Νέες οδηγίες δόθηκαν από χθες στους αστυνομικούς που είναι επιφορτισμένοι με την εφαρμογή των διαταγμάτων περιορισμού στη διακίνηση για πρόληψη του κορωνοϊού, ενώ διά στόματος αρχηγού Αστυνομίας ξεκαθαρίστηκε ο τρόπος που θα γίνονται οι έλεγχοι σε κατοικίες. 
 
Από χθες τερματίστηκαν οι μηχανοκίνητες περιπολίες των αστυνομικών και πλέον οι έλεγχοι πεζών και οδηγών γίνονται από στατικά περίπολα, γιατί κρίθηκε ότι έτσι είναι πιο αποτελεσματικοί. Επίσης, με τη σκλήρυνση των μέτρων και ιδιαίτερα μετά τον περιορισμό των διακινήσεων από τις 9:00 το βράδυ μέχρι τις 6:00 το πρωί, η Αστυνομία εκτιμά ότι θα είναι εύκολο να ελέγχει όποιον διακινείται, ενώ αναμένει μεγαλύτερη συμμόρφωση από τους πολίτες. Χθες οι αστυνομικοί ενισχύθηκαν από τέσσερα περίπολα της Εθνικής Φρουράς, ενώ στις προσπάθειες συνδράμουν και μέλη της Πολιτικής Άμυνας.
 
Χθες ο αρχηγός Αστυνομίας, Κύπρος Μιχαηλίδης, ξεκαθάρισε τον τρόπο με τον οποίο θα ελέγχονται κατοικίες κατά πόσον φιλοξενούν πάρτι ή περισσότερα άτομα από αυτούς που διαμένουν συνήθως. Αφού χαρακτήρισε ως αχρείαστες τις αντιδράσεις που υπάρχουν από μερίδα πολιτών σε σχέση με το μέτρο αυτό, ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι οι αντιδράσεις αυτές προέρχονται από κάποια άτομα τα οποία προφανώς σχεδιάζουν ή έχουν σχεδιάσει να κάνουν οποιαδήποτε παράτυπη ενέργεια σε σχέση με αυτό που έχει εξαγγελθεί.
 
«Δηλαδή, ένας νομοταγής πολίτης, ένας άνθρωπος που αγαπά την οικογένειά του, που αγαπά την υγεία του, υπάρχει λόγος να αντιδράσει επειδή αναφέρθηκε στο διάταγμα ότι θα μπορεί η Αστυνομία να παρεμβαίνει σε περίπτωση που υπάρχει μια παρανομία σε ένα σπίτι;», διερωτήθηκε και πρόσθεσε: «Το θεωρώ λίγο οξύμωρο να γίνεται αυτή η συζήτηση. Κι εγώ έχω παιδιά, έχω εγγόνια, και σας λέω ότι εδώ και 15-20 μέρες δεν τα έχω δει μπροστά μου», είπε. 
 
Ξεκαθάρισε στο ΚΥΠΕ, ότι «η κατοικία ενός εκάστου είναι απαραβίαστη και αυτό το σεβόμαστε πλήρως. Η Αστυνομία δεν υπάρχει περίπτωση να παρέμβει, να κάμει την οποιαδήποτε παρατήρηση ή να χρησιμοποιήσει βία για να μπει σε κάποια κατοικία. Αλλοίμονο. Εκείνο που μπορεί να συμβεί είναι ότι μετά από μια πληροφορία που μπορεί να μας δώσει κάποιος ότι σε κάποιο σπίτι γίνεται μια εκδήλωση ή μια σύναξη, η οποία είναι επικίνδυνη, τότε η Αστυνομία μπορεί να πάει εκεί να τους πει με πολλή πειθώ και ευγένεια ότι αυτό το πράγμα που κάνουν στρέφεται κατά της υγείας πρωτίστως της δικής τους και κατ’ επέκταση της υγείας των υπολοίπων που πιθανόν να συναναστραφούν μαζί σας».
 
Ο ίδιος αναφέρθηκε στους τρόπους όπου μπορεί να παρέμβει η Αστυνομία, είτε μέσω ενός εντάλματος έρευνας ή με κάποιο άλλο τρόπο και να καταγγελθεί ο κάτοχος της κατοικίας ή και όσοι ευρίσκονται εκεί με βάση των διαταγμάτων. 
 
Στο μεταξύ, τα «μάτια» της Αστυνομίας για εφαρμογή του μέτρου της συγκέντρωσης περισσοτέρων ατόμων σε ένα σπίτι, θα είναι οι παρατηρητές της γειτονιάς. Ήδη στις 200 και πλέον χιλιάδες παρατηρητές στάληκε το πιο κάτω μήνυμα: «Φίλε παρατηρητή της γειτονιάς, η δική σου συμβολή στον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού είναι σημαντική. Ως ευαισθητοποιημένος πολίτης σε παρακαλώ όπως ενημερώσεις αμέσως στο 1460 εάν αντιληφθείς να γίνεται οποιαδήποτε συγκέντρωση κατά παράβαση των διαταγμάτων. Τη διερεύνηση θα την αναλάβει η Αστυνομία».
 
Εξάλλου, από τις 6:00 προχθές το απόγευμα μέχρι τις 6:00 χθες το πρωί έγιναν 3.332 έλεγχοι και 121 καταγγελίες εναντίον οδηγών οχημάτων και πεζών σε παγκύπρια βάση.