Μια από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις, η οποία θα συμβάλει και στην ενδυνάμωση της εισπρακτικής ικανότητας του κράτους, θα τεθεί αύριο Δευτέρα στο μικροσκόπιο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών.
 
Πρόκειται για το πολυνομοσχέδιο, με το οποίο δίνονται περαιτέρω όπλα στο Τμήμα Φορολογίας για την πάταξη της φοροδιαφυγής.
 
Συγκεκριμένα, προωθούνται έξι αλλαγές, οι οποίες θα συμβάλουν στη φορολογική συμμόρφωση. Παράλληλα, με το νομοσχέδιο θα απλοποιηθεί το φορολογικό σύστημα, ενώ θα αυξηθούν τα έσοδα.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Συγκεκριμένα εντός του έτους θα είναι υποχρεωτική η ηλεκτρονική υποβολή των φορολογικών δηλώσεων από όλους τους φορολογούμενους ανεξαρτήτως εισοδημάτων. Σήμερα, ετήσια έσοδα ύψους μέχρι €19.500 δεν φορολογούνταν, γι’ αυτό η πλειοψηφία των φορολογούμενων δεν υπέβαλλε φορολογικές δηλώσεις. Ωστόσο, με το νέο νομοσχέδιο, θα πρέπει να υποβάλλει δηλώσεις εισοδήματος και η συγκεκριμένη κατηγορία πολιτών.
 
Παράλληλα, με το νομοσχέδιο οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν αναθεωρημένη φορολογική δήλωση μέσα σε καθορισμένα χρονικά πλαίσια. Μάλιστα, καθίσταται ποινικό αδίκημα η μη καταβολή του φόρου. Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, η συγκεκριμένη διάταξη είναι επιβεβλημένη μετά την υιοθέτηση της αυτοφορολογίας.
 
Επίσης, με το νομοσχέδιο προβλέπεται πως δεν θα επιστρέφεται οποιοδήποτε ποσό φόρου, αν ο φορολογούμενος δεν έχει συμμορφωθεί με τις διατάξεις του νόμου για το ΦΠΑ για την υποβολή της φορολογικής του δήλωσης. Η συγκεκριμένη διάταξη θα αναγκάσει όλους τους φορολογούμενους να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.
 
Για σκοπούς αποτελεσματικού ελέγχου παρέχεται η δυνατότητα της εισόδου στα υποστατικά των φορολογούμενων χωρίς οποιαδήποτε προειδοποίηση. Αξίζει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη διάταξη εφαρμόζεται για σκοπούς ΦΠΑ.
 
Επιπλέον, το πολυνομοσχέδιο θα βάλει φρένο και στο μαύρο χρήμα, καθώς θα είναι υποχρεωτικό όλες οι επιχειρήσεις να αποδέχονται πληρωμές και με πιστωτικές κάρτες. Όλες οι επιχειρήσεις θα πρέπει να τοποθετήσουν ειδικό τερματικό μηχάνημα για να αποδέχονται ηλεκτρονικές πληρωμές. Για το συγκεκριμένο θέμα ο Έφορος Φορολογίας αναμένεται να εκδώσει γνωστοποίηση με την οποία θα ενημερωθούν οι φορολογούμενοι ενώ θα ξεκαθαρίζεται και το ύψος των κυρώσεων σε όσους παρανομούν. Αξίζει να σημειωθεί πως οι επιχειρήσεις θα δέχονται και πληρωμές με μετρητά.