Το είπαν και υπουργοί και ειδικοί πολλές φορές τις τελευταίες μέρες, το μεταφέραμε κι εμείς από αυτή τη στήλη. Ότι ο μεγάλος πόλεμος αυτή τη στιγμή είναι να προληφθεί η ταυτόχρονη διασπορά του κορωνοϊού, να ανακοπεί η επέλαση του ώστε να είναι σε θέση η ιατρική κοινότητα να αντεπεξέρχεται με τους ασθενείς. Διαφορετικά το σύστημα θα κλατάρει και θα χάνουμε ανθρώπους λόγω κενού στην ιατρική βοήθεια. Αλλά υπάρχει μια αντικειμενική δυσκολία. Ότι αυτές τις μέρες κινούνται στην κοινωνία εκατοντάδες άνθρωποι που έχουν συμπτώματα, και υπό τις συνθήκες που βιώνουμε, θεωρούνται εν δυνάμει «φορείς» του ιού. Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να εξεταστούν το ταχύτερο αλλιώς θα μεταδώσουν τον ιό και σε άλλους, ως γνωστό είναι αλυσίδα το φαινόμενο, και ο πόλεμος θα χαθεί. Όμως, και χθες ακόμα το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πως «ο διαχωρισμός των ατόμων που εξετάζονται εργαστηριακά γίνεται στη βάση πρωτοκόλλων και διεθνών προτύπων». Κατανοητή η δυσκολία να εξετάζονται όλοι. Αλλά, ο διαχωρισμός των ατόμων γίνεται από το τηλέφωνο. Είτε από την υπηρεσία 1420, είτε από τους προσωπικούς γιατρούς, οι οποίοι επίσης έχουν οδηγίες να κάνουν τις εξετάσεις τους από το τηλέφωνο. Κι αυτό ούτε αξιόπιστο είναι, ούτε καθησυχαστικό για τους πολίτες, προπάντων για όσους επέστρεψαν από «ύποπτες» χώρες κι έχουν συμπτώματα.
Έχουμε πάρα πολλές καταγγελίες από πολίτες που είτε δεν τους απαντούν καν τα τηλέφωνα, είτε τους λένε ότι θα τους τηλεφωνήσουν ξανά να τους πουν τι θα κάνουν αλλά δεν τους τηλεφωνούν ποτέ. Κατανοητό ότι θα υπάρξουν τέτοια προβλήματα σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης. Αλλά, ακατανόητο το γεγονός ότι η Κυβέρνηση δίνει την εντύπωση ότι βρίσκεται ένα βήμα πίσω από τα γεγονότα. Παρόλο που είναι άξιοι συγχαρητηρίων και βαθιάς εκτίμησης για την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλουν εργαζόμενοι άπειρες ώρες ο Πρόεδρος, οι υπουργοί, οι συνεργάτες τους και πολλοί άλλοι που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του πολέμου. Αλλά, αφού περίμεναν το κακό θα έπρεπε να το περίμεναν πανέτοιμοι. Δεν είναι λογικό, για παράδειγμα, να γίνεται τώρα η προσπάθεια να στηθούν Ιατρεία Δημόσιας Υγείας για να καταφεύγουν σε αυτά οι πολίτες που κρίνεται ότι πρέπει να διερευνηθεί εάν νόσησαν με κορωνοϊό. Θα έπρεπε να λειτουργούν ήδη χωρίς προβλήματα στελέχωσης και ελλείψεις. Τώρα, μέχρι να λειτουργήσουν Κύριος οίδε σε ποιο βαθμό θα μας ξεφύγει μέσα στην κοινωνία ο ιός. «Το υπουργείο Υγείας προχωρεί εντός των ημερών στην επέκταση της λειτουργίας των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας», έλεγε χτες η ανακοίνωση του υπουργείου. Εντός των ημερών! Μα, αφού οι ίδιοι μας λένε ότι είναι ζήτημα ημερών να χάσουμε ή να κερδίσουμε τη μάχη ανακοπής της ταυτόχρονης διασποράς. Αυτό δεν είναι το πιο σημαντικό; Να είναι έτοιμες τέτοιες υπηρεσίες για να διαχειρίζονται χωρίς καθυστέρηση την πιθανότητα διασποράς; Εντάξει, αναγνωρίζουν οι πάντες πως έχουμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση και δεν είναι καθόλου εύκολο να προβλεφθούν όλα και, κυρίως, να υπάρχουν για όλα οι δυνάμεις να τα διαχειριστούν. Μην ξεχνάμε ότι έχουμε να κάνουμε με μια κρατική μηχανή εγκληματικής βραδύτητας. Γι΄ αυτό, όμως, υπάρχουν οι ειδικοί. Οι τεχνοκράτες. Για να μην περιμένουμε να τα σκεφτούν όλα οι υπουργοί ή οι πολιτικοί, που δεν είναι δουλειά τους. Αυτοί έχουν ευθύνη να καλέσουν ομάδες να τους συμβουλεύουν. Να στήσουν επιτελεία να μελετούν τις συνθήκες, να μιλούν στον κόσμο, να εξηγούν πειστικά τι πρέπει να γίνει. Δεν γίνεται, για παράδειγμα, ο Πρόεδρος της Βουλής να ανακοινώνει ότι θα στήσει ομάδα διαχείρισης κρίσεων για να δίνει συμβουλές στην κυβέρνηση και η κυβέρνηση να μην το έχει κάνει ακόμα.

Υ.Γ. Διευκρίνιση: Δεν μηδενίζουμε την προσπάθεια που γίνεται. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι σε συνεχείς διαβουλεύσεις εδώ και πολλές μέρες και νύχτες, σε συναγερμό μεγάλων αντοχών υπουργοί και άλλοι, παίρνουν πολύ θαρραλέες αποφάσεις, έδρασαν ικανοποιητικά σε μεγάλο βαθμό. Και είμαστε ευγνώμονες που δεν αγνόησαν τον κίνδυνο, όπως έκαναν άλλοι. Πρέπει να αλλάξουν ταχύτητα, όμως. Η ταχύτητα της κρατικής μηχανής δεν ωφελεί σε αυτή την κρίση.

[email protected]