Από το Προεδρικό ήρθαν οι οδηγίες για εντατικοποίηση των ελέγχων της Αστυνομίας και επίδειξη όλης της αυστηρότητάς της για όσους πολίτες παραβιάζουν τα διατάγματα που θέτουν περιορισμούς στη μετακίνηση.
 
Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι ενώ αποφασίστηκαν μέτρα περιορισμού στις διακινήσεις, διαπιστώθηκε ότι αυτά δεν τηρούνται από τους πολίτες, γι’ αυτό και το Προεδρικό ζήτησε από την Αστυνομία όπως γίνει πιο αυστηρή στους ελέγχους της και εντοπίζει περισσότερους παραβάτες. Εξ ου και από προχθές, οι έλεγχοι γίνονται με μπλόκα στους δρόμους αντί με μηχανοκίνητες περιπολίες, ενώ παράλληλα τέθηκαν επόπτες σε κάθε επαρχία, ώστε να ελέγχουν καθ’ όλο το 24ωρο τα περίπολα. Οι αυστηρές οδηγίες διαβιβάστηκαν πρόσφατα από τον Αρχηγό του Σώματος στους αστυνομικούς διευθυντές, ενώ τώρα γίνεται και έλεγχος αυτών που ελέγχουν τα περίπολα. 
 
 
Επίσης, λειτούργησε Κέντρο Χειρισμού Κρίσεων, ώστε να ενημερώνεται για την κατάσταση και να επιλύει προβλήματα. Από το Κέντρο γνωρίζουν οι επόπτες μέσω GPS, που είναι εγκατεστημένα στα περιπολικά, πού βρίσκονται ανά πάσα στιγμή τα περίπολα.
 
Λόγω της εντατικοποίησης των μέτρων, οι καταγγελίες χθες το πρωί παρουσίαζαν ανοδική πορεία, παρόλο που το βράδυ επικρατούσε σχεδόν καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας. Από χθες ρίχθηκαν στη μάχη του ελέγχου των πολιτών και 50 θηροφύλακες, που μαζί με μέλη της ΕΦ, συνδράμουν στην προσπάθεια εφαρμογής των διαταγμάτων περιορισμού των μετακινήσεων που έλαβε η Κυβέρνηση.
 
Στο πλαίσιο επιτήρησης των ελέγχων, χθες ο Αρχηγός Αστυνομίας Κύπρος Μιχαηλίδης επισκέφθηκε τα περίπολα στη Λευκωσία και τη Λάρνακα, στέλλοντας το μήνυμα ότι οι αστυνομικοί θα είναι αμείλικτοι με όσους παραβαίνουν τα Διατάγματα του κράτους, «γιατί υπεράνω όλων είναι η δημόσια υγεία, η οποία πρέπει να διασφαλιστεί, με στόχο να ξεπεραστεί η κρίση και να βγούμε αλώβητοι από τη λαίλαπα του κορωνοϊού που μαστίζει την κοινωνία», όπως είπε.
 
Δίνοντας το στίγμα των προσπαθειών της Αστυνομίας για έλεγχο των πολιτών, ο Αρχηγός της είπε ότι «καθημερινά γίνονται δύο τηλεδιασκέψεις με τους αστυνομικούς διευθυντές των επαρχιών, για να είμαστε όσον το δυνατόν πιο κοντά στην πραγματικότητα και τι συμβαίνει σε όλες τις πόλεις. Έχω μιλήσει έντονα στους αστυνομικούς διευθυντές αλλά και στους αστυνομικούς που στελεχώνουν τα οδοφράγματα, ούτως ώστε να είμαστε αυστηροί, αφού στόχος όλων μας είναι να εμπεδωθεί το αίσθημα της υγείας και να προστατεύσουμε τον κόσμο». Ο κ. Μιχαηλίδης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενοι οι έλεγχοι να γίνουν ακόμα πιο αυστηροί, αν αυτό απαιτηθεί.
 
 
Στο μεταξύ, από τις 6 μ.μ. της Τρίτης μέχρι τις 6 π.μ. χθες διενήργησαν παγκύπρια 2.558 ελέγχους σε οχήματα και πεζούς, για παραβίαση των μέτρων απαγόρευσης της κυκλοφορίας και έγιναν 212 καταγγελίες.
 
Mea culpa για το εξώδικο
 
Εισήγηση στον Γενικό Εισαγγελέα για απόσυρση του εξωδίκου των 150 ευρώ, που δόθηκε σε άτομο με νοητική αναπηρία θα υποβάλει η Αστυνομία. Όπως αναφέρει χθεσινή ανακοίνωση, μόλις το θέμα ήρθε στην αντίληψη του Αρχηγού Αστυνομίας, ζήτησε άμεση διερεύνηση του περιστατικού. Μετά τη σχετική διερεύνηση, ο κ. Μιχαηλίδης, έδωσε οδηγίες όπως η σχετική καταγγελία (εξώδικο), τηρουμένων των διαδικασιών, αποσταλεί άμεσα στο Αρχηγείο Αστυνομίας και ακολούθως, στον Γενικό Εισαγγελέα με εισήγηση για απόσυρσή της.
 
Στην ανακοίνωση ξεκαθαρίζεται ότι δεν πρόκειται για εξώδικο 300 ευρώ όπως αναφέρθηκε, αλλά για 150, αφού ακόμα δεν έχει ψηφιστεί η νομοθεσία που αυξάνει το πρόστιμο για παραβάτες του περί λοιμοκάθαρσης νόμου. Η Αστυνομία αντιλαμβάνεται τις δύσκολες μέρες που περνά ο τόπος μας και με συναίσθημα κοινωνικής ευθύνης αλλά και ευαισθησίας προς τον κάθε πολίτη, συνεχίζει την εφαρμογή των σχετικών διαταγμάτων που αφορούν τον Περί Λοιμοκάθαρσης Νόμο και θα επιδεικνύει αυστηρότητα εκεί που πρέπει, καταλήγει η ανακοίνωσή της.