Σε πληθωριστικό κλοιό, που σφίγγει όλο και περισσότερο, βρίσκεται η κυπριακή οικονομία, η οποία κατέγραψε τον Φεβρουάριο του 2022 τον ψηλότερο πληθωρισμό (6,6%) από τον Μάρτιο του 2003, που ήταν 6,3%, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία που υπάρχουν στην ιστοσελίδα της Στατιστικής Υπηρεσίας.

 H Κύπρος έμαθε τα τελευταία δύο χρόνια να ζει με τον κορωνοϊό, εν μέσω ύφεσης κατά τον πρώτο χρόνο της περιπέτειας, και τώρα καλείται να προσαρμοστεί στις συνθήκες που δημιουργεί η επάνοδος του φαινομένου του πληθωρισμού και μάλιστα με τέτοια ένταση που είχε να καταγραφεί τα τελευταία 19 χρόνια, τουλάχιστο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

 Η ανησυχία κυβερνητικών και κοινοβουλευτικών στελεχών είναι πολύ μεγάλη, καθώς δεν έχουν ακόμα επηρεάσει την οικονομία οι συνέπειες από τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία από την ΕΕ και άλλες συνέπειες του πολέμου, που εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν σε νέες μεγάλες ανατιμήσεις, ίσως δε και σε ελλείψεις βασικών πρώτων υλών.

Την περίοδο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2022 ο πληθωρισμός στην Κύπρο σημείωσε αύξηση 6% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Πέρυσι τον Φεβρουάριο, ο δείκτης ήταν στο -0,9% (αρνητικός πληθωρισμός, όπως και τους προηγούμενους μήνες), ενώ σταδιακά και στο τέλος του 2021 άρχισε να δείχνει απειλητικά τα δόντια του, ανεβαίνοντας στο 4,8%.

Για αρκετούς αναλυτές η «καταιγίδα» του πληθωρισμού θα ενταθεί τους επόμενους μήνες, χτυπώντας τα εισοδήματα των νοικοκυριών και τα κόστη των επιχειρήσεων. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση προέβλεπε στον προϋπολογισμό για το 2022 πληθωρισμό στο 1,5%, πρόβλεψη που ήδη θεωρείται ξεπερασμένη, λόγω της προηγηθείσας αύξησης του ενεργειακού κόστους, το οποίο θα αυξηθεί περαιτέρω λόγω των συνεπειών στη διεθνή οικονομία από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Επιπλέον, πέραν του ενεργειακού κόστους, μια ακόμη απρόβλεπτη παράμετρος για τον πληθωρισμό αναμένεται να είναι τα σιτηρά, δεδομένου ότι η Ευρώπη εισάγει το 30% των αναγκών της σε αυτό το προϊόν από την Ουκρανία και τη Ρωσία και για αρκετούς οικονομολόγους αυτές οι δύο παράμετροι (ενεργειακό κόστος και ανατιμήσεις στα σιτηρά) θα έχουν ουσιαστική επίπτωση στον πληθωρισμό. Αυξήσεις αναμένονται και σε άλλα προϊόντα-πρώτες ύλες που εισάγονται από τη Ρωσία και την Ουκρανία στις ευρωπαϊκές αγορές, κυρίως δε μέταλλα.

Τα στοιχεία που είχε ανακοινώσει την Τετάρτη η Eurostat, βάσει των οποίων εκτιμούσε εναρμονισμένο πληθωρισμό 5,9% στην Κύπρο για τον Φεβρουάριο, προοιώνιζαν τη νέα εκρηκτική αύξηση του πληθωρισμού (δείκτης τιμών καταναλωτή 6,6%) που ανακοίνωσε χθες η Στατιστική Υπηρεσία. Η διαφορά μεταξύ των δυο αριθμών οφείλεται στο ότι η Eurostat χρησιμοποιεί εναρμονισμένες μεθόδους για την καταγραφή των τιμών καταναλωτή για μια μεγάλη δέσμη αγαθών και υπηρεσιών που είναι ενδεικτικές της τελικής εθνικής καταναλωτικής δαπάνης των νοικοκυριών και ουσιαστικά υπάρχει διαφορά στους συντελεστές στάθμισης. Για παράδειγμα, δεν περιλαμβάνονται τα έξοδα τουριστών και οι δαπάνες σε ξενοδοχεία, ενώ στην περίπτωση του ΔΤΚ που ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία περιλαμβάνονται.

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία δείχνουν ότι οι μεγαλύτερες μεταβολές στις οικονομικές κατηγορίες συγκριτικά με τον Φεβρουάριο του 2021 καταγράφηκαν στα πετρελαιοειδή, με ποσοστό 28,4%, στον ηλεκτρισμό, με ποσοστό 22,4%, και στα γεωργικά προϊόντα, με ποσοστό 17,5%. Σε σχέση με τον Ιανουάριο, η μεγαλύτερη μεταβολή παρουσιάστηκε στα γεωργικά προϊόντα, με ποσοστό 9,6%. Συγκριτικά με τον Φεβρουάριο του 2021, οι μεγαλύτερες μεταβολές παρατηρήθηκαν στις κατηγορίες Μεταφορές (14,8%) και Στέγαση, Ύδρευση, Ηλεκτρισμός και Υγραέριο (13,7%).

Σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2022, η μεγαλύτερη μεταβολή σημειώθηκε στην κατηγορία τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά (4,7%). Για την περίοδο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2022, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, οι μεγαλύτερες μεταβολές παρουσιάστηκαν στις κατηγορίες Μεταφορές (14,1%) και Στέγαση, Ύδρευση, Ηλεκτρισμός και Υγραέριο (13,7%).

Σοβαρές αυξήσεις ήδη, σε αλεύρι, ζυμαρικά, λαχανικά και φρούτα

Σύμφωνα με την επεξεργασία των στοιχείων από την ιστοσελίδα της Στατιστικής Υπηρεσίας, τον Φεβρουάριο 2022, πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η τιμή του ψωμιού ήταν αυξημένη κατά 7,69% σε σχέση με πέρυσι και κατά 3,066% από το τέλος του 2021. Η τιμή στο αλεύρι και άλλα δημητριακά είναι ακριβότερη 16,87% τον Φεβρουάριο, σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2021 και 3,02% σε ετήσια βάση. Οι τιμές των ζυμαρικών αυξήθηκαν 4,21% τον Φεβρουάριο, σε σχέση με το τέλος του 2021 και σε ετήσια βάση η άνοδος ήταν 7,40%.

Η τιμή του βοδινού κρέατος σημείωσε αμελητέα άνοδο τον Φεβρουάριο, σε ετήσια βάση (σε σχέση με τον περσινό Φεβρουάριο), όπως και σε σύγκριση με το τέλος του 2021. Η τιμή του χοιρινού αυξήθηκε 0,52% σε δυο μήνες και 5,46% σε ετήσια βάση. Η τιμή του γάλατος, τυριών αυγών σημείωσε άνοδο 1,34% σ’ ένα χρόνο και σε δυο μήνες η αύξηση ήταν 2,74%.

Οι τιμές των λαχανικών από το τέλος 2021 αυξήθηκαν 42,91% και σε ετήσια βάση έγιναν ακριβότερα κατά 47,89%. Η τιμή στα φρέσκα φρούτα αυξήθηκε 6,01% σ’ ένα χρόνο και 2,40% σε δύο μήνες. Η τιμή της μπύρας σημείωσε άνοδο 4,73% σε ετήσια βάση και 5,29% στο δίμηνο.

Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος  μειώθηκε 7,53% σε σύγκριση με το τέλος 2021, λόγω της πολιτικής να μειώσει το ΦΠΑ και σημειώνει αύξηση 22,37% σ’ ένα χρόνο. Η τιμή της φιάλης υγραερίου αυξήθηκε 31,83% σ’ ένα χρόνο και 6,32% σε δυο μήνες. Η τιμή των καυσίμων αυξήθηκε 6,28% από το τέλος του 2021 και σε ετήσια βάση η άνοδος είναι 44,28%.

Οι τιμές εστιατορίων και καφέ αυξήθηκαν 3,71% σε ετήσια βάση και 1,07% σε ετήσια βάση αντίστοιχα και οι υπηρεσίες take away φαγητού σημείωσαν άνοδο 2,33% στο τελευταίο δίμηνο.