Παράθυρο για αντιμετώπιση της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού που παρουσιάζεται στην Κύπρο φαίνεται να ανοίγει μέσα από την κρίση που έχει προκύψει από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και ήδη καταγράφονται εισηγήσεις για εργοδότηση, με γρήγορες διαδικασίες, πολιτών από την Ουκρανία, αλλά και τη Ρωσία, που βρίσκονται ήδη στο νησί, σε μια προσπάθεια να διευκολυνθούν οικονομικά και οι ίδιοι, έχοντας τη δυνατότητα να εργαστούν.

Οι προοπτικές για τον τουρισμό μπορεί λόγω της ρωσικής εισβολής να μην είναι το ίδιο θετικές όσο στις αρχές του χρόνου, ωστόσο οι ανάγκες και ο προγραμματισμός της πλειοψηφίας των ξενοδοχείων κι άλλων επιχειρήσεων δεν έχουν για την ώρα αλλάξει. Ως εκ τούτου, οι ανάγκες σε προσωπικό παραμένουν, και πλέον, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», το Υπουργείο Εργασίας εξετάζει το ενδεχόμενο μέρος των ελλείψεων σε ανθρώπινο δυναμικό να καλυφθεί από Ουκρανούς πρόσφυγες που ενδεχομένως να φτάσουν στη χώρα μας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Φουρτούνες στο κυπριακό εμπόριο φέρνουν οι κυρώσεις

Περισσότερα για το θέμα δεν αποκλείεται να προκύψουν με την επιστροφή της υπουργού Εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου στο γραφείο της, από το οποίο εδώ και λίγες μέρες απέχει, αφού διαγνώστηκε θετική στον κορωνοϊό. Σημειώνεται ότι η αξιοποίηση Ουκρανών προσφύγων για κάλυψη των αναγκών στον τουριστικό κλάδο είναι κάτι που μελετά και η Ελλάδα, βάσει των όσων δήλωσε προχθές ο υπουργός Τουρισμού της χώρας. Για την Ελλάδα, όμως, τα δεδομένα είναι σαφώς διαφορετικά, αφού η χώρα συνδέεται οδικά με την Ουκρανία, από την οποία άρχισε ήδη να δέχεται πρόσφυγες, σε πρώτη φάση ομογενείς από ελληνόφωνες

Περισσότερα για το θέμα δεν αποκλείεται να προκύψουν με την επιστροφή της υπουργού Εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου στο γραφείο της, από το οποίο εδώ και λίγες μέρες απέχει, αφού διαγνώστηκε θετική στον κορωνοϊό. Σημειώνεται ότι η αξιοποίηση Ουκρανών προσφύγων για κάλυψη των αναγκών στον τουριστικό κλάδο είναι κάτι που μελετά και η Ελλάδα, βάσει των όσων δήλωσε προχθές ο υπουργός Τουρισμού της χώρας. Για την Ελλάδα, όμως, τα δεδομένα είναι σαφώς διαφορετικά, αφού η χώρα συνδέεται οδικά με την Ουκρανία, από την οποία άρχισε ήδη να δέχεται πρόσφυγες, σε πρώτη φάση ομογενείς από ελληνόφωνες περιοχές στην εμπόλεμη ζώνη.

Ετοιμάζει επιστολή η ΟΕΒ

Στην Κύπρο, έχει εγκλωβιστεί από την έναρξη του πολέμου μικρός αριθμός Ουκρανών και Ρώσων επισκεπτών, εξαιτίας του τερματισμού των πτήσεων προς τις δύο χώρες, ενώ στο μεταξύ έχουν φτάσει και αρκετοί πολίτες των δύο χωρών, προκειμένου να βρουν καταφύγιο σε συγγενείς ή φίλους, εξαιτίας της κρίσης.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως πληροφορούμαστε, η ΟΕΒ, με επιστολή που ετοιμάζει προς τον υπουργό Εσωτερικών θα ζητήσει όπως εξεταστεί το ενδεχόμενο παραχώρησης σε αυτούς τρίμηνης, σε πρώτη φάση, άδειας εργασίας, χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η επιστολή προς τον Υπουργό Εσωτερικών, που είναι ο αρμόδιος υπουργός για έκδοση αδειών διαμονής και εργασίας, δεν έχει πρώτιστο στόχο την κάλυψη των αναγκών σε ανθρώπινο δυναμικό, αλλά αποφασίστηκε για ανθρωπιστικούς λόγους, προκειμένου όσοι Ρώσοι και Ουκρανοί βρίσκονται ήδη στην Κύπρο και δεν θα επιστρέψουν στις χώρες τους σύντομα, λόγω της εμπόλεμης κατάστασης, να διευκολυνθούν για την ασφαλή παραμονή τους στο νησί, χωρίς πρόσθετα οικονομικά προβλήματα. Εκ των πραγμάτων, η εξασφάλιση αδειών εργασίας για αριθμό Ρώσων και Ουκρανών που βρίσκονται στο νησί θα βοηθήσει και στην κάλυψη αναγκών σε προσωπικό που καταγράφουν επιχειρήσεις.

Σημειώνεται ότι, σε σχέση με τις διαδικασίες που αποφασίστηκαν για εργοδότηση προσωπικού από τρίτες χώρες, οι συνεδριάσεις της Τεχνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής που εξέτασε αιτήματα ξενοδόχων ολοκληρώθηκε και τώρα ετοιμάζεται σχετική έκθεση, η οποία θα τεθεί ενώπιον της υπουργού Εργασίας. Η υπουργός θα αποφασίσει κατόπιν κατά πόσο θα εγκριθούν οι άδειες που αιτήθηκε κάθε εργοδότης και ποιοι όροι ή ασφαλιστικές δικλίδες θα αποφασιστούν, υπό το φως και των νέων δεδομένων που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Οι θέσεις των συντεχνιών

Πάντως, με αφορμή τις εξελίξεις στην Ουκρανία, η ΣΕΚ, μέσω του εκφραστικού της οργάνου, της Εργατικής Φωνής, υποστήριξε πως οι αρνητικές εξελίξεις και οι επιπτώσεις που δημιουργούνται οδηγούν στο συμπέρασμα πως η Κύπρος πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική ως προς το πόσες νέες άδειες θα πρέπει να παραχωρηθούν για εργοδότηση αλλοδαπών από τρίτες χώρες για την προσεχή τουριστική περίοδο, δεδομένου ότι υπάρχει κλίμα διαρκούς αβεβαιότητας.Σημειώνεται επίσης ότι η ΠΕΟ είχε ζητήσει λόγω του πολέμου αναβολή της διαδικασίας που ολοκληρώθηκε, εκτιμώντας επίσης ότι τα δεδομένα διαφοροποιούνται και ενδεχομένως και οι ανάγκες να είναι διαφορετικές.

Θέση, πάντως, της εργοδοτικής πλευράς, είναι πως η ρωσική εισβολή, παρά τις προκλήσεις που προκαλεί στον ευαίσθητο τομέα του τουρισμού, δεν αναιρεί τον προγραμματισμό και τις ελλείψεις που παρουσιάζονται για επαναλειτουργία των ξενοδοχείων, επιμένοντας πως η φυγή των χιλιάδων κοινοτικών αλλά και Κυπρίων από τον κλάδο, εξαιτίας της πανδημίας, έχει εντείνει το πρόβλημα που υπήρχε τα τελευταία χρόνια. Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία για εξέταση αιτημάτων από επιχειρήσεις για εργοδότηση ξένου προσωπικού, αυτή θα συνεχιστεί στο πλαίσιο συνεδριάσεων της Τεχνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής και για άλλους κλάδους της οικονομίας.