Οι μέρες του εγκλεισμού εξαιτίας της πανδημίας έχουν περάσει ανεπιστρεπτί και ο αριθμός 8998 για την «άδεια μετακίνησης» αλλά και τα έγγραφα αποτελούν πλέον παρελθόν από τις ζωές μας εδώ και λίγες ώρες. 60+ μέρες η Κύπρος μπήκε σε καραντίνα, με τις εικόνες από τις έρημες πόλεις να δημιουργούν αλλόκοτες εμπειρίες και συναισθήματα.
 
Ο νεαρός δημιουργός Νικόλας Γεωργίου, είδε τις μέρες του lockdown ως μια ευκαιρία δημιουργίας και καταγραφής εικόνων από σημεία της «κλειδωμένης» πρωτεύουσας δημιουργώντας τη δική του… αλληγορία.
 
Τα πλάνα για το βίντεο “Allegory” γυρίστηκαν τις πρωτες μέρες της καταντίνας, όταν είχαμε δικαίωμα να στείλουμε μόνο ένα μήνυμα για μετακίνηση, αναφέρει στο philenews, o Νικόλας.
Τα περιοριστικά μέτρα ωστόσο, δεν τον εμπόδισαν να βγει έξω και να καταγράψει τα πλάνα που ήθελε από την άδεια Λευκωσία. Ακόμα και τα περίπολα της Αστυνομίας δεν στάθηκαν εμπόδιο, αφού όσες φορές τα συνάντησε στο δρόμο του δεν στάθηκαν εμπόδιο, δίχνοντας κατανόηση στο επάγγελμα του ως βιντεογράφος αλλά και στο project που ήθελε να κάνει. Βεβαίως με την παρουσίαση των ανάλογων εγγράφων.
Όλες οι διαδικασίες παραγωγής του βίντεο, βιντεοσκόπηση (shooting), μοντάζ (editing), χρωματισμός (color grading), επεξεργασία ήχου (sound design & foley), και μουσική παραγωγή/σύνθεση (score soundtrack) έγιναν όλα από τον ίδιο.
«Όσο αφορά την μουσική που σύνθεσα, αρχικός σκοπός μου ήταν να φέρω στην επιφάνεια αυτό το σκοτεινό και αλόγιστο συναίσθημα του θεατή, καθώς αντίκριζε τους έρημους δρόμους. Ο συνδυασμός της εικόνας και της μουσικής, με την αντίθεση που προκαλούσε η χρήση των sound effects (οι ήχοι των παιδιών στο άδειο γήπεδο του μπάσκετ, το κορνάρισμα των αυτοκινήτων στους άδειους δρόμους κτλ.) και των άδειων τοπίων, καθόρισαν και την επιλογή του τίτλου “Allegory” (“Αλληγορία”).
Ο αρχικός σκοπός αυτού του βίντεο, ήταν να προβάλω αυτήν την περίεργη ηρεμία που επικρατούσε, ως αποτέλεσμα του εγκλωβισμού που αντιμετωπίσαμε στο lockdown. Η αρχειοθέτηση αυτού του σκηνικού και η προβολή του μετά από χρόνια, ίσως να μας θυμίσει αυτή την αλλόκοτη και περίεργη ‘ερημιά’ που επικρατούσε στη πόλη, καθώς θα αφηγούμαστε αυτό το βίωμα και αυτή την…αλληγορία» σημειώνει.
 

 

 
Η έμπνευση
 
Έμπνευση για το Νικόλα, αποτέλεσαν τα αποτελέσματα της πανδημίας, η ερημιά που προκάλεσε και την και την ψυχολογική ‘συμφόρηση’ του lockdown ανά το παγκόσμιο.
 
«Αυτή η ερημιά ήταν βαθιά και ραγδαία. Δεν ήταν η ερημιά στο μέσο του Αυγούστου στην Λευκωσία, ούτε εκείνη η ερημιά μία αργία μέρα στη πόλη.  Ήταν τόση ησυχία που άκουγα μόνο την ανάσα μου. Μια ‘νεκρή’ και βουβή πόλη, που μου άρεσε και θα γούσταρα να παραμείνει έτσι, όχι όμως κάτω από τέτοιες συνθήκες αναγκαστικού εγκλεισμού.  Ήταν περίεργο το συναίσθημα, αλλά ταυτόχρονα απολαυστικό, γιατί μιλάμε για δρόμους και στέκια που συνήθως «ουρλιάζουν» από φασαρία. Παρ’ολα αυτά, δεν έχω κάποια συγκεκριμένη ερμηνεία για το βίντεο. Μπορεί ελεύθερα να το ερμηνεύσει όπως νιώθει ο καθένας και ίσως, τώρα που αφεθήκαμε “ελεύθεροι” και είμαστε έτοιμοι να “επιστρέψουμε” στην καθημερινότητα μας, να πέσουν ελεύθερα, όλων των ειδών οι  ‘μάσκες’…» αναφέρει.

Το who is who του δημιουργού

 
Ο Νικόλας Γεωργίου ασχολείται από πολύ μικρός με τη βιντεογραφία. Τα τελευταία 6 χρόνια όμως ασχολείται πλέον επαγγελματικά, γεγονός που σημαίνει ότι αγγίζει όλα τα στάδια της δημιουργίας ενός βίντεο (Pre-production, Production, Post-Production). Κάτι όμως που θεωρεί άκρως σημαντικό και που συνδέεται αλληλένδετα με τη βιντεογραφία, είναι η σύνθεση, δημιουργία και επεξεργασία ήχου/μουσικής, πάνω στην οποία αναπτύσσει την τεχνογνωσία του τα τελευταία χρόνια.
 
Παράλληλα, ασχολείται με την φωτογραφία, καθώς, όπως λέει, τον εξιτάρει η ελεύθερη επεξεργασία και δημιουργία συγκεκριμένων φωτογραφιών.  Όλα αυτά πίσω από το όνομα «NGP»!
 
Tα Social Media 
 
NGP (NG Productions)
 
IG: @ntotheg_ngp
www.NtotheG.com
www.youtube.com/ngfilmproductions