση.

 – Το Νομοσχέδιο για Διευκόλυνση των Επενδύσεων 2019 (σ.Φ. ο λεγόμενος επενδυτικός νόμος, που καταργεί κάποια στάδια εγκρίσεων οικοδομών, για απλοποίηση/παράκαμψη της διαδικασίας εφαρμογής κάποιων νομοθεσιών) που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο τον Οκτώβριο 2019, εκκρεμεί στην  αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή και θα πρέπει να επιδιωχθεί η  ταχεία ψήφιση του, υποστηρίζει ο σύνδεσμος. Σε αντίθετη περίπτωση, τονίζει ο κ. Δημητριάδης, θα πρέπει  οι προβλεπόμενες στο νομοσχέδιο ταχύρρυθμες διαδικασίες και χρονικές προθεσμίες να εφαρμοσθούν με άλλες ανάλογες διοικητικές ρυθμίσεις, μέσα στα πλαίσια της υφιστάμενης νομοθεσίας.