Ένα εξάμηνο μετά την πρώτη τους συνάντηση οι δύο ηγέτες, Νίκος Αναστασιάδης και Ερσίν Τατάρ, θα βρεθούν για δεύτερη φορά. Οι δύο ηγέτες, σύμφωνα με πληροφορίες μας, θα συναντηθούν κατά τη δεύτερη ημέρα της άτυπης πενταμερούς, που αρχίζει στη Γενεύη της Ελβετίας την Τρίτη 27 Απριλίου. Τα ραντεβού της 28ης Απριλίου κρίνονται ως κρίσιμα αφού μέσα από τις συγκριμένες συναντήσεις θα διαφανούν και οι προοπτικές επιτυχίας της άτυπης πενταμερούς.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση που είχαμε, κατά την πρώτη ημέρα, 27 Απριλίου, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών έχει προγραμματίσει χωριστές συναντήσεις με κάθε ένα από τα πέντε μέρη που θα βρεθούν στη Γενεύη. Σκοπός των συναντήσεων αυτών είναι τα μέρη να αναπτύξουν στον Γενικό Γραμματέα τις θέσεις τους. Το βράδυ της ίδιας ημέρας ο Αντόνιο Γκουτέρες προγραμματίζει να διοργανώσει δείπνο-κοκτέιλ για τις αντιπροσωπείες στη διάρκεια του οποίου θα δοθεί η ευκαιρία σε όλους να μιλήσουν με όλους. Δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν θα υπάρξει προ του δείπνου κάποια κοινή συνάντηση των πέντε μαζί με τον Γενικό Γραμματέα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ελβετικό… καψόνι στη Γενεύη – Στο «κόκκινο» η Κύπρος

Για όσους θα μεταβούν στη Γενεύη την ερχόμενη Δευτέρα, τους περιμένει «καψόνι» από τις ελβετικές Αρχές Η αυστηρή προσέγγιση των ελβετικών Αρχών αναμένεται να προκαλέσει αρκετές δυσκολίες τόσο για τις πέντε αντιπροσωπείες όσο και για τα μέσα ενημέρωσης. 

Η Κύπρος έχει καταταγεί από τις ελβετικές Αρχές στην κόκκινη κατηγορία κινδύνου covid-19 και ως εκ τούτου ανάλογα είναι τα μέτρα που λαμβάνονται για τα μέλη της κυπριακής αποστολής. Πλήρης απαγόρευση εξόδου από τον χώρο των ξενοδοχείων που θα βρίσκονται είτε η αντιπροσωπεία της ελληνοκυπριακής πλευράς είτε οι εκπρόσωποι των μέσων ενημέρωσης.

Θα δοθούν κάποιες εξαιρέσεις για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας για τη μετάβασή τους προς το Παλάτι των Εθνών, την έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη. Τα αυξημένα μέτρα και η αυστηρή εφαρμογή του πρωτοκόλλου για την πανδημία είχε ως αποτέλεσμα όλα όσα έχουν να κάνουν με τις συναντήσεις στο κτίριο του ΟΗΕ στη Γενεύη να βρίσκονται στον αέρα. Μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαρίσει ο αριθμός των ατόμων που θα συνοδεύουν είτε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη είτε τον επικεφαλής της κάθε αντιπροσωπείας. 

Όπως δεν έχει ξεκαθαρίσει κατά πόσο τα Μέσα Ενημέρωσης θα μπορέσουν να βρίσκονται στο κτήριο των Ηνωμένων Εθνών για κάλυψη της άτυπης πενταμερούς. Οι πολιτικοί αρχηγοί και αριθμός μελών της διαπραγματευτικής ομάδας θα είναι περιορισμένοι στο ξενοδοχείο και δεν θα τους επιτρέπεται οποιαδήποτε έξοδος. 

Ως γνωστό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα συνοδεύουν στη Γενεύη όλοι πολιτικοί αρχηγοί πλην ενός, η ομάδα νομικών-συνταγματολόγων, τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας, ο Γενικός Εισαγγελέας, ο υπουργός Εξωτερικών, ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ.λπ. Μεταξύ των μελών της διαπραγματευτικής ομάδας συμπεριλαμβάνονται οι Ιωάννης Κασουλίδης, Τάσος Τζιωνής Παναγιώτης Δημητρίου και Τουμάζος Τσιελεπής. Κατά τις συναντήσεις του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Γενικό Γραμματέα των  Ηνωμένων Εθνών ή με τις άλλες αντιπροσωπείες, τον Πρόεδρο Αναστασιάδη θα συνοδεύουν ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης και ο διευθυντής του διπλωματικού του γραφείου, Κυριάκος Κούρος. Στην ομάδα θα προστεθούν και κάποια άλλα άτομα αναλόγως του αριθμού που θα επιτρέψουν τα Ηνωμένα Έθνη. 

Η αποστολή αναχωρεί τη Δευτέρα 26 Απριλίου και επιστρέφει το βράδυ της 29ης του μήνα. Υπολογίζεται ότι στην πτήση προς τη Γενεύη θα βρίσκονται πέραν των 50 ατόμων, πολιτικοί, τεχνοκράτες και δημοσιογράφοι. 

Δέχονται πιέσεις για διαφορετικούς λόγους 

Τόσο ο Νίκος Αναστασιάδης όσο και ο Ερσίν Τατάρ δέχονται πιέσεις στο εσωτερικό της κάθε κοινότητας, αλλά για διαφορετικούς λόγους ο καθένας και επί διαφορετικών θεμάτων. Για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη το μόνο θέμα για το οποίο ενδεχομένως η πίεση, από τις πολιτικές δυνάμεις και κυρίως την αντιπολίτευση, δεν είναι έντονη είναι το Κυπριακό. Οι πιεστικές καταστάσεις και οι αντιδράσεις των αντιπολιτευόμενων έχει να κάνει με τα ζητήματα εσωτερικής πολιτικής. Ούτε και σημειώνονται οποιεσδήποτε εκδηλώσεις οι οποίες αφορούν τις επικείμενες συνομιλίες. Μόνη εξαίρεση η δικοινοτική συγκέντρωση του ερχομένου Σαββάτου στη Λήδρας. 

Από την άλλη, στα κατεχόμενα, οι αντιδράσεις εντός της τουρκοκυπριακής κοινότητας δεν είναι άσχετες με το Κυπριακό και το ρόλο που επιχειρεί να παίξει η Τουρκία. Σύμφωνα με τον Ταχσίν Ερτουγρούλογλου (ο λεγόμενος «υπουργός εξωτερικών» του κατοχικού καθεστώτος) οι κινητοποιήσεις στα κατεχόμενα γίνονται για να δοθεί η εντύπωση ότι δεν αντικατοπτρίζουν τις θέσεις των Τουρκοκυπρίων αυτά που θα συζητήσει η τ/κ ομάδα στη Γενεύη. 

Σύσκεψη στο Μαξίμου 

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα βρίσκεται σήμερα στην Αθήνα όπου θα έχει συνάντηση εργασίας με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη. Στη συνάντηση η οποία θα έχει ως κυρίαρχο θέμα το Κυπριακό, θα συμμετέχουν και οι υπουργοί Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης και Νίκος Δένδιας. 

Η επίσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο της προετοιμασίας αμφοτέρων των πλευρών για την άτυπη πενταμερή της ερχόμενης εβδομάδας. Επί τάπητος θα μπουν όλα τα θέματα που μπορεί να προκύψουν στην πενταμερή και θα συζητηθούν κινήσεις τακτικής καθώς και η στρατηγική που θα ακολουθήσουν στη Γενεύη τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα. 

Η ελληνοκυπριακή και η ελλαδική αντιπροσωπεία θα βρίσκονται στον ίδιο χώρο κατά τη διάρκεια των άτυπων συνομιλιών της Γενεύης.