Προαγωγές με το τσουβάλι ανακοινώθηκαν χθες από το Αρχηγείο Αστυνομίας και όλες αφορούσαν στο βαθμό του λοχία. Με αυτές έκλεισε ο κύκλος των προαγωγών στο αστυνομικό Σώμα, ενώ σύντομα θα τρέξει και η διαδικασία πλήρωσης της θέσης του βοηθού αρχηγού που κενώθηκε χθες.

Χαρακτηριστικό των χθεσινών προαγωγών είναι οι 93 αναπληρωτές λοχίες, οι πλείστοι εκ των οποίων δεν γνώριζαν οτιδήποτε. Συγκεκριμένα, χθες ο Αρχηγός Αστυνομίας με την έγκριση της υπουργού Δικαιοσύνης ανακοίνωσε τις προαγωγές 111 αστυνομικών στη θέση του λοχία. Πέντε εξ αυτών προήχθησαν κατ’ εξαίρεση. Επίσης, ανακοινώθηκαν άλλοι 93 αναπληρωματικοί διορισμοί στο βαθμό του λοχία στη βάση αναγκών. Οι πλείστοι, εξ όσων πληροφορούμαστε, υπηρετούν στην πρώτη γραμμή και πήραν τον διορισμό για κάλυψη αναγκών. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δεκάδες προαγωγές στην Αστυνομία (λίστα ονομάτων)

Με τις χθεσινές προαγωγές έκλεισε ο τωρινός κύκλος που άνοιξε τον περασμένο μήνα με τις θέσεις των ανώτερων αστυνόμων. Αυτή τη στιγμή οι εκκρεμότητας της Αστυνομίας είναι δύο: Να πληρωθεί η κενή θέση του βοηθού αρχηγού και να ψηφιστούν οι κανονισμοί που εκκρεμούν στη Βουλή, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για νέες προσλήψεις.

Όσον αφορά στη θέση του βοηθού αρχηγού που κενώθηκε με τον διορισμό του Δημήτρη Δημητρίου στη θέση του Υπαρχηγού, αναμένεται να ζητηθεί το ξεπάγωμα της από τη Βουλή, ώστε ν’ αρχίσουν οι διαδικασίες πλήρωσής της. Ο Αρχηγός Αστυνομίας θα διορίσει Επιτροπή που θα προβεί σε αξιολόγηση των υποψηφίων και θα κάνει συστάσεις. Στη συνέχεια ο Αρχηγός θα υποβάλει τις δικές του συστάσεις προς την υπουργό, η οποία και θα προχωρήσει με τον διορισμό του νέου βοηθού αρχηγού.

Στο μεταξύ, σήμερα η Επιτροπή Νομικών της Βουλής θα συζητήσει τους κανονισμούς και το νομοσχέδιο που σχετίζεται με τις επικείμενες προσλήψεις στην Αστυνομία. Η διαδικασία για την πρόσληψη νέων αστυνομικών έχει παγώσει μετά την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου να ακυρώσει 100 προσλήψεις, λόγω λαθών στη διαδικασία με τα ψυχομετρικά τεστ. Η απόφαση αυτή επηρέασε και τη διαδικασία που ήταν ήδη σε εξέλιξη για προσλήψεις πέραν των 250 νέων αστυνομικών. Με την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου η Αστυνομία αναμένεται ότι θα προσλάβει πέραν των 350 κανονικών αστυνομικών και ειδικών αστυνομικών.