To Top
21:08 Σάββατο
23 Ιουνίου 2018
Επόμενο
Προηγούμενο
Τα πρώτα βήματα από τα χελωνάκια (εικόνες)
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Τα πρώτα βήματα από τα χελωνάκια (εικόνες)
Τελευταία Ενημέρωση: 12 Αυγούστου 2017, 2:27 μμ

Συγκλονιστικές στιγμές, μοναδικές και μαγικές προσφέρουν τα μικρά χελωνάκια που αναδύονται από την άμμο κατά τη διάρκεια της νύχτας στις παραλίες που αναπαράγονται στην Κύπρο.

Όμορφες εικόνες μεταφέρει ο «Φ» μέσα από τον φωτογραφικό φακό του Γιάννη Νησιώτη, που επισκέφθηκε την παραλία της Λάρας στον Ακάμα και συνάντησε τον Ανδρέα Δημητρόπουλο και τη Μυρούλα Χατζηχριστοφόρου, οι οποίοι για τέσσερις δεκαετίες τώρα κρατούν και υλοποιούν με επιτυχία το πρόγραμμα για την προστασία και διατήρηση των χελώνων της Κύπρου. Μαζί τους όπως πάντα ήταν και ο Ανδρέα Πιστέντης.

Τα αβγά που εναπόθεσαν στην παραλία οι χελώνες Καρέτα Καρέτα και Πράσινη Χελώνα από τον Μάιο μέχρι τον Αύγουστο, εκκολάπτονται περίπου επτά εβδομάδες από τη μέρα που γεννιούνται.

Τα χελωνάκια εκκολάπτονται από τα αβγά και αναδύονται από την άμμο κατά τη διάρκεια της νύχτας και κατευθύνονται αμέσως προς τη θάλασσα.

Τα χελωνάκια προσελκύονται προς το πιο φωτεινό σημείο του ορίζοντα -το οποίο είναι συνήθως η θάλασσα. Συχνά προσελκύονται όμως σε τεχνητά φώτα, κοντά στην παραλία ωοτοκίας.

Αν αποπροσανατολιστούν και πάνε προς τα φώτα, αυξάνουν τις πιθανότητές τους να πέσουν θύματα των αλεπούδων ή να πατηθούν από αυτοκίνητα. Αν παραμείνουν στην ξηρά κατά τη διάρκεια της ημέρας θα πεθάνουν πολύ γρήγορα, από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Δύο γραμμές από χνάρια που άφησαν νεογέννητα χελωνάκια στην άμμο είναι τα πρώτα ίχνη που βρίσκει τις επόμενες ημέρες η ομάδα του προγράμματος προστασίας των θαλάσσιων χελωνών.

Το πρόγραμμα υλοποιεί ο Σύνδεσμος Προστασίας Άγριας Ζωής (Cyprus Wildlife Society), με τη συνεργασία του Τμήματος Αλιείας που είναι ο υπεύθυνος κυβερνητικός φορέας για τις θαλάσσιες χελώνες και την προστασία τους.

Μετά την εκκόλαψη των αβγών, τα άτομα που έχουν επισημάνει τις φωλιές προηγουμένως και τις προστάτευσαν με ειδικά κλουβιά εκεί που γεννούν οι χελώνες, ανοίγουν τις φωλιές για καταγραφή όλων των στοιχείων όπως τσόφλια, αγονιμοποίητα αυγά κ.λπ. για τον υπολογισμό του βαθμού εκκολαψιμότητας της κάθε φωλιάς και βοηθούν τα τελευταία χελωνάκια που τυχόν παρέμειναν να αναδυθούν από την άμμο και τα τοποθετούν στην παραλία για να βρουν το δρόμο προς τη θάλασσα.

Δίνουν ουσιαστικά μια δεύτερη ευκαιρία στα μικρά χελωνάκια να παλέψουν για τη ζωή τους με τους εχθρούς της θάλασσας. Ψάρια, δίκτυα, ατυχήματα, μολύνσεις και με τόσα άλλα που θα βρεθούν αντιμέτωπα.

Και όμως τα καταφέρνουν. Άλλωστε, για χιλιάδες χρόνια αρκετά χελωνάκια φτάνουν στη θάλασσα και μόνο μικρός αριθμός από αυτά επιζούν, μεγαλώνουν και επιστρέφουν πίσω στις παραλίες της Κύπρου που γεννήθηκαν προκειμένου να γεννήσουν τα δικά τους αυγά για να κρατηθεί σταθερός ο πληθυσμός.

Με βάση τις στατιστικές μόνο ένα στα 1.000 χελωνάκια καταφέρνει να φτάσει στην ενηλικίωση, γι’ αυτό και η προστασία τους έχει μεγάλη σημασία.

Εκτιμάται ότι κάθε χρόνο πέραν των 50.000 χελωνάκια φτάνουν στη θάλασσα από τις προστατευόμενες φωλιές. Οι αριθμοί αυτοί είναι πολλαπλάσιοι από τον αριθμό των μικρών χελώνων που θα έφταναν κανονικά στη θάλασσα, αν δεν προστατεύονταν οι φωλιές από τις αλεπούδες και άλλες ανθρώπινες κυρίως παρεμβάσεις.

Τα χελωνάκια είναι προγραμματισμένα να κατευθύνονται προς το πιο δυνατό φως που συνήθως είναι η επιφάνεια της θάλασσας, κάνοντας συχνά το λάθος να προσελκύονται από τεχνητά φώτα, κοντά στην παραλία ωοτοκίας με αυξημένες τις πιθανότητες να πέσουν θύματα των αλεπούδων ή να πατηθούν από αυτοκίνητα.

Όσοι τυχεροί πετύχετε να βρεθείτε σε παραλίες όπου η ομάδα προστασίας ανοίγει φωλιές για να διαπιστώσει τον βαθμό επιτυχίας της φωλιάς και να μαζέψει άλλα στοιχεία, μπορεί να δείτε και λίγα χελωνάκια να ελευθερώνονται στην παραλία για να περπατήσουν και να πάνε στη θάλασσα.

Μην επιχειρήσετε να τα σηκώσετε ή να τα βοηθήσετε αφού η πορεία από τη φωλιά μέχρι τη θάλασσα είναι πολύ σημαντική για τους νεοσσούς καθώς δυναμώνει τα πτερύγιά τους ώστε να καταφέρουν να κολυμπήσουν και βοηθά στην καταγραφή δεδομένων που πιστεύεται ότι βοηθούν στο να βρουν την παραλία που εκκολάφτηκαν όταν μεγαλώσουν. 

«Εκκολαπτήριο» στον σταθμό της Λάρας

Όλες οι φωλιές των χελώνων μέσα στην προστατευόμενη περιοχή προστατεύονται με ειδικά κλουβιά εκεί που γεννιούνται. Το ίδιο γίνεται για όλες τις φωλιές, σε όλες τις παραλίες που γεννούν οι χελώνες.

Μετακίνηση φωλιών πάνω στην ίδια παραλία γίνεται μόνο όταν κάποια φωλιά είναι πολύ κοντά στο κύμα και κινδυνεύει να καλυφθεί από τη θάλασσα σε περίπτωση τρικυμίας.

Στο «εκκολαπτήριο» στον Σταθμό στη Λάρα, μεταφέρονται γύρω στις 15-20 φωλιές κάθε καλοκαίρι από πολύ τουριστικές παραλίες, κυρίως από τις παραλίες της περιοχής του Κόλπου των Κοραλλίων, οι οποίες δεν έχουν προοπτική σαν βιότοποι.

Το «εκκολαπτήριο» είναι μια περιφραγμένη περιοχή της παραλίας της Λαρας, όπου τα αυγά μεταφέρονται και ξαναθάβονται.

Στο «εκκολαπτήριο» οι φωλιές ξαναθάβονται μέσα στην άμμο στο κατάλληλο βάθος γιατί o καθορισμός του φύλου του εμβρύου των χελώvωv εξαρτάται από τη θερμοκρασία, με υψηλές θερμοκρασίες να παράγουν θηλυκές χελώνες και χαμηλές αρσενικές.

Η προστασία των φωλιών επί τόπου, στις παραλίες που γεννιούνται, είναι αναγκαία γιατί οι χελώνες επιστρέφουν, όταν ωριμάσουν και γεννούν πάνω στις παραλίες που γεννήθηκαν.

Κατά τη διάρκεια της επώασής τους όπως και μετά την εκκόλαψή τους οι χελώνες καταγράφουν τα γεωμαγνητικά και άλλα στοιχεία που θα τους επιτρέψουν να ξαναβρούν την ίδια παραλία, όταν ωριμάσουν, μετά από 20-30 χρόνια χρησιμοποιώντας το βιολογικό τους GPS.

 

  Άγγελος Νικολάου      Γιάννης Νησιώτης   
Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.