Ούτε οι μισοί δεν προκρίθηκαν στο επόμενο στάδιο για πρόσληψη ως νέοι δικαστές, με το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο να προβληματίζεται για την κατάσταση. 
 
Το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο είχε προκηρύξει 35 νέες θέσεις δικαστών οι οποίοι θα στελεχώσουν τα νέα δικαστήρια τα οποία θα δημιουργηθούν σύντομα. Η προκήρυξη ακυρώθηκε περί τα τέλη του 2019 με σκοπό να ετοιμαστούν οι νέοι κανονισμοί για τον διορισμό δικαστών με τους οποίους καθορίστηκαν κριτήρια για τον τρόπο που θα επιλέγονται. Μετά την έγκριση των κριτηρίων οι θέσεις επαναπροκηρύχθηκαν, με τους ενδιαφερόμενους να μην είναι πολλοί. Στη συνέχεια το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο προχώρησε και εξέτασε σε πρώτη φάση τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» μόνον 16 προκρίθηκαν για τις 35 θέσεις και τώρα θα περάσουν από τη δεύτερη φάση που είναι η προφορική συνέντευξη. 
 
 
Όπως κατήγγειλε πρόσφατα ο πρόεδρος των δικηγόρων Δώρος Ιωαννίδης, οι δικαστές βιάστηκαν να προχωρήσουν με τις διαδικασίες αυτές και δεν περίμεναν την ψήφιση του νομοσχεδίου το οποίο προβλέπει όπως στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο συμμετέχουν ο Γενικός Εισαγγελέας, ο πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου και ένας δικηγόρος εγνωσμένου κύρους με 25ετή πείρα. Ωστόσο ο υπουργός Δικαιοσύνης επικαλέστηκε την έλλειψη χρόνου γι’ αυτό και οι διαδικασίες για την πρόσληψη δικαστών προχώρησαν πριν την ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου. 
 
Οι 35 νέοι δικαστές θα προσλαμβάνονταν για να καλύψουν 23 θέσεις Επαρχιακού Δικαστή, 5 θέσεις Ανώτερου Επαρχιακού Δικαστή και 7 θέσεις Προέδρου Επαρχιακού Δικαστηρίου. Τώρα και εφόσον αυτοί που θα επιλεγούν είναι πολύ λιγότεροι από τον αριθμό που έχει εγκριθεί, αναμένεται ότι θα γίνει επαναπροκήρυξη των θέσεων, με τους δικηγόρους να φωνάζουν ότι θα πέσει το επίπεδο των δικαστών που θα κάθονται στην έδρα.
 
 
Σύμφωνα με τα κριτήρια που καθιέρωσε το Ανώτατο Δικαστήριο, πρέπει οι υποψήφιοι για τη θέση δικαστή, να παρουσιάσουν εκθέσεις των οικείων προέδρων των δικαστηρίων, των δικηγορικών συλλόγων και στη συνέχεια να παρακαθίσουν σε 15’ συνέντευξη. 
 
Όσοι περάσουν στο δεύτερο στάδιο θα περάσουν από 30’ συνέντευξη κατά την οποία θα ζητείται: το βάθος της αναλυτικής νομικής σκέψης, το βάθος της γνώσης της νομολογίας και των εξελίξεων σ΄ αυτή, την ικανότητα να έχει ανοικτό μυαλό και ανεξαρτησία σκέψης, την ικανότητα λεκτικής (και στην περίπτωση δοκιμίου), γραπτής επικοινωνίας, την ικανότητα οργάνωσης στην εργασία, την ικανότητα συνεργασίας, την ικανότητα καλής ακρόασης και σεβασμού στην άλλη άποψη και τις δεξιότητες στην τεχνολογία.