Η πανδημία του κορωνοϊού δεν επηρεάζει μόνο τους ανθρώπους, αλλά φαίνεται ότι έχει πλήξει και την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η εξάπλωση της πανδημίας συνεχίζει να προκαλεί αναταράξεις στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, το οποίο ακόμα δεν έχει καταφέρει να βρει διεξόδους και να αναζητήσει πρακτικές και ουσιαστικά λύσεις. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο πως σε κάθε σύνοδο τα πνεύματα οξύνονται και σημειώνονται έντονες αντιπαραθέσεις ανάμεσα στους εκπροσώπους του κάθε κράτους.
 
Αυτό καταγράφηκε και στη διάρκεια της χθεσινής άτυπης τηλεδιάσκεψης των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία συντόνιζε από τις Βρυξέλλες ο Ζοζέπ Μπορέλ. Αξιοσημείωτο είναι πως για άλλη μια φορά η συζήτηση γύρω από τον ρόλο της ΕΕ αντί να επικεντρωθεί στα λάθη που γίνονται εκ των έσω, επιχειρήθηκε να πάει η κουβέντα στη συμπεριφορά της Κίνας, αντιγράφοντας κατά τρόπο λανθασμένο μια παρόμοια προσέγγιση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. 
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, παρεμβαίνοντας στο θέμα του ρόλου της ΕΕ και της Κίνας σε σχέση με την κρίση του κορωνοϊού, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, μετέφερε στους συνομιλητές του τα όσα κατέγραψε από πρόσφατες τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με ομολόγους του της περιοχής. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μας, ο Ν. Χριστοδουλίδης μετέφερε τα παράπονα των ομολόγων του από την περιοχή. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στο ότι χώρες τις περιοχές είχαν παραγγελίες από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά αυτές οι παραγγελίες έχουν μπλοκαριστεί. Αντίθετα η Κίνα μόλις της ζητηθεί κάτι είναι πρόθυμη να τους το μεταφέρει. Οι συνομιλητές του Κύπρου υπουργού Εξωτερικών του ανέφεραν ότι μετά την κρίση θα προσπαθήσουν να κάνουν μια ανάγνωση για το ποιον ρόλο παίζει τελικά η ΕΕ. 
 
 
Η τοποθέτηση του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ είναι πως όλα τα κράτη μέλη και οι θεσμοί θα πρέπει να είναι συντονισμένα και ότι θα πρέπει να εργαστούν με ενότητα. Όμως την ίδια ώρα από διάφορες πλευρές αφέθηκαν αιχμές κατά της Γερμανίας, χωρίς ωστόσο να την κατονομάσουν για τον τρόπο που αντιμετωπίζει την υφιστάμενη κρίση και η οποία έχει χωρίσει την ΕΕ στους νότιους και στους βόρειους. 
 
Σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ της Ελλάδας, Νίκο Δένδια, κατά την άτυπη τηλεδιάσκεψη οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τις εξελίξεις της πανδημίας. Είπε πως «εξετάστηκε αναλυτικά η έως τώρα διαχείριση της κατάστασης στην Ευρώπη, συζητήθηκε εκτενώς ο περαιτέρω συντονισμός και η οργάνωση μεταξύ των κρατών-μελών καθώς και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, για τον επαναπατρισμό Ευρωπαίων πολιτών». 
 
Σύμφωνα με τον Ν. Δένδια όλοι συμφώνησαν ότι «ενώπιον μας κατάστασης ανάλογης κρισιμότητας, η Ευρώπη πρέπει να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης, ιδιαίτερα προς τα μέλη εκείνα που υφίστανται τις πλέον τραγικές επιπτώσεις». Περαιτέρω έγινε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο μπορεί η ΕΕ να αναδείξει την αλληλεγγύη της σε διεθνές επίπεδο, μέσω της παροχής βοήθειας σε χώρες της Αφρικής, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής. 
Οι ΥΠΕΞ της ΕΕ προέβησαν και σε μια εκτίμηση των μακροπρόθεσμων γεωστρατηγικών επιτπώσεων της πανδημίας και συζητήθηκε η ανάγκη εκπόνησης μιας στρατηγικής για τη θέση της Ευρώπης την επόμενη μέρα. 
Επανέλαβαν την ανάγκη διαφύλαξης των θεμελιωδών αρχών του κράτους δικαίου και της τήρησης της διεθνούς έννομης τάξης, στον αγώνα για την καταπολέμηση των επιπτώσεων της κρίσης. Η τοποθέτηση αυτή έρχεται σε συνέχεια της κοινής δήλωσης που συνυπέγραψαν αρχικά 13 κράτη μέλη της ΕΕ με αφορμή τις εξελίξεις στην Ουγγαρία και τις αποφάσεις που έλαβε η κυβέρνηση Όρμπαν. 
Το γεγονός αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Ούγγρου υπουργού Εξωτερικών ο οποίος απέρριψε τις κατηγορίες σε βάρος της χώρας του. Προκειμένου να αποδείξει ότι δεν αφορούν την ίδια αυτές οι κατηγορίες, η Ουγγαρία προχώρησε και η ίδια στην υπογραφή της συγκεκριμένης διακήρυξης. Συνολικά την έχουν υπογράψει 21 κράτη μέλη της ΕΕ συμπεριλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας. 
 
Συνεχίζουν οι υπουργοί Δικαιοσύνης, Άμυνας και Οικονομικών
 
Οι αρμόδιοι για θέματα Δικαιοσύνης Υπουργοί των Κρατών Μελών της ΕΕ θα πραγματοποιήσουν βιντεοδιάσκεψη την ερχόμενη Δευτέρα προκειμένου να ανταλλάξουν πληροφορίες για τα μέτρα που έχουν θεσπιστεί από τα κράτη μέλη στον τομέα της δικαιοσύνης για την αντιμετώπιση της πανδημίας της νόσου COVID-19. Την ίδια μέρα βιντεοδιάσκεψη θα πραγματοποιήσουν και οι Υπουργοί Άμυνας, υπό τον Ύπατο Εκπρόσωπο Ζοζέπ Μπορρέλ, ενώ την Τρίτη θα συνέλθει με την ίδια μέθοδο και το Eurogroup για να λάβει αποφάσεις σχετικά με τη χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης της οικονομικής δραστηριότητάς. Μια σύνοδος που αναμένεται ιδιαίτερο ενδιαφέρον λαμβανομένης υπόψη της επιμονής της Γερμανίας και άλλων βόρειων χωρών να μην προχωρήσει η ΕΕ σε συγκεριμένα οικονομικά μέτρα στήριξης των κρατών του νότου. 
Οι υπουργοί Δικαιοσύνης θα επικεντρωθούν κυρίως στα μέτρα που σχετίζονται με τη λειτουργία του δικαστικού συστήματος. Οι υπουργοί θα ανταλλάξουν επίσης πληροφορίες όσον αφορά τις κυρώσεις που εφαρμόζονται για την παραβίαση των περιορισμών που έχουν επιβληθεί από τους δημόσιους φορείς και το κατά πόσον έχουν θεσπιστεί νέες αξιόποινες πράξεις. Επιπλέον, θα εξετάσουν κατά πόσον πρέπει να αναληφθεί, σε επίπεδο ΕΕ, οποιαδήποτε άλλη δράση στον τομέα της δικαιοσύνης στο πλαίσιο της πανδημίας της νόσου COVID-19.
 
Ακολούθως οι υπουργοί Άμυνας θα πραγματοποιήσουν μια τηλεδιάσκεψη για τις στρατιωτικές επιπτώσεις της πανδημίας του COVID-19. Θα εξετάσουν τη στρατιωτική βοήθεια που παρέχουν οι ένοπλες δυνάμεις σε εθνικό επίπεδο για να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού και θα συζητήσουν επίσης για τον αντίκτυπο της πανδημίας στις αποστολές και τις επιχειρήσεις της Κοινής Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ) της ΕΕ σε τρίτες χώρες.