Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δεσμεύτηκε σήμερα να επιβάλει σκληρά, αλλά αναλογικά μέτρα κατά βρετανικών συμφερόντων στη Ρωσία, εξαιτίας αυτού που αποκάλεσε ως μια «υστερία κυρώσεων» από το Λονδίνο, εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.

Πρόσθεσε ότι η Βρετανία επέλεξε ξεκάθαρα να κινηθεί προς μια ανοιχτή αντιπαράθεση με τη Ρωσία, μην αφήνοντας στη Μόσχα καμία άλλη επιλογή, από το να λάβει απροσδιόριστα μέχρι στιγμής μέτρα ως απάντηση, τα οποία «αναμφίβολα θα υπονομεύσουν τα βρετανικά συμφέροντα στη Ρωσία».

Οι βρετανικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Κυρώσεις κατά της Ρωσίας ανακοίνωσε πρώτος (22/2) ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον.

Ο Τζόνσον δήλωσε στους βουλευτές του ότι δεν πρέπει να έχουν καμία αμφιβολία πως αυτό που συνέβη ισοδυναμεί με «ανανεωμένη εισβολή» στην Ουκρανία.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ

Ο Βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι πέντε ρωσικές τράπεζες (Rossiya, IS Bank, General Bank, Promsvyazbank και Βlack Sea Bank) και τρεις Ρώσοι με τεράστια περιουσία, συμπεριλαμβανομένου του δισεκατομμυριούχου Γκενάντι Τιμτσένκο, θα υποστούν οικονομικές κυρώσεις.

Οποιαδήποτε περιουσιακά στοιχεία κατέχουν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα δεσμευτούν και θα τους απαγορευτεί η είσοδος στη χώρα. «Αυτή είναι η πρώτη δόση», δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον. «Θα ακολουθήσουν περαιτέρω κυρώσεις, εάν ο Πούτιν προχωρήσει παραπέρα», πρόσθεσε.

«Θα πρέπει να προετοιμαστούμε για μια παρατεταμένη κρίση», συμπλήρωσε ο Τζόνσον, ενώ τόνισε ότι επειδή «το διακύβευμα είναι τόσο μεγάλο, το εγχείρημα του Πούτιν στην Ουκρανία πρέπει να αποτύχει».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός είχε προαναγγείλει τις κυρώσεις μέσω Twitter.

in.gr