Παρατείνεται μέχρι το τέλος του έτους η καταβολή του ετήσιου τέλους των 350 ευρώ

Διευκολύνσεις προς τις επιχειρήσεις που έχουν υποστεί μεγάλες οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία του κορωνοϊού δίνουν εκτελεστική και νομοθετική εξουσία. Μεταξύ άλλων, είναι η παραχώρηση κινήτρων στις καινοτόμες επιχειρήσεις καθως και παράταση στην αποπληρωμή του ετήσιου τέλους των επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, το υπουργείο Οικονομικών, με επιστολή του προς τη Βουλή την καλεί στην επόμενη συνεδρία της Ολομέλειας να εγκρίνει το νομοσχέδιο περί φορολογίας του εισοδήματος, που εκκρεμεί στο Κοινοβούλιο από τον Ιανουάριο για τις καινοτόμες επιχειρήσεις. Με το νομοσχέδιο παρέχονται φορολογικά κίνητρα σε φυσικά πρόσωπα που επενδύουν σε καινοτόμες επιχειρήσεις, είτε απευθείας είτε μέσω επενδυτικού ταμείου. Η νομοθεσία η οποία τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2017 έληξε την 1η Ιανουαρίου 2020. Με το νομοσχέδιο επεκτείνεται το συγκεκριμένο πλαίσιο για 18 μήνες, δηλαδή μέχρι την 30ή Ιουνίου του 2020 ως η μέγιστη περίοδος που δύναται να δοθεί βάσει του υφιστάμενου Γενικού Απαλλακτικού Κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κήρυξη ορισμένων ενισχύσεων ως συμβατές με την εσωτερική αγορά. Σύμφωνα με το υφιστάμενο πλαίσιο έχουν εγκριθεί 39 εταιρείες, των οποίων οι επενδυτές έχουν επωφεληθεί φορολογικά. 
 
 
Εξάλλου, για περιορισμό των επιπτώσεων στις εταιρείες που είναι εγγεγραμμένες στο Μητρώο εταιρειών, κατατέθηκε χθες στη Βουλή και θα τεθεί στην επόμενη συνεδρία προς ψήφιση νομοσχέδιο για τα τέλη εταιρειών. Με το νομοσχέδιο παρατείνεται μέχρι το τέλος του χρόνου η καταβολή του ετήσιου τέλους των εταιρειών ύψους €350 για το 2020. Μάλιστα σε περίπτωση συνέχισης της πανδημίας και των αρνητικών οικονομικών επιπτώσεων που επιφέρει πέραν από τις 31 Δεκεμβρίου του 2020, η ημερομηνία καταβολής του ετήσιου τέλους μπορεί να παραταθεί περαιτέρω με διάταγμα του αρμόδιου υπουργού.
 
 
Στο μεταξύ, χθες η Ολομέλεια της Βουλής έδωσε και το πράσινο φως σε πρόταση νόμου του ΔΗΚΟ. Η τροποποίηση του νόμου περί εταιρειών αφορά την επιβολή χρηματικής επιβάρυνσης από τον Έφορο Εταιρειών σε εταιρείες, σε περίπτωση που παραλείπουν να υποβάλουν έγκαιρα έντυπα και έγγραφα, όπως είναι η ετήσια έκθεση εταιρείας, τα έγγραφα για τα εγγεγραμμένα γραφεία εταιρειών, για παραχώρηση μετοχών. Αρχικά η νομοθεσία θα τίθετο σε εφαρμογή στις 18 Δεκεμβρίου 2019, ωστόσο παρατάθηκε μέχρι τις 18 Απριλίου 2020. Λόγω της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων δεν είναι εφικτό να εφαρμοστεί η νομοθεσία. Χθες, ομόφωνα η Βουλή αποφάσισε όπως η έναρξη ισχύος της νομοθεσίας μετατεθεί στις 18 Δεκεμβρίου 2020.