Διευκρινήσεις και πληροφόρηση για τέσσερα ζητήματα θα ζητήσει η ε/κ πλευρά, κατά την επικείμενη συνεδρίαση της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Υγεία, την επόμενη εβδομάδα, όπου θα συζητηθεί το επιδημιολογικό δελτίο για την πορεία της πανδημίας στα κατεχόμενα, που κατατέθηκε χθες, Τετάρτη, από την τ/κ πλευρά. Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Ε/κ Επικεφαλής της Τεχνικής Επιτροπής, Λεωνίδας Φυλακτού, η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 21 Ιουλίου, στις 11.00πμ μέσω τηλεδιάσκεψης και σε αυτή έχει προσκληθεί να συμμετάσχει αριθμός μελών της επιστημονικής ομάδας και από τις δύο πλευρές.

Όπως είπε ο κ. Φυλακτού, είναι σημαντικό να διευκρινιστούν κατά τη συνεδρίαση τέσσερα θέματα, ξεκινώντας από τα ζητήματα που εγείρονται από την αξιολόγηση της επιδημιολογικής έκθεσης που απέστειλε η τ/κ πλευρά. Ένα δεύτερο σημείο που πρέπει να διευκρινιστεί από τ/κ πλευράς, συνέχισε, είναι η κατάσταση που επικρατεί μετά το άνοιγμα του παράνομου αεροδρομίου και των λιμανιών στα κατεχόμενα για επιβάτες από την Τουρκία, αλλά και με τον επαναπατρισμό Τ/κ από το εξωτερικό.

Σημαντικό σημείο, σύμφωνα με τον κ. Φυλακτού είναι και το ζήτημα των μεταναστών, καθώς όπως είπε, το θέμα ελλοχεύει κινδύνους και για τις ελεύθερες περιοχές. Ως τέταρτο σημείο, ο Ε/κ Επικεφαλής της Τεχνικής Επιτροπής είπε ότι θα πρέπει να δοθούν διευκρινήσεις για τους ελέγχους και τα μέτρα που ισχύουν στα σημεία διέλευσης, καθώς τα μέτρα στην τ/κ πλευρά έχουν τροποποιηθεί πολλές φορές και επικρατεί σύγχυση στον κόσμο σε σχέση με τους ισχύοντες κανονισμούς. Εννοείται ότι κατά τη συνεδρίαση θα δοθούν απαντήσεις και σε τυχόν ερωτήματα που θα θέσει η τ/κ πλευρά, είπε.

Στη συνάντηση της Τρίτης έχουν κληθεί να συμμετάσχουν και επιδημιολόγοι από τις δύο πλευρές. Σύμφωνα με τον κ. Φυλακτού, από ε/κ πλευράς η σύνθεση θα είναι παρόμοια με αυτή κατά τις προηγούμενες δύο συνεδριάσεις, που πραγματοποιήθηκαν 1 και 17 Ιουνίου, στην παρουσία μελών της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής για τον κορωνοϊό.

Ο κ. Φυλακτού ανέφερε εξάλλου ότι η ε/κ πλευρά είχε προτείνει την πραγματοποίηση της τρίτης συνεδρίασης κατά την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου, λόγω όμως αδυναμίας των Τουρκοκυπρίων, εισηγήθηκαν η συνάντηση να γίνει τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουλίου. Και εκείνη η συνάντηση αναβλήθηκε από τ/κ πλευράς «γιατί δεν είχαν έτοιμο το επιδημιολογικό δελτίο και για αυτό μπαίνει η συνεδρίαση τώρα» στις 21 Ιουλίου, κατέληξε ο Ε/κ Επικεφαλής της Τεχνική Επιτροπής για την Υγεία.

Συνεδριάζουν στις 14.30 σήμερα τα τ/κ μέλη της Τεχνικής Επιτροπής για την υγεία για να αξιολογήσουν την επιδημιολογική έκθεση της τ/κ πλευράς που πρόσφατα ήρθε στην κατοχή τους, ενώ η Τεχνική Επιτροπή θα συνεδριάσει στις 21 Ιουλίου.

Συνεδριάζουν τα τ/κ μέλη της Τεχνικής Επιτροπής για την υγεία, μειώθηκε η τιμή του PCR στα κατεχόμενα

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, το «υπουργείο υγείας» ανακοίνωσε σήμερα ότι κατόπιν διαβουλεύσεων με την Τουρκία η τιμή διεξαγωγής των τεστ PCR θα μειωθεί από τα 300 ΤΛ (περίπου 40 ευρώ) στα 200 ΤΛ (περίπου 27 ευρώ). Η Κίπρις ποστασί σημειώνει ότι πρώτα το χημείο του «πανεπιστημίου» ανατολικής Μεσογείου ανακοίνωσε την μείωση της τιμής του PCR, το οποίο διεξάγει τους ελέγχους για τους επιβάτες που φτάνουν αεροπορικώς στα κατεχόμενα, και ακολούθησε η ανακοίνωση του «υπουργείου υγείας».

Η Γενί Ντουζέν αναφέρει ότι από χθες οι πτήσεις στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου έχουν αυξηθεί στις 6 ημερησίως και από τις 18 Ιουλίου θα γίνουν 8. Αναφέρεται δε ότι από την 1η έως τις 12 Ιουλίου αεροπορικώς έφτασαν στα κατεχόμενα από την Κωνσταντινούπολη 4.072 άτομα και έφυγαν 4.796.

Ο «διευθυντής» του «τμήματος πολιτικής αεροπορίας», Μουσταφά Σοφί δήλωσε στην Γενί Ντουζέν ότι τα αεροσκάφη από την άφιξη μέχρι την αναχώρηση θα πρέπει να παραμένουν για σκοπούς καθαρισμού και ασφάλειας υγιεινής μία ώρα και 75 λεπτά στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου.

Ο κ. Σοφί είπε ότι από σήμερα επιτρέπονται και οι πτήσεις από την Βρετανία με την προϋπόθεση ότι οι επιβάτες θα μπαίνουν σε 7ημερη – και όχι 14ημερη – καραντίνα. Θα απαιτείται να έχουν αρνητικό τεστ PCR και θα υποβάλλονται σε δεύτερο PCR μόλις φτάσουν στο «αεροδρόμιο», πρόσθεσε λέγοντας ότι θα υποβάλλονται σε τρίτο PCR με το τέλος της 7ημερης καραντίνας και εφόσον κι εκείνο είναι αρνητικό, τότε θα μπορούν να διακινούνται ελεύθερα.

Πηγή: philenews/KYΠΕ