Την προσπάθεια του Γραφείου Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων να επισφραγίσει την αξιοπιστία της Κυπριακής Δημοκρατίας ως Κράτος Μέλος της ΕΕ στην ορθή τήρηση των κανόνων των κρατικών ενισχύσεων, χαιρέτισε ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης σε ομιλία του κατά την παρουσίαση του έργου του Γραφείου που έγινε στο Υπουργείο Οικονομικών.

O κ. Πετρίδης τόνισε πως ο θεσμός του Γραφείου της Εφόρου Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων στην Κυπριακή Δημοκρατία, λειτουργεί με επιτυχία, αφού όπως έχει διαφανεί ανταποκρίνεται με υπευθυνότητα στις νέες προκλήσεις που δημιουργούνται στο ευρωπαϊκό περιβάλλον, πάντοτε σε συνεχή και στενή επικοινωνία με τις αρμόδιες αρχές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΥΠΟΙΚ: Ενέργεια, σιτηρά και στασιμοπληθωρισμός οι ανησυχίες

«Έχει διαφανεί ότι το συγκεκριμένο Γραφείο έχει αναπτύξει μια νέα κουλτούρα εξωστρέφειας και πιο άμεσης συνεργασίας με τις αρμόδιες αρχές, γεγονός που συμβάλλει αποτελεσματικά στην εξεύρεση λύσεων προς όφελος της κυπριακής οικονομίας», τόνισε.

Ο Υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την στήριξη του στην ανάγκη για την οργανωτική αναβάθμιση του εν λόγω θεσμού μέσα από τη διάρθρωσή «σε μία καλά δομημένη Διεύθυνση που θα έχει συγκεκριμένο αντικείμενο και περιγραφή και ικανοποιητικό αριθμό προσωπικού».

«Έτσι θα επιτραπεί η ορθολογικότερη κατανομή και η περαιτέρω προώθηση του έργου του Γραφείου, συμβάλλοντας στη διασφάλιση και τον έλεγχο της ορθής και οργανωμένης χρήσης των εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων, καθώς και στη δημοσιονομική σταθεροποίηση μέσα από την αποδοτική χρήση ενισχύσεων σε καινοτόμους και παραγωγικούς τομείς της κυπριακής οικονομίας», υπογράμμισε.

Ο κ. Πετρίδης αναφέρθηκε στις εργασίες που επιτελεί το Γραφείο της Εφόρου, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι αξιολογεί εκ των προτέρων όλα τα μέτρα ενίσχυσης που προτίθενται να εφαρμόσουν οι αρμόδιες αρχές αλλά και εκδίδει άμεσα αποφάσεις/γνωμοδοτήσεις, εκπαιδεύει και ενημερώνει όλες τις αρμόδιες αρχές και τους εμπλεκόμενους φορείς για θέματα κρατικών ενισχύσεων, ενώ αντιπροσωπεύει επιτυχώς τη Δημοκρατία, όπως σημείωσε, στη Συμβουλευτική Επιτροπή για τις κρατικές ενισχύσεις στις Βρυξέλλες και σε οποιαδήποτε άλλη επιτροπή.

Επιπλέον, ο ΥΠΟΙΚ συνεχάρη το Γραφείο της Εφόρου για την επιτυχή έναρξη της λειτουργίας του πρώτου πυλώνα που αφορά το σύστημα του Κεντρικού Μητρώου Ενισχύσεων Ήσσονος Σημασίας στις 03 Ιανουαρίου 2022. «Οι εξουσιοδοτημένοι λειτουργοί των Αρμοδίων Αρχών, όπως Υπουργείων και ανεξάρτητων αρχών, θα έχουν πρόσβαση στο σύστημα και θα ελέγχουν πριν από τη χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας ότι η αιτούμενη την ενίσχυση ενιαία επιχείρηση δεν έχει ξεπεράσει το ανάλογο με τον τομέα δραστηριότητάς του όριο ποσού ανά κυλιόμενη τριετία», πρόσθεσε.

 

Αναφέρθηκε επίσης στη συμμετοχή του Γραφείου στην Τεχνική Επιτροπή που συστάθηκε στα πλαίσια της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου για έγκριση του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο της εφαρμογής των σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας των κρατών μελών, ο έλεγχος των κρατικών ενισχύσεων συμβάλει στη διασφάλιση ότι οι δημόσιες δαπάνες των κρατών μελών δεν περιορίζουν τις ιδιωτικές δαπάνες, αποφεύγουν την υπερβολική αντιστάθμιση και εξασφαλίζουν ίσους όρους ανταγωνισμού στην ενιαία αγορά.

Αναφορικά με την χρήση των Απαλλακτικών Κανονισμών, ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι σε αυτό το πλαίσιο, καθοδήγησε τους Φορείς Υλοποίησης, ιδίως μέσω Ημερίδων Επιμόρφωσης και/ ή Εκπαιδευτικών Σεμιναρίων, μέσω του εμπλουτισμού της Ιστοσελίδας του Γραφείου με καθοδηγητικές εγκυκλίους και/ή ενημερωτικών Δελτίων καθώς και με παρουσίαση του «Κεντρικού Συστήματος Μητρώων Κρατικών Ενισχύσεων και Ενισχύσεων Ήσσονος Σημασίας», στη σωστή χρήση των Απαλλακτικών Κανονισμών.

Σε ομιλία του ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης του Υπουργείου Οικονομικών Θεοδόσης Τσιόλας αναφέρθηκε στο «πόσο σημαντική» είναι η σωστή εφαρμογή των κανονισμών για τις κρατικές ενισχύσεις για την ανάπτυξη της οικονομίας, δεδομένου του μεγάλου αριθμού των σχεδίων χορηγιών που λειτουργούν ήδη αλλά και που προγραμματίζονται μέσω των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών προγραμμάτων.

«Μέσω των σχεδίων χορηγιών αφενός στηρίζονται οι επιχειρήσεις και αφετέρου μοχλεύονται πρόσθετοι ιδιωτικοί επενδυτικοί πόροι  από τον ιδιωτικό τομέα με σημαντική συμβολή στις παραγωγικές επενδύσεις και την ανάπτυξη», τόνισε.

Ανέφερε επίσης ότι σημαντικό σταθμό αποτέλεσε η συμβολή του Γραφείου στην ετοιμασία του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με την καταρχήν αξιολόγηση όλων των σχεδίων κρατικών ενισχύσεων, η οποία αποτελούσε απαίτηση της Επιτροπής και περιλήφθηκε στο Σχέδιο Ανάκαμψης.

Αναφερόμενος στη λειτουργία του Κεντρικού Συστήματος Μητρώου Κρατικών Ενισχύσεων και Ενισχύσεων Ήσσονος Σημασίας, ο κ. Τσιόλας είπε ότι με αυτό καλύπτεται «ένα σημαντικό κενό που υπήρχε» και πρόσθεσε ότι με την πλήρη εφαρμογή του πρώτου πυλώνα του Συστήματος που αφορά τις Ενισχύσεις Ήσσονος Σημασίας, «θα εξαλειφθεί ο κίνδυνος τυχόν υπέρβασης του σωρευτικού ορίου ανά ενιαία επιχείρηση που προνοούν οι Κανονισμοί για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας, δηλαδή τα de minimis».

«Σωστά το Γραφείο σας προσπαθεί να συστήσει την επιλογή του Γενικού Απαλλακτικού Κανονισμού καθώς και των άλλων Απαλλακτικών Κανονισμών σε όλα τα αρμόδια Υπουργεία/Υφυπουργεία και οργανισμούς με στόχο την χρήση του σε σχέδια χορηγιών αντί των κανονισμών de minimis οι οποίοι λόγω του σκοπού τους θα πρέπει να αποτελούν, για τους δημόσιους αυτούς φορείς, την έσχατη επιλογή», πρόσθεσε.

Είπε ακόμη ότι ο ρόλος του Γραφείου της Εφόρου Κρατικών Ενισχύσεων «θα διευρυνθεί ακόμα περισσότερο με την επικείμενη αναθεώρηση των Απαλλακτικών Κανονισμών εντάσσοντας νέες κατηγορίες όπως την πράσινη μετάβαση, την ψηφιακή αναβάθμιση και άλλες κατηγορίες ενισχύσεων τις οποίες επιβάλλουν οι εξελίξεις των αγορών, ώστε να επιτρέπεται στα κράτη μέλη να εγκρίνουν τις κρατικές ενισχύσεις απαλλάσσοντας τα από την υποχρέωση για υποβολή των σχεδίων χορηγιών στην Επιτροπή για έγκριση».  

Επιπλέον, ο κ. Τσιόλας αναφέρθηκε στη σημασία της συνεργασία για την ετοιμασία Χάρτη Ενισχύσεων Περιφερειακού Χαρακτήρα ο οποίος καταρτίζεται κάθε επταετία με βάση τις Κατευθυντήριες Γραμμές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και είναι δυνητικά σημαντικό εργαλείο αναπτυξιακής πολιτικής.

«Ως αποτέλεσμα λοιπόν των εντατικών και στοχευμένων προσπαθειών μας, έχει γίνει κατορθωτή πρόσφατα η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του Χάρτη για το 2022-2027», πρόσθεσε.

Τέλος, η Έφορος Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων Στέλλα Μιχαηλίδου τόνισε ότι οι κανόνες των κρατικών ενισχύσεων παρέχουν στα κράτη μέλη αρκετές δυνατότητες άσκησης πολιτικής, προσθέτοντας ότι «εναπόκειται δε σε κάθε κράτος μέλος να εναρμονιστεί με την ίδια τη λογική της χορήγησης κρατικών ενισχύσεων που επιβάλλει η εσωτερική αγορά και το δίκαιο της ένωσης και να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που προσφέρονται».

«Στόχος του Γραφείου μας είναι ο εκσυγχρονισμός και της δικής μας Νομοθεσίας για να προσφέρει σύγχρονες πρόνοιες για χορήγηση και αποτελεσματικότερη παρακολούθηση των κρατικών ενισχύσεων», τόνισε.

Η κ. Μιχαηλίδου είπε ότι «βρισκόμενοι υπό τη σκιά της πολεμικής αναταραχής στα εδάφη της Ουκρανίας, στην προσπάθεια ενδυνάμωσης της υφιστάμενης οικονομικής κρίσης αλλά και ενώπιον μίας σημαντικής προσπάθειας της ΕΕ για μια Πράσινη Ευρώπη, καλούμαστε να αγκαλιάσουμε την αλλαγή σε ένα αβέβαιο περιβάλλον».

«Καθοριστικός παράγοντας αυτής της αλλαγής είναι οι κανόνες των κρατικών ενισχύσεων οι οποίοι θα στηρίξουν περαιτέρω με νέα μέτρα τα κράτη μέλη στις προσπάθειές τους να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις των εν λόγω γεγονότων», υπογράμμισε.

Η Έφορος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η τήρηση των πιο πάνω αρχών «θα πρέπει να είναι ο γνώμονας χορήγησης κρατικών ενισχύσεων από τις κρατικές αρχές σε κάθε περίπτωση διότι με αυτές πραγματικά διασφαλίζεται ότι τα μέτρα στήριξης είναι αποτελεσματικά για την ανάπτυξη της οικονομίας, την προστασία των δημοσίων οικονομικών και κατ’ επέκταση την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος».

Σύμφωνα με την Έφορο, η πραγματική δύναμη και δυναμική των κανόνων των κρατικών ενισχύσεων δεν είναι άλλη από την παροχή στήριξης στην οικονομία ενός κράτους μέλους, στο πυρήνα της οποίας βρίσκεται ο άνθρωπος, οι επιχειρήσεις, η καινοτομία, οι επενδύσεις, η εξέλιξη και η πρόοδος.

«Στόχος μου δεν είναι μόνο να ενισχύσω την δυναμική αυτή αλλά και να διοχετεύσω τα οφέλη των συμβατών Κρατικών Ενισχύσεων δια μέσου των σχεδίων των Αρμοδίων Αρχών, στην καθημερινότητα των επιχειρήσεων», υπογράμμισε.

Ενδεικτικά ανέφερε ότι το 2020 τέθηκαν ενώπιον του Γραφείου 19 υποθέσεις ενώ για το 2021 τέθηκαν 38 Υποθέσεις εκ των οποίων 16 Αποφάσεις βάσει των Απαλλακτικών Κανονισμών και  22 μέσω Κατευθυντήριων Γραμμών και αυτά πέραν των δεκάδων αξιολογήσεων και γνωμοδοτήσεων που καλέστηκε να τοποθετηθεί επί διαφόρων θεμάτων και Σχεδίων.

Είπε ακόμη ότι από τον Ιανουάριο 2022 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2024 θα υπάρχει παράλληλη λειτουργία του νέου Κεντρικού Συστήματος Μητρώων Κρατικών Ενισχύσεων και Ενισχύσεων Ήσσονος Σημασίας και των υφιστάμενων συστημάτων της κάθε αρμόδιας αρχής.

Ανέφερε επίσης ότι από τον Ιανουάριο 2025 θα καταργηθούν τα υφιστάμενα Συστήματα και θα λειτουργεί μόνο το Νέο Κεντρικό Σύστημα Μητρώου Ενισχύσεων Ήσσονος Σημασίας και πρόσθεσε πως στη πορεία θα γίνει ο προγραμματισμός για υλοποίηση και του δεύτερου πυλώνα για την δημιουργία Κεντρικού Συστήματος Μητρώων όλων των Κρατικών Ενισχύσεων.

Αναφερόμενη στην επιμόρφωση των διαφόρων αρμοδίων αρχών και επιχειρηματικών συνδέσμων, η κ. Μιχαηλίδου είπε ότι βασικό μέρος της επιμόρφωσης αποτέλεσε η διοργάνωση 6 ολοήμερων σεμιναρίων σε σχέση με την Έννοια και το Νομικό πλαίσιο των Κρατικών Ενισχύσεων και στη προώθηση των Απαλλαχτικών Κανονισμών με στόχο την αύξηση χρήσης τους αφού επί του συνόλου των κρατικών Ενισχύσεων του Κράτους μόνο το 46%, όπως σημείωσε, αντλείται από τους Απαλλαχτικούς Κανονισμούς εν αντιθέσει με τις πλείστες Ευρωπαϊκές χώρες που φτάνει το 97%.

Τέλος, η Έφορος Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων είπε ότι ευρωπαϊκή φιλοδοξία είναι να καταστεί η Ευρώπη η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος μέχρι το 2050 και πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία με επενδυτικό σχέδιο ύψους τουλάχιστον 1 τρισεκατομμύριο για την επόμενη δεκαετία, μπορεί να ενισχύσει την Κύπρο και την Κυπριακή παραγωγή.

«Εφ’ όσον υλοποιηθεί αποτελεσματικά, θα συμβάλει στη περιβαλλοντική βιωσιμότητα και την οικονομική και κοινωνική ευημερία. Είναι ωστόσο κρίσιμο να διασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων που θα αναλάβουν το κόστος της μετάβασης στη πράσινη οικονομία», κατέληξε.