Η συμφωνία για την χρησιμοποίηση εδάφους των Βρετανικών Βάσεων αφορά μόνο περιοχές στην ε/κ πλευρά, ενώ η συμφωνία του 1960 υπογράφτηκε από τις τρεις εγγυήτριες χώρες και τους ηγέτες των «δύο λαών» στο νησί, αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Κουντρέτ Οζερσάι υποστηρίζοντας ότι για οποιαδήποτε αλλαγή εκείνης της συμφωνίας χρειάζεται η ενημέρωση και η έγκριση όλων αυτών.
 
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο «υπεξ» στη δήλωσή του μετά την συμφωνία της Βρετανίας με την Κυπριακή Δημοκρατία για το καθεστώς περιοχών στις Βάσεις, ανέφερε ότι η εν λόγω συμφωνία είναι παραβίαση και της διεθνούς συμφωνίας για την Κύπρο του 1960 και της Συνθήκης της Βιέννης για το δίκαιο των συμφωνιών του 1969.
 
Η συμφωνία αυτή, συνεχίζει, δεν δεσμεύει την τ/κ πλευρά αφού δεν έχει την έγκρισή της, δεν πήρε μέρος στις διαπραγματεύσεις, πραγματοποιήθηκε παρά το γεγονός ότι η τ/κ πλευρά ενδιαφέρεται για τον «λαό» της που ζει στις Βάσεις, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του. Υπάρχουν δικαιώματα και του τ/κ «λαού», όχι μόνου του ε/κ «λαού», όπως αναφέρει ο κ. Οζερσάι, στις Βάσεις.
 
«Είναι πολύ προβληματική η προσπάθεια να δημιουργηθεί η εντύπωση πως με την εν λόγω συμφωνία, μόνο οι Ε/κ έχουν λόγο και δικαιοδοσία και ελλοχεύει τον κίνδυνο να φέρει τους δύο λαούς στο νησί σε αντιπαράθεση».
 
Ο Κουντρέτ Οζερσάι αναφέρει ότι η τ/κ πλευρά τηρεί την απαραίτητη ευαισθησία σε παρόμοιες περιπτώσεις και μίλησε για το αρχιτεκτονικό σχέδιο για την περιοχή του Περγάμου που ήταν αποτέλεσμα διαβουλεύσεων με αρμοδίους των Βάσεων “και δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο 2019 στην επίσημη εφημερίδα”.
 
Πρόσθεσε ότι όταν η αρχική συμφωνία για τις Βάσεις είχε υπογραφεί το 2014, η τ/κ πλευρά είχε  μεταφέρει στο υψηλότερο επίπεδο την αρνητική στάση της έναντι αυτής και το δικό του «υπουργείο» έχει ενημερώσει πρόσφατα τους Βρετανούς αρμόδιους ότι παρακολουθεί το ζήτημα.
 
Πηγή: philenews/KYΠΕ