Ένας ασφυκτικός κλοιός γύρω από το Κίεβο έχει δημιουργεί κατά τη διάρκεια της δεύτερης μέρας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Η ρωσική χερσαία επίθεση με στόχο την ουκρανική πρωτεύουσα αναπτύσσεται από τρεις κατευθύνσεις, την ίδια ώρα που η αεροπορία συνεχίζει να πλήττει στρατιωτικούς στόχους, όπως ισχυρίζεται η Μόσχα, με την Ουκρανία να απαντά πως πρόκειται για ψέματα και ότι δολοφονούνται άμαχοι. Οι συγκρούσεις συνεχίζονται σε όλα τα μεγάλα μέτωπα της ουκρανικής επικράτειας, σε Χάρκοβο και Μαριούπολη, αλλά και στο Ντονμπάς, όπου οι υποστηριζόμενοι από τη Ρωσία αποσχιστές κερδίζουν εδάφη. Ο αριθμός των θυμάτων είναι δύσκολο να εξακριβωθεί, όμως, αν ισχύουν τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, είναι πιθανόν πως πρόκειται για εκατοντάδες, αν όχι για χιλιάδες. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Η Ευρώπη πάντως προετοιμάζεται για αύξηση των προσφυγικών ροών από την Ουκρανία. Ήδη περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, ενώ εκτιμάται πως οι πρόσφυγες μπορεί να ξεπεράσουν τα πέντε εκατομμύρια.

Παράλληλα, κορυφώνεται η διεθνής ανησυχία για τις μακροπρόθεσμες γεωπολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης, ιδιαίτερα στην Ευρώπη. Χθες, η Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε γνωστό πως μέσα στο επόμενο κύμα κυρώσεων θα συμπεριληφθεί και πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Σεργκέι Λαβρόφ. Αν και πρόκειται για μια συμβολική κυρίως κίνηση, εντούτοις μαζί με τις άλλες κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία δημιουργούν ασφυκτικό κλίμα για τη ρωσική οικονομία. 

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Ρωσίας κάλεσε με νέες δηλώσεις του τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις να πραγματοποιήσουν πραξικόπημα, καταλαμβάνοντας την εξουσία. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν απορρίπτει το ενδεχόμενο να υπάρξουν επαφές μεταξύ των δύο πλευρών, ωστόσο θέτει όρο η Ουκρανία να παραδώσει πρώτα τα όπλα και να διαλύσει τον στρατό της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟΝ ΕΝΤΥΠΟ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ