Το μήνυμα ότι η πολιτική κατευνασμού της Τουρκίας έχει αποτύχει έστειλαν για άλλη μια φορά χθες τόσο ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης όσο και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης. Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Έλληνας Πρωθυπουργός έλαβαν το λόγο κατά την έναρξη των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προκειμένου να ζητήσουν αυστηρές κυρώσεις κατά της Τουρκίας. 

Η συμπεριφορά της Τουρκίας ήταν στο επίκεντρο των επαφών που είχαν οι ηγέτες της Κύπρου και της Ελλάδας με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν και την Καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ. Η Γαλλία είναι αυτή τη στιγμή η χώρα πάνω στην οποία ρίχνουν το βάρος τους τόσο η Αθήνα όσο και η Λευκωσία, αφού διατηρεί ξεκάθαρη θέση έναντι των ενεργειών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στο Παρίσι από βδομάδας ο ΠτΔ κατόπιν πρόσκλησης Μακρόν

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προσκάλεσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να μεταβεί την ερχόμενη εβδομάδα στο Παρίσι προκειμένου να συζητήσουν σε περαιτέρω έκταση τις εξελίξεις. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, κατά την επίσκεψή του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει συνομιλίες με τον Πρόεδρο Μακρόν για θέματα που βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Η ημερομηνία της επίσκεψης θα ανακοινωθεί τα επόμενα 24ωρα. 

Την Τρίτη θα ταξιδέψει στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας. Θα έχει συνομιλίες με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, με κεντρικό θέμα συζήτησης τις τουρκικές προκλήσεις στην περιοχή. 

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Κυριάκο Κούσιο, κατά τις παρεμβάσεις τους οι Νίκος Αναστασιάδης και Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκαν στις παράνομες ενέργειες και απειλές της Τουρκίας, καθώς και στη στάση που πρέπει να τηρήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Σημείωσε ότι ο ΠτΔ κατά την παρέμβασή του, ανέφερε ότι «η προσέγγιση του κατευνασμού έναντι της Τουρκίας δοκιμάστηκε και απέτυχε. Πρέπει να μετουσιώσουμε τις δηλώσεις αλληλεγγύης σε πράξεις». Τόνισε, δε, ότι «ενόσω η τουρκική προκλητικότητα συνεχίζεται δεν μπορούμε να συναινέσουμε σε πρωτοβουλίες που αντιτίθενται ή διαβρώνουν τις ομόφωνες αποφάσεις που έχει λάβει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, «ζήτησε επέκταση των κυρώσεων της ΕΕ έναντι φυσικών και νομικών προσώπων που εμπλέκονται στο παράνομο γεωτρητικό πρόγραμμα της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ζήτησε, επίσης, τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην απόφαση που ήδη έχει ληφθεί στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, για ετοιμασία δέσμης περαιτέρω μέτρων που θα επιβληθούν στην Τουρκία». Όπως αναφέρει ο εκπρόσωπος, «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε εκτενώς για τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, σημειώνοντας ότι οι εξελίξεις είναι ανησυχητικές».

Ο Πρόεδρος κατέγραψε δε την «έκδοση νέας NAVTEX, με την οποία παρατείνονται οι παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ» και αναφέρθηκε «στις τουρκικές απειλές για διενέργεια ερευνών εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, καθώς επίσης και στη στρατιωτική εμπλοκή της Τουρκίας στη Συρία και στη Λιβύη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σε ειδική συνεδρία θα εξεταστεί η σχέση ΕΕ – Τουρκίας

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, σε συνέχεια των παρεμβάσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Έλληνα Πρωθυπουργού, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποδέχτηκε ομόφωνα εισήγηση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, για σύγκληση ειδικής συνεδρίας τον Σεπτέμβριο, στην οποία θα συζητηθεί η στρατηγική σχέση Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, υπό το φως των διαδραματιζομένων στην Ανατολική Μεσόγειο και των τουρκικών ενεργειών.

Ενημερώνει την ηγεσία

Την ερχόμενη Τρίτη θα συνεδριάσει το εθνικό συμβούλιο προκειμένου η πολιτική ηγεσία να ενημερωθεί σχετικά με όλες τις εξελίξεις όπως αυτές διαμορφώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο με την επιθετική δραστηριότητα της Τουρκίας. 

Παράλληλα το συμβούλιο των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων θα ενημερωθεί για τις επαφές που έχουν γίνει σε σχέση με το επικείμενο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. 

Τη Δευτέρα 20 Ιουλίου θα ενημερωθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας από την ειδική αντιπρόσωπο του ΓΓ ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, για την κατάσταση επί του εδάφους σ’ ό,τι αφορά την ειρηνευτική δύναμη. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ερντογάν: Eτοιμάζουμε νέα συμφωνία με τη Λιβύη

Νέα συμφωνία με Λιβύη ανακοίνωσε ο Ερντογάν

Νέα συμφωνία με τη Λιβύη ετοιμάζεται να συνάψει η Τουρκία την οποία θα θέσει σε εφαρμογή μέσω των Ηνωμένων Εθνών, αποκάλυψε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι «εμείς μέχρι τώρα αν αναλάβαμε οποιαδήποτε υποχρεώσεις στη Λιβύη θα συνεχίσουμε να τις αναλαμβάνουμε και από δω και πέρα. Και δεν θα αφήσουμε μόνους τους Λίβυους αδελφούς μας. Η σχέση μας με τη Λιβύη είναι σχέση πάνω από 500 χρόνια». 

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι «αυτή την περίοδο κάναμε και συμφωνία στρατιωτικής εκπαίδευσης και συνεργασίας με τη Λιβύη. Και είμαστε έτοιμοι να συνάψουμε μια νέα συμφωνία θέτοντάς την σε εφαρμογή μέσω των Ηνωμένων Εθνών. Οι εργασίες σε αυτό το θέμα συνεχίζονται και στη Λιβύη».

Ωστόσο είπε ότι «τα βήματα που έχει κάνει εδώ η Αίγυπτος, και ειδικά η συμμετοχή του πραξικοπηματία Χαφτάρ εδώ, δείχνει ότι βρίσκεται σε μια παράνομη διαδικασία. Και ειδικά η μεταφορά σοβαρού οπλισμού από το Άμπου Ντάμπι σε αυτόν τον πραξικοπηματία δείχνει σε ποια θέση βρίσκονται».