Σε προειδοποιήσεις για τα κεφάλαια των τραπεζών αλλά και στην χρηματοοικονομική σταθερότητα της χώρας, προχωρεί ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου ο οποίος απέστειλε επιστολή, στον Πρόεδρο της Βουλής Αδάμο Αδάμου, με αφορμή τις συζητήσεις για τις εκποιήσεις.

Ο κ. Ηροδότου εκφράζει ανησυχίες, σε σχέση με την πρόθεση για τροποποίηση του νόμου των εκποιήσεων. Παράλληλα, εκφράζει την ανησυχία του για τροποποιήσεις άλλων νόμων, οι οποίες ακυρώνουν το εργαλείο των εκποιήσεων και θα το καθιστούν ανενεργό.

Όπως επισημαίνει, οι συνεχείς αλλαγές των νόμων σε συνάρτηση με το αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον, λόγω της πανδημίας, εντείνουν την αβεβαιότητα των ξένων επενδυτών και οδηγούν τους οίκους αξιολόγησης σε αρνητικές αντιδράσεις, οι οποίες θα επιφέρουν ανεπιθύμητες εξελίξεις στην Κυπριακή Οικονομία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παίζει ρέστα η αντιπολίτευση για εκποιήσεις

Παράλληλα, ο Διοικητής σημειώνει ότι οι αλλαγές των νόμων θα προκαλέσουν τις αντιδράσεις των Ευρωπαϊκών Θεσμών, περιλαμβανομένου του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού, τονίζοντας ότι αυτό πιθανόν να οδηγήσει σε αυξημένες κεφαλαιακές απαιτήσεις. Σύμφωνα με τον κ. Ηροδότου, ενέργειες που επηρεάζουν τα κεφάλαια των τραπεζών, επηρεάζουν άμεσα τους καταθέτες των τραπεζών.

«Ενέργειες που ενδεχομένως να επιφέρουν σημαντικό πλήγμα στα κεφάλαια των τραπεζών θα αποβούν εις βάρος της χρηματοοικονομικής σταθερότητας της χώρας μας» πρόσθεσε.

Ο διοικητής προσθέτει ότι δεν υπήρξαν οποιεσδήποτε εκποιήσεις πρώτης κατοικίας κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2020.  Στο μεταξύ, σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται και οι τράπεζες.

Η επιστολή