Ξεκαθαρίζουν σήμερα οι τροπολογίες των αντιπολιτευόμενων κομμάτων για το νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις ύψους €1 δισ. Χθες τα κόμματα απέστειλαν στις υπηρεσίες της Βουλής τις τροπολογίες τους οι οποίες θα συζητηθούν στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.

Στη συνεδρία θα κωδικοποιηθούν και θα ενοποιηθούν οι τροπολογίες, οι οποίες επικεντρώνονται  στην περαιτέρω κατηγοροποίηση των εγγυήσεων, στην ενδυνάμωση της πρόνοιας με την οποία οι επιχειρήσεις δεν θα μπορούν να προχωρήσουν σε απολύσεις προσωπικού για διάστημα έξι μηνών αλλά και για το θέμα του ελέγχου. Παράλληλα μελετάται το ενδεχόμενο κατάθεσης τροπολογιών που θα σχετίζονται με τις υποδείξεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και με τις οποίες θα  καθορίζεται ανώτατο όριο δανείου που θα μπορεί να παραχωρηθεί, ενώ θα καθορίζεται και το όριο για τα δάνεια που μπορούν να δοθούν χωρίς εξασφαλίσεις. Την ίδια ώρα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιδιώκουν να βρουν μια φόρμουλα σε σχέση με τον έλεγχο που θα διενεργεί η Ελεγκτική Υπηρεσία. Το ΔΗΚΟ προτείνει όπως ο Γενικός Ελεγκτής –ο οποίος θα είναι ως παρατηρητής στην Επιτροπή Παρακολούθησης που θα συσταθεί– να διενεργεί έλεγχο εκ των προτέρων. Κάτι με το οποίο διαφωνεί το υπουργείο Οικονομικών, η Κεντρική Τράπεζα αλλά και οι τράπεζες. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», ετοιμάζεται τροπολογία με την οποία ο Γενικός Ελεγκτής θα προχωρεί σε ελέγχους αφού παραχωρήσουν οι τράπεζες τα δάνεια που θα φέρουν κρατική εγγύηση. Δηλαδή, όπως γίνεται και με τις άλλες περιπτώσεις τις οποίες ελέγχει η Ελεγκτική Υπηρεσία. Η συγκεκριμένη ρύθμιση δεν φαίνεται να ικανοποιεί τις τράπεζες, οι οποίες δεν συναινούν ο Ελεγκτής να έχει λόγο στην παραχώρηση των δανείων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κ. Πετρίδης: Πανδημία λαϊκισμού από το ΔΗΚΟ (ηχητικό)

Περιμένει η Κυβέρνηση 

Πάντως, η Κυβέρνηση κάθετε σε αναμμένα κάρβουνα, αναμένοντας τη μορφή που θα έχει το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου, μετά τη διαμόρφωσή του από τα κόμματα. Η Κυβέρνηση ελπίζει πως οι τροπολογίες δεν θα αποδυναμώσουν το νομοσχέδιο, δεν θα περιορίζουν το πλαίσιο και δεν θα αυξάνουν την κυβερνητική δαπάνη, καθώς κάτι τέτοιο θα είναι εκτός του ευρωπαϊκού πλαισίου. Κυβερνητική πηγή, σχολιάζοντας την τροπολογία που σχετίζεται με τον Γενικό Ελεγκτή, ανάφερε πως βάσει της σχετικής νομοθεσίας, η Ελεγκτική Υπηρεσία μπορεί να ελέγξει αυτεπάγγελτα τις διαδικασίες που θα ακολουθεί η Κυβέρνηση σε σχέση με την παραχώρηση των εγγυήσεων. Επίσης η Κυβέρνηση δεν φαίνεται να συμφωνεί στη σύσταση της Επιτροπής Παρακολούθησης η οποία, όπως είπε την Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, αφαιρέθηκε από το νομοσχέδιο, μετά από πρόταση συγκεκριμένου κόμματος.

Οι μηχανισμοί ελέγχου

Στο νομοσχέδιο της Κυβέρνησης την ευθύνη για την παρακολούθηση των κρατικών εγγυήσεων που έχουν καταβληθεί, θα έχει το Γενικό Λογιστήριο, το οποίο από το 2015 έχει την αρμοδιότητα της διαχείρισης των κυβερνητικών εγγυήσεων. Παράλληλα το Γενικό Λογιστήριο δεν θα έχει καμία εμπλοκή  στην αξιολόγηση ή στην έγκριση των δανείων από τις τράπεζες. Εξάλλου, στο διάταγμα του υπουργού Οικονομικών που θα εκδοθεί μετά την έγκριση του νομοσχεδίου περιλαμβάνονται μηχανισμοί ελέγχου. Συγκεκριμένα, κάθε έξι μήνες ή όποτε ζητηθεί, οι τράπεζες θα πρέπει να υποβάλλουν στο Λογιστήριο, ηλεκτρονικό αρχείο με αναλυτική κατάσταση των δανείων που παραχωρήθηκαν. Παράλληλα οι τράπεζες θα υποβάλλουν τις απαιτήσεις, τέσσερις μήνες πριν από τη λήξη της περιόδου. Η πρώτη απαίτηση θα υποβληθεί την 30ή Απριλίου 2022 και θα αφορά τις απαιτήσεις για την περίοδο από την ημερομηνία έκδοσης του διατάγματος έως 31 Δεκεμβρίου 2021. Ακολούθως για τα επόμενα έτη οι απαιτήσεις θα υποβάλλονται την 30ή Απριλίου και θα αφορούν τις απαιτήσεις για το προηγούμενο έτος.