Έκρηξη παρουσιάζουν τα ημερήσια περιστατικά κορωνοϊού στην Τουρκία τις τελευταίες μέρες απόρροια όχι του δεύτερου κύματος που βιώνει η Ευρώπη και ο κόσμος, μα της αλλαγής στον τρόπο καταγραφής από τις αρμόδιες τουρκικές αρχές. Μόλις η Τουρκία άλλαξε τον τρόπο μετάδοσης των ημερήσιων περιστατικών και θανάτων, επιβεβαιώθηκε ο φόβος αρκετών ειδικών, αλλά και κομμάτων της αντιπολίτευσης: Πως η χώρα αντιμετωπίζει επικίνδυνο εκτροχιασμό στα κρούσματα, μέχρι και 1.400% αύξηση, που εξαντλούν το τουρκικό σύστημα υγείας.

Σύμφωνα και με ρεπορτάζ του Associated Press, η απόφαση της κυβέρνησης Ερντογάν να αναφέρει όλους τους διαγνωστικούς ελέγχους με θετική ένδειξη και όχι τον αριθμό των ασθενών που νοσηλεύονται με συμπτώματα, εκτόξευσε τους αριθμούς των ημερήσιων περιστατικών σε πέραν των 30.000.

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουε για αρκετούς μήνες ο Τουρκικός Οργανισμός Υγείας, τονίζοντας πως ο προηγούμενος τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση Ερντογάν κατέγραφε τα ημερήσια περιστατικά έκρυβε τη σοβαρότητα της διασποράς και η έλλειψη διαφάνειας συνέβαλλε στην αύξηση. Μάλιστα, ο Οργανισμός εκτιμά ότι τα ημερήσια περιστατικά είναι τουλάχιστον 50.000 καθώς οι αναφορές του Υπουργείου είναι ακόμα συγκριτικά χαμηλότερες της πραγματικότητας.

Η κατάσταση στην Τουρκία άλλαξε δραματικά την προηγούμενη Τετάρτη καθώς ανακοινώθηκαν 28.300 νέα περιστατικά, από περίπου 7.400 που καταγράφονταν το προηγούμενο διάστημα. Όπως καταγράφεται στο Worldometer, η Τουρκία έφθασε μέχρι τη Δευτέρα τα 638.847 περιστατικά κορωνοϊού και οι θάνατοι έφθασαν τους 13.746.

Τα νοσοκομεία της χώρας είναι στα όρια, το ιατρικό προσωπικό εξαντλείται και η ομάδα ιχνηλάτησης αγωνίζεται για να εντοπίσει τις μεταδόσεις, όπως ανέφερε στο AP ο επικεφαλής του Τουρκικού Οργανισμού Υγείας, Sebnem Korur Fincanci.

«Είναι η τέλεια καταιγίδα», είπε ο Fincanci, ο Οργανισμός του οποίου δέχεται επιθέσεις από τον Ταγίπ Ερντογάν και τους εθνικιστές συμμάχους τους, καθώς εκφράζουν απορίες για τις αναφορές της κυβέρνησης και την αντίδρασή της στην πανδημία.

Εξάλλου, οι κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας της Κωνσταντινούπολης είναι σχεδόν γεμάτες, καθώς οι γιατροί παλεύουν για να βρουν χώρο για τους κρίσιμα νοσηλευόμενους ασθενείς. Πάντως, ο Ερντογάν επιμένει πως «δεν υπάρχει πρόβλημα» στα νοσοκομεία, κατηγορώντας τον τουρκικό λαό για μη χρήση προστατευτικής μάσκας.

Θλιβερά ρεκόρ και στους θανάτους

Οι ημερήσιοι θάνατοι με αιτία τον κορωνοϊό ανέβηκαν επίσης δραματικά, καθώς τη Δευτέρα καταγράφηκαν ακόμα 188 και ο συνολικός αριθμός ανήλθε σε 13.746. Ενδεικτική είναι δήλωση του δημάρχου της Πόλης, Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος είχε δηλώσει πως πραγματοποιούνται περίπου 450 ταφές ημερησίως σε μια πόλη 15 εκατομμυρίων σε σύγκριση με 180-200 που πραγματοποιούνταν τον περσινό Νοέμβριο.

Είναι γεγονός πως ο Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε την περασμένη βδομάδα μια σειρά από περιορισμούς, οι οποίοι όμως χαρακτηρίζονται «μεσοβέζικοι» από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ανακοίνωσε κατ’ οίκον περιορισμούς για πρώτη φορά από τον Ιούνιο, μόνο για τα απογέυματα του Σαββατοκύριακου όμως, την ώρα που ειδικοί επιμένουν πως η χώρα χρειάζεται ολοκληρωτικό lockdown για δύο εβδομάδες.

Εν τω μεταξύ, η Τουρκία προχώρησε σε συμφωνία για παραλαβή 50 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου που παρασκευάζει η κινεζική SinoVac, ενώ είναι σε συζητήσεις με την Pfizer. Τουρκικό εμβόλιο, παρεμπιπτόντως, μπορεί να είναι έτοιμο για χρήση τον Απρίλιο.

Ο Ερντογάν μίλησε επίσης με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, για την πιθανότητα παραλαβής και δόσεων του ρωσικού εμβολίου.