Οι γυναίκες που εκδηλώνουν προεκλαμψία κατά τη διάρκεια της κύησης έχουν βλάβες στα μικρά αιμοφόρα αγγεία του ματιού κατά τη μέση ηλικία, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Circulation.

Οι ερευνητές του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης στη Βοστόνη πιστεύουν ότι η μικροαγγειακή νόσος αντικατοπτρίζει τον αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας μετέπειτα στη ζωή του ανθρώπου.

Η προεκλαμψία – η αυξημένη αρτηριακή πίεση συνοδεία περίσσειας πρωτεΐνης στα ούρα – εκδηλώνεται στο 8% των κυήσεων. Χωρίς κατάλληλη διαχείριση, η πάθηση μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές στη μητέρα και το κύημα.

«Όλο και περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι η μικροαγγειοπάθεια είναι ισχυρός υποκείμενος παράγοντας καρδιαγγειακής νόσησης στα μεσήλικα και ηλικιωμένα άτομα. Εύλογα λοιπόν κάποιος θα ρωτήσει, αν μια γυναίκα που είχε κάποια μικροαγγειακή επιπλοκή κατά τη διάρκεια της κύησης διατρέχει κίνδυνο μετέπειτα στη ζωή της;», εξηγεί ο Δρ Michael Honigberg, καρδιολόγος στο αμερικανικό νοσοκομείο και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν περισσότερες από 19.000 γυναίκες, κατά μέσο όρο 54 ετών. Οι συμμετέχουσες είχαν γεννήσει πρώτη φορά σε ηλικία κατά μέσο όρο 28 ετών. Είχαν υποβληθεί σε διάφορες εξετάσεις την περίοδο 2006-2010, περιλαμβανομένων εξετάσεων ούρων και απεικόνισης του αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού. Εντοπίστηκαν 281 γυναίκες που είχαν υπέρταση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και συγκρίθηκαν με άλλες εγκύους που δεν είχαν.

Οι γυναίκες με ιστορικό προεκλαμψίας εξακολουθούσαν να έχουν αυξημένη πρωτεΐνη στα ούρα, ένδειξη νεφρικής βλάβης. Επίσης είχαν χαμηλότερη πυκνότητα στα λεπτά αγγεία του ματιού, κάτι που σύμφωνα με μελέτη του 2021 που δημοσιεύθηκε στο Circulation σχετίζεται με παθήσεις όπως η υπέρταση, η καρδιακή ανεπάρκεια, η νεφρική ανεπάρκεια, ο διαβήτης τύπου 2 και η άπνοια ύπνου.

«Είναι δύσκολο να μελετηθεί η μικροαγγειοπάθεια στην καρδιά επειδή χρειάζονται επεμβατικές διαγνωστικές εξετάσεις. Αν λοιπόν έχουμε την δυνατότητα να εντοπίσουμε τις μικροαγγειακές αλλαγές με χαμηλού κόστους εξετάσεις, τότε ενδεχομένως να μπορούμε να αναπτύξουμε και νέες θεραπείες», εξηγεί ο Δρ Pradeep Natarajan, διευθυντής Προληπτικής Καρδιολογίας στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης.

Στην παρούσα φάση, τα ευρήματα της μελέτης μπορούν να βοηθήσουν τις γυναίκες και τους θεράποντες ιατρούς τους να εντοπίσουν τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο για όσες εκδήλωσαν προεκλαμψία κατά την κύηση και να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα μείωσης του κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακής νόσου, όπως αλλαγές στον τρόπο ζωής και φαρμακευτική αγωγή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι γυναίκες που είχαν υπέρταση κύησης χωρίς άλλα συμπτώματα δεν είχαν αλλαγές στην πυκνότητα των αγγείων των ματιών τους. «Αυτό δείχνει ότι η μειωμένη αγγειακή πυκνότητα στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού είναι ειδικός δείκτης για την προεκλαμψία. Επομένως η μελέτη μπορεί να είναι σημαντική για την κατηγοριοποίηση των διαφορετικών υπερτασικών διαταραχών της κύησης και της επίδρασής τους στην καρδιαγγειακή νόσο», σχολιάζει ο Dr. Vesna Garovic, πρόεδρος του Τμήματος Νεφρολογίας και Υπέρτασης της Κλινικής Mayo στο Ρότσεστερ της Μινεσότα.

ygeiamou.gr