Καθημερινά μεγαλώνει η αγωνία για τα δημόσια νοσηλευτήρια, αφού εκτός από τον μεγάλο αριθμό επαγγελματιών υγείας που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό, οι προσπάθειες που καταβάλλονται για την ενίσχυση των θαλάμων και τμημάτων που περιθάλπουν ασθενείς με covid-19 προσκρούουν στην απροθυμία γιατρών και νοσηλευτών, από δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, να συνεργαστούν.
 
Πρόβλημα φαίνεται να υπάρχει και στον εντοπισμό προσωπικού, πρόθυμου να εκπαιδευτεί στη φροντίδα σοβαρών περιστατικών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Ενδεικτικό το γεγονός ότι στο κάλεσμα για εκπαίδευση είχαν ανταποκριθεί μέχρι την Πέμπτη μόνο 17 νοσηλευτές. Παράλληλα, μεγάλος είναι και ο αριθμός άλλων επαγγελματιών υγείας του δημοσίου, μεταξύ αυτών και γιατροί αλλά και άλλων εργαζομένων στα δημόσια νοσηλευτήρια (μεταξύ αυτών και μέλη του προσωπικού καθαριότητας), οι οποίοι βρίσκονται δικαιολογημένα ή αδικαιολόγητα σε άδεια ασθενείας για λόγους οι οποίοι δεν σχετίζονται με τον κορωνοϊό. 
 
Την ίδια ώρα, βεβαίως, η πληρότητα των δημόσιων νοσοκομείων σε ό,τι αφορά ασθενείς που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον κορωνοϊό έχει σχεδόν ισοπεδωθεί, αφού λόγω των περιοριστικών μέτρων γίνεται διοχεύτευση περιστατικών στον ιδιωτικό τομέα. 
 
 
Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα στοιχεία που εξασφάλισε ο «Φ», την περασμένη Πέμπτη, στο νοσοκομείο της Λευκωσίας, από τις 444 διαθέσιμες κλίνες ήταν κατειλημμένες οι 168. Στο γενικό νοσοκομείο Λεμεσού ήταν κατειλημμένες οι 128 από τις 314 διαθέσιμες κλίνες, στο νοσοκομείο Λάρνακας 55 από τις 152 κλίνες, στο νοσοκομείο της Πάφου, νοσηλεύονταν μόλις 7 ασθενείς (εκ των οποίων οι δύο ύποπτα κρούσματα κορωνοϊού) σε σύνολο 127 κλινών και στο Μακάρειο Νοσοκομείο από τις 182 διαθέσιμες κλίνες βρίσκονταν σε νοσηλεία 68 ασθενείς. 
 
Ο μειωμένος αριθμός ασθενών που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα εξαιτίας του κορωνοϊού, δίνει φυσικά ανάσα στον δημόσιο τομέα, ο οποιός ωστόσο και πάλι δυσκολεύεται να αντεπεξέλθει, αφού αν και οι ανάγκες σε προσωπικό λιγοστεύουν λόγω της χαμηλής πληρότητας, ο αριθμός των επαγγελματιών υγείας που είναι διαθέσιμοι ή πρόθυμοι να εργαστούν εξακολουθεί να είναι μικρός λόγω και του πλήγματος που δέχεται το προσωπικό των νοσοκομείων από τον ιό.
 
Με τον έναν στους τέσσερις ασθενείς με κορωνοϊό στην Κύπρο να είναι επαγγελματίες υγείας, στην πλειονότητά τους, του δημόσιου τομέα, εύκολα γίνεται κατανοητή η κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία και αφορά στη στελέχωσή τους, αφού εκτός από τους ασθενείς επαγγελματίες, εκτός υπηρεσίας βρίσκονται και συνάδελφοί τους οι οποίο είχαν έρθει σε επαφή μαζί τους και περιλαμβάνονται στη λίστα με τα «υψηλού κινδύνου» άτομα για να νοσήσουν επίσης με κορωνοϊό. 
 
Τα κενά αυτά που δημιουργούνται είναι δύσκολο, όμως, όπως αποδεικνύεται να καλυφθούν. Τα στοιχεία που εξασφάλισε ο «Φ» καταδεικνύουν την απροθυμία ιδιωτών να ανταποκριθούν στις κλήσεις που λαμβάνουν για επιστράτευση βάσει των σχετικών Διαταγμάτων. Συγκεκριμένα, συνολικά κλήθηκαν σε επιστράτευση 125 γιατροί. Σε 31 περιπτώσεις έγινε αναστολή ή ανάκληση. 17 από τις 31 περιπτώσεις παραπέμφθηκαν σε ιατροσυμβούλιο, αφού αφορούν γιατρούς που επικαλέστηκαν θέματα υγείας προσκομίζοντας ιατρικά πιστοποιητικά τα οποία αμφισβητούνται. Οι υπόλοιπες ανακλήσεις έγιναν αφού αφορούσαν γιατρούς οι οποίοι βρίσκονται/νταν υπό περιορισμό, θηλάζουσες, έγκυες, μονογονιούς, καρκινοπαθείς, ή γιατρούς οι οποίοι εργάζονται σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια, τα οποία τώρα εξυπηρετούν ασθενείς που παραπέμπονται από τα νοσηλευτήρια του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας.
 
Αναλυτικά: Για το νοσοκομείο Λευκωσίας, είχαν κληθεί για επιστράτευση συνολικά 21 γιατροί. Ο αριθμός των γιατρών που τελικά ανταποκρίθηκε ήταν 12. Για το νοσοκομείο της Λεμεσού κλήθηκαν 27 γιατροί, ανταποκρίθηκαν 18. Για τη Λάρνακα στάλθηκαν 20 κλήσεις και τοποθετήθηκαν 18 γιατροί, για το νοσοκομείο Πάφου κλήθηκαν 7 γιατροί και ανταποκρίθηκαν όλοι. Επίσης, έγινε επιστράτευση έξι γιατρών για το νοσοκομείο Αμμοχώστου και ανταποκρίθηκαν όλοι και το ίδιο συνέβη και με γιατρούς οι οποίοι είχαν κληθεί για τα νοσοκομεία Πόλεως Χρυσοχούς (ένας γιατρός), Αθαλάσσας (2 γιατροί) και τα ιατρεία δημόσιας υγείας (7 γιατροί) και 3 παρουσιάστηκαν στη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης. Άλλοι 20 γιατροί είχαν παρουσιαστεί και έληξε η επιστράτευσή τους.
 
Αναζητεί λύσεις στο πρόβλημα ο ΟΚΥπΥ
 
Η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί εξαιτίας του μεγάλου αριθμού επαγγελματιών υγείας που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό, προκαλεί τεράστια ανησυχία στον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, ο οποίος, όπως ανέφερε στον «Φ» ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ Χαράλαμπος Χαριλάου, «έχει αποταθεί στη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης Λοιμωδών Νοσημάτων του υπουργείου Υγείας ζητώντας την επιστημονική τοποθέτησή της, αλλά και συμβουλές για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του ιού μεταξύ των εργαζομένων στα νοσηλευτήρια». «Αποταθήκαμε στη Μονάδα γιατί και εμείς αναζητούμε λύσεις στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και το οποίο σίγουρα απασχολεί πάρα πολύ σοβαρά τον Οργανισμό», τόνισε. 
 
Για την κατάσταση όπως αυτή διαμορφώνεται τις τελευταίες ημέρες στο Μακάρειο Νοσοκομείο και τις διαμαρτυρίες των γονιών των παιδιών που νοσηλεύονται στο νοσηλευτήριο, οι οποίοι έχουν μάλιστα κινηθεί νομικά κατά του Κράτους, ο κ. Χαριλάου ανέφερε ότι «από τη στιγμή που έχει σταλεί επιστολή στον Γενικό Εισαγγελέα, εμείς θα αναμένουμε τις οποιεσδήποτε αποφάσεις και δεν μπορούμε να παρέμβουμε». 
 
Το σημαντικό, είπε καταλήγοντας «είναι ότι στα δημόσια νοσηλευτήρια εξυπηρετούν αυτή τη στιγμή ένα μεγάλο αριθμό ασθενών και ύποπτων κρουσμάτων κορωνοϊού και πρέπει να ανζητήσουμε λύσεις για να καλύψουμε τα κενά που δημιουργούνται».