Η πανδημία του κορωνοϊού, τα περιοριστικά μέτρα και τα lockdowns που εφαρμόστηκαν για αναχαίτιση του ιού, είχαν ως αποτέλεσμα να επηρεάσουν, σε βαθμό κατάρρευσης, εκατοντάδες επιχειρήσεις, παρά την οικονομική στήριξη προς αυτές και τους εργαζόμενους που παρείχε η κυβέρνηση τους τελευταίους 15 μήνες.

Συγκεκριμένα, από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι τον Μάιο του 2021 έγιναν στην Κύπρο συνολικά 2.687 εκούσιες εκκαθαρίσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Αφερεγγυότητας, πέρσι τον Δεκέμβριο έγιναν οι περισσότερες εκκαθαρίσεις, οι οποίες έφτασαν στις 336, γεγονός που επιβεβαιώνει τις μεγάλες επιπτώσεις που υπέστησαν οι επιχειρήσεις λόγω της πανδημίας.

Μάλιστα οι 336 εκούσιες εκκαθαρίσεις του Δεκεμβρίου του 2020 αποτελούν τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό εκκαθαρίσεων που έγιναν τα τελευταία έντεκα χρόνια, καθώς τον Δεκέμβριο του 2016 ο αριθμός εκκαθαρίσεων είχε αγγίξει τις 426.

Από την ανάλυση των στοιχείων της Υπηρεσίας Αφερεγγυότητας, οι συνολικές εκούσιες εκκαθαρίσεις (2.687) που έγιναν στην χώρα μας το 2020, είναι o μεγαλύτερος αριθμός που καταγράφηκε από το 2010. Αξίζει να σημειωθεί πως ο δεύτερος μεγαλύτερος αριθμός εκούσιων εκκαθαρίσεων καταγράφηκε το 2017, καθώς τότε, λόγω των προβλημάτων που άφησε πίσω της η οικονομική κρίση του 2013, συνολικά έγιναν 2.497 εκκαθαρίσεις. 

Στο δωδεκάμηνο του 2020 έγιναν συνολικά έγιναν 2.235 εκούσιες εκκαθαρίσεις, ενώ από τον Ιανουάριο του 2021 μέχρι τον περασμένο Μάιο έγιναν 887 εκκαθαρίσεις, στοιχεία που δείχνουν πως φέτος ενδεχομένως να είναι αυξημένος αριθμός των εκκαθαρίσεων…

Αναλυτικά φέτος, τους πρώτους μήνες, οι εκκαθαρίσεις κινήθηκαν ως εξής: Τον Ιανουάριο έγιναν 168, τον Φεβρουάριο 207, τον Μάρτιο 180, τον Απρίλιο 193 και τον Μάιο 139. Την ίδια ώρα, από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι τον Μάιο του 2021 ο αριθμός των διαταγμάτων εκκαθάρισης έφτασε τα 94.

Εξάλλου, την ίδια περίοδο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Αφερεγγυότητας, καταγράφηκαν 48 πτωχεύσεις. Φέτος, μέχρι τον Μάιο καταγράφηκαν 9 διατάγματα πτώχευσης και παραλαβής, ενώ ο υπόλοιπος αριθμός έγιναν από το Μάρτιο μέχρι το Δεκέμβριο του 2020. Υπενθυμίζεται πως για να πτωχεύσει κάποιος θα πρέπει να χρωστά πέραν των €15 χιλ. Παράλληλα, τους τελευταίους 15 μήνες υποβλήθηκαν συνολικά 175 αιτήσεις για τα προσωπικά σχέδια αποπληρωμής. Μάλιστα, τα στοιχεία της Υπηρεσίας Αφερεγγυότητα δείχνουν πως τον Μάρτιο μέχρι τον Μάιο του 2021 καταγράφεται ανοδική πορεία στις αιτήσεις, οι οποίες έφτασαν τις 63. Τέλος, όσον αφορά την έκδοση διατάγματος διαγραφής οφειλών μέχρι και €25 χιλιάδων για πολίτες που ανταποκρίνονται στα κριτήρια, ο αριθμός τους έφτασε τα 55. Υπενθυμίζεται πως του χρόνου το καλοκαίρι θα τεθεί σε εφαρμογή και το νέο πλαίσιο για τις πτωχεύσεις, με το οποίο οι επιχειρήσεις θα έχουν μια δεύτερη ευκαιρία. Μέχρι του χρόνου τον Ιούνιο, η Κύπρος θα πρέπει να εναρμονιστεί με την ευρωπαϊκή Οδηγία με τη οποία οι βιώσιμες επιχειρήσεις θα μπορούν να απαλλαγούν πλήρως από τα χρέη τους, μετά από εύλογο χρονικό διάστημα. Επίσης, θα βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα των διαδικασιών αναδιάρθρωσης αφερεγγυότητας και απαλλαγής από τα χρέη. Κυβερνητικοί κύκλοι εκτιμούν πως με την εφαρμογή του νέου νομικού πλαισίου, το 2022, θα δοθούν τα κατάλληλα εργάλεια σε κάποιες επιχειρήσεις να αποφεύγουν τις πτωχεύσεις.