Η τουρκική επιχείρηση στη Συρία, αλλά και η συνέχιση των παράνομων ενεργειών στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων των Υπουργών Εξωτερικών, που θα συνεδριάσουν τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο (ΣΕΥ – Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων) και στη συνέχεια θα παραπεμφθούν και στο επίπεδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων την Πέμπτη (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο), σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο, ο οποίος ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες, το πρωί της Παρασκευής.

Σύμφωνα με τον κοινοτικό αξιωματούχο που είχε αρμοδιότητα να μιλήσει για το επικείμενο ΣΕΥ, οι Υπουργοί Εξωτερικών “θα ακούσουν τις προτάσεις των υπηρεσιών της Κομισιόν σε σχέση με τα στοχευμένα μέτρα, σε συνέχεια των συμπερασμάτων του Ιουνίου”. Όπως διευκρίνισε, “έχουμε ετοιμάσει προτάσεις, αλλά είναι υπό συζήτηση. Το θέμα θα συζητηθεί τη Δευτέρα και την Πέμπτη”.

Ο αξιωματούχος σημείωσε ότι “η Ύπατη Εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής Πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι είχε μιλήσει με τον Κύπριο Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη στις 4 Οκτωβρίου” και “ο Κύπριος Υπουργός είχε ενημερώσει την Φ. Μογκερίνι ότι η Τουρκία συνεχίζει την παράνομη δραστηριότητά της στα 45 ναυτικά μίλια από την Κύπρο”. Συμπλήρωσε ότι “δεν είναι η πρώτη φορά που θα συζητηθεί το θέμα στο ΣΕΥ και στη Σύνοδο Κορυφής”. “Τον Ιούλιο η ΕΕ εξέφρασε πλήρη αλληλεγγύη για την Κύπρο και οι διπλωματικές προσπάθειες συνεχίζονται”, δήλωσε. “Υπάρχει και νέο momentum συζητήσεων για επανέναρξη  των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, κάτι που απαιτεί εποικοδομητικές συνθήκες”, κατέληξε ο αξιωματούχος.

Επιπλέον, ενημέρωσε τον Τύπο ότι “οι Υπουργοί θα αναλύσουν την κατάσταση που θα έχει διαμορφωθεί ως εκείνη την ώρα στην στρατιωτική επιχείρηση της Άγκυρας στη Βόρεια Συρία”, σημειώνοντας ότι “κάποιες χώρες ήδη ζητούν κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας για το θέμα της Συρίας, και η ΕΕ καλεί την του Τουρκία σε αυτοσυγκράτηση. Σημειώνει δε ότι “πρέπει να γίνουν προσεκτικές κινήσεις” καθώς “η Τουρκία είναι συνδεδεμένη με την ΕΕ σε πολλά επίπεδα”.

“Αυτό που προέχει σε αυτήν τη φάση είναι να σταλεί σε όλους τους τόνους ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Τουρκία θα πρέπει άμεσα να σταματήσει τη μονομερή της ενέργεια”, ξεκαθάρισε.

“Φοβόμαστε για τις εξελίξεις στη βόρεια Συρία και θέλουμε να είμαστε σαφείς ότι η στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας μπορεί να υποβαθμίσει σταθερότητα περιοχής”, δήλωσε ο κοινοτικός αξιωματούχος.

Τέλος σε σχέση με το μεταναστευτικό και τη διασύνδεσή του με το ζήτημα της επέμβασης στη Συρία ο αξιωματούχος τόνισε: “το θέμα θα προκύψει αναπόφευκτα. Ακούσαμε την απαράδεκτη δήλωση του Προέδρου Ερντογάν για τους πρόσφυγες. Λέμε συνέχεια ότι η Τουρκία έχει δείξει υπευθυνότητα στο θέμα των προσφύγων στο πλαίσιο της κοινής δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας. Ωστόσο και η ΕΕ έχει κάνει πάρα πολλά πράγματα για να τη βοηθήσει”.

 
Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ