Τι γυρεύει μια τρίχα αγρινού στα γραφεία της Αστυνομίας; Ή ένα κομμάτι γυαλί ή μια σταγόνα αίματος; Σ’ εμάς όλα αυτά φαίνονται ασήμαντα ή και περίεργα, για τους ειδικούς, όμως, μπορεί να είναι το κλειδί για την εξιχνίαση ενός σοβαρού εγκλήματος που ταλανίζει την κυπριακή κοινωνία. Όταν στο εξοχικό στον Αμίαντο οι ειδικοί της Αστυνομίας είχαν εντοπίσει ίχνη αίματος στις σκάλες του υπογείου που δεν φαίνονταν με γυμνό μάτι, ουδείς γνώριζε πως ήταν η αρχή για την εξιχνίαση της διπλής δολοφονίας δύο γυναικών ρωσικής καταγωγής. Μια τρίχα αγρινού ήταν αρκετή να συνδέσει δύο υπόπτους με τη φόνευση δύο αγρινών, αφού συνδέθηκαν με τις τρίχες στα κουφάρια των ζώων. 

Η Υπηρεσία Εγκληματολογικών Ερευνών (ΥΠΕΓΕ), ή το κυπριακό CSI, δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα από τις άλλες υπηρεσίες του εξωτερικού, αφού και τα μέσα διαθέτει και έμπειρο προσωπικό που συμβάλλει στην εξιχνίαση σοβαρών εγκλημάτων. Από ένα πλαστό χαρτονόμισμα, σε ένα αποτύπωμα, μέχρι τον εντοπισμό ενός όπλου, τα εργαστήρια θα δώσουν απαντήσεις που θα στείλουν τους δράστες στη φυλακή. Οι ειδικοί των εφτά εργαστηρίων βλέπουν στις σκηνές εγκλημάτων αυτό που δεν βλέπουν οι άλλοι, ψάχνοντας μια λεπτομέρεια που θα βοηθήσει στο να φτάσουν στον δράστη. Μπήκαμε στα άδυτα των εργαστηρίων και είδαμε πως οι ειδικοί μπαίνουν στο μυαλό ενός δράστη και τον ξεσκεπάζουν. 

Με έδρα το Αρχηγείο Αστυνομίας η ΥΠΕΓΕ, σύμφωνα με τον υπεύθυνό της ανώτερο αστυνόμο Ανδρέα Τρύφωνος, αποτελεί σήμερα την κύρια Υπηρεσία της Αστυνομίας, η οποία παρέχει επιστημονική υποστήριξη, υποστηρίζοντας σε μεγάλο βαθμό το διερευνητικό έργο και συμβάλλοντας πολλές φορές καθοριστικά στην εξιχνίαση των ποινικών υποθέσεων και κατ’ επέκταση στην απονομή της Δικαιοσύνης ενώπιον Δικαστηρίου στην Κυπριακή Δημοκρατία. Όπως σημειώνει, σκοπός του εργαστηρίου είναι η παροχή αποτελεσματικής και αξιόπιστης συνεισφοράς στην απονομή της Δικαιοσύνης μέσω: 

–    Επιστημονικής Εξέτασης Τεκμηρίων.

–    Διερεύνησης σκηνών σοβαρών εγκλημάτων και άλλων ιδιαζουσών περιπτώσεων με σκοπό τη συγκέντρωση επιστημονικής μαρτυρίας.

–    Παροχής επιστημονικής μαρτυρίας ενώπιον Δικαστηρίου.

–    Διατήρησης της Διαπίστευσης και της εφαρμογής των κατευθυντήριων οδηγιών του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ινστιτούτων Δικανικής Επιστήμης (ENFSI).

–    Αντικειμενικής μαρτυρίας ενώπιον Δικαστηρίου.

–    Επιστημονικής Υποστήριξης και οδηγιών προς τα μέλη της Αστυνομίας κατά τη διερεύνηση ενός εγκλήματος.

Η Υπηρεσία Εγκληματολογικών Ερευνών βρίσκεται σήμερα ανάμεσα στα Δικανικά Ινστιτούτα ευρωπαϊκών χωρών που έχουν διαπιστευτεί με βάση το Διεθνές Πρότυπο ΙSO / IEC 17025, σύμφωνα με τις οδηγίες και απαιτήσεις της Ευρωπαїκής Ένωσης (Εnfopol 35) και του ENFSI (Ευρωπαїκό Δίκτυο Ινστιτούτων Δικανικής Επιστήμης). Κατά τον κ. Τρύφωνος, με τη διαπίστευση των Εργαστηρίων της ΥΠΕΓΕ διασφαλίζεται η ποιότητα των εργασιών και η αξιοπιστία των αποτελεσμάτων στην εξέταση τεκμηρίων στην Κυπριακή Δημοκρατία όσο και μεταξύ των κρατών – μελών της Ευρωπαїκής Ένωσης. 

Η δράση της Υπηρεσίας, σύμφωνα με τον κ. Τρύφωνος, χρονολογείται από το 1914, οπότε λειτούργησε αρχικά ως Γραφείο Αποτυπωμάτων και Φωτογραφίας. Με την πάροδο των χρόνων και την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο Γραφείο αυτό προστέθηκαν και άλλες ειδικότητες, ενισχύεται με προσωπικό και σταδιακά παίρνει τη μορφή που έχει σήμερα. Προηγουμένως έφερε την ονομασία Εγκληματολογική Υπηρεσία, ονομασία που διατήρησε μέχρι το 2003, οπότε και μετονομάστηκε σε Υπηρεσία Εγκληματολογικών Ερευνών, γνωστή ως ΥΠ.ΕΓ.Ε.

Η Υπηρεσία είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δικανικών Υπηρεσιών «E.N.F.S.I.» (European Network of Forensic Science Institutes) από το 2001. Η ΥΠ.ΕΓ.Ε. αποτελείται από επτά Εργαστήρια: Δακτυλοσκοπίας, διερεύνησης σκηνών εγκλημάτων, εξέτασης όπλων, γραφολογίας, εξέτασης εγγράφων και χαρτονομισμάτων, φωτογραφίας και μικροϊνών. Σε περιπτώσεις για τις οποίες απαιτούνται εξετάσεις σε παραμέτρους που δεν καλύπτονται από την Υπηρεσία, έχει εγκατασταθεί στενή συνεργασία με άλλα εργαστήρια της Κύπρου, ακόμη και του εξωτερικού, όπου αποστέλλονται τα τεκμήρια για τις σχετικές εξετάσεις (Εργαστήριο Δικανικής Γενετικής του Ινστιτούτου Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου για εξετάσεις DNA, Εργαστήριο Δικανικής Χημείας και Τοξικολογίας του Γενικού Χημείου του Κράτους, Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης, Κτηνιατρικές Υπηρεσίες). 

Το ‘16 η πρώτη καταδίκη λόγω αποτυπωμάτων

Το Εργαστήριο Δακτυλοσκοπίας αποτελεί τον προπομπό της σημερινής Υπηρεσίας Εγκληματολογικών Ερευνών. Γύρω στο 1914, όπως αναφέρει ο υπεύθυνος υπαστυνόμος Χρύσανθος Τρισελιώτης, η αποικιακή Αστυνομία δημιουργεί το Γραφείο Αποτυπωμάτων και Φωτογραφίας, τα καθήκοντα του οποίου αρχικά περιορίζονταν στη λήψη αποτυπωμάτων και φωτογράφιση καταδικασθέντων προσώπων. Πολύ σύντομα, το Γραφείο εξελίσσεται και τα καθήκοντά του εμπλουτίζονται με την εξέταση σκηνών εγκλημάτων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, το 1916, να επιτευχθεί η πρώτη καταδίκη προσώπου, με ταύτιση των αποτυπωμάτων του δράστη με αποτυπώματα που βρέθηκαν στη σκηνή εγκλήματος. Το Γραφείο Αποτυπωμάτων μετονομάζεται στη συνέχεια σε Εργαστήριο Δακτυλοσκοπίας, το οποίο είναι στελεχωμένο με εξειδικευμένο προσωπικό και έχει ως κύρια αποστολή του τη σύγκριση και κατ’ επέκταση την ταύτιση δακτυλικών και παλαμικών αποτυπωμάτων και την παρουσίαση επιστημονικής μαρτυρίας ενώπιον του Δικαστηρίου.

Από τον Ιούνιο του 2008, αναφέρει ο κ. Τρισελιώτης, το Εργαστήριο Δακτυλοσκοπίας είναι διαπιστευμένο με το Διεθνές Πρότυπο ΙSO / IEC 17025, σύμφωνα με τις οδηγίες και απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ινστιτούτων Δικανικής Επιστήμης, για διασφάλιση της ποιότητας των εργασιών και αξιοπιστίας των αποτελεσμάτων στην εξέταση τεκμηρίων.

Τα κυριότερα καθήκοντα και ευθύνες του Εργαστηρίου Δακτυλοσκοπίας είναι:

• Παραλαβή και καταχώρηση δακτυλοσκοπικών υποθέσεων από τις Επαρχίες.

• Σύγκριση-ταύτιση αποτυπωμάτων που λαμβάνονται από σκηνές εγκλήματος ή μετά την επεξεργασία αστυνομικών τεκμηρίων, με αποτυπώματα υπόπτων προσώπων ή προσώπων με ελεύθερη διακίνηση (ένοικοι).

• Παραλαβή και καταχώρηση δακτυλοσκοπικών εντύπων από τις Επαρχίες.

• Σύγκριση / ταύτιση αποτυπωμάτων που λαμβάνονται από ύποπτα πρόσωπα, με αποτυπώματα (Δεκαδακτυλικά έντυπα, λανθάνοντα αποτυπώματα) που βρίσκονται αρχειοθετημένα στη βάση δεδομένων του συστήματος Α.Σ.Α.Δ.Α. (Αυτοματοποιημένο Σύστημα Αναγνώρισης Δακτυλικών Αποτυπωμάτων) όπως επίσης στις βάσεις δεδομένων των κρατών που έχουν εφαρμόσει τη συνθήκη της Prum.

EΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΡΑΦΟΛΟΓΙΑΣ

Το Εργαστήριο Γραφολογίας, το οποίο είναι διαπιστευμένο με το πρότυπο ποιότητας ISO 17025 από το έτος 2006, είναι στελεχωμένο με κατάλληλα εκπαιδευμένο και έμπειρο προσωπικό, το οποίο διενεργεί γραφολογικές εξετάσεις σε τεκμήρια, κυρίως χειρόγραφα έγγραφα και προσφέρει επιστημονική μαρτυρία ενώπιον Δικαστηρίων, συμβάλλοντας έτσι, στην  εξιχνίαση ποινικών υποθέσεων. Για τον σκοπό αυτό, σύμφωνα με τον υπεύθυνό του, Γιώργο Χρυσάνθου, το Εργαστήριο είναι εφοδιασμένο με εξειδικευμένο τεχνολογικό εξοπλισμό, όπως μικροσκόπια, φωτογραφικές μηχανές υψηλής ευκρίνειας. Όπως εξήγησε, η γραφή είναι όπως το αποτύπωμα, δεν μπορεί να αντιγραφεί. Συνήθη αδικήματα που διερευνώνται αφορούν πλαστογραφία πληρεξουσίων για ακίνητα, επιταγών, πτυχίων κ.ά. Μέχρι και σημειώματα για αυτοχειρία εξετάζονται, ώστε να φανεί αν ανήκουν στον αυτόχειρα. 

Αρμοδιότητες Εργαστηρίου:

•    Εξέταση χειρόγραφων εγγράφων, των οποίων αμφισβητείται η ταυτότητα του προσώπου που έγραψε ή υπόγραψε.

•    Επανεμφάνιση σβησμένης γραφής που διαγράφηκε ή καλύφθηκε με διορθωτικό υγρό.

•    Διαχωρισμός μελανιού.

•    Εμφάνιση γραφής πάνω σε έγγραφο, η οποία δεν φαίνεται με γυμνό μάτι (αποτύπωμα γραφής) με τη χρήση της ειδικής συσκευής ESDA.

•    Συμμετοχή των μελών του Εργαστηρίου στα συνέδρια και τις ομάδες εργασίας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δικανικών Επιστημών (ENFSI).

Όταν η σκηνή ενός εγκλήματος «μιλήσει»

Το φάσμα εργασιών του Εργαστηρίου Διερεύνησης Σκηνής Εγκλήματος και Εμφάνισης Αποτυπωμάτων, το οποίο είναι διαπιστευμένο με το πρότυπο ποιότητας ISO 17025 από το 2010, διαχωρίζεται, σύμφωνα με τον υπεύθυνό του υπαστυνόμο Μιχάλη Σάββα, σε δύο τομείς:

Α)    Επίσκεψη και διερεύνηση ιδιαίτερα σοβαρών σκηνών εγκλημάτων καθώς και στη συμμετοχή εξέτασης μεγάλων και σοβαρών συμβάντων που λαμβάνουν χώρα στο έδαφος της Δημοκρατίας, σε συνεργασία με άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες.

Περιλαμβάνει βοήθεια κατά την εξέταση τέτοιων σκηνών εγκλημάτων και σοβαρών συμβάντων που λαμβάνουν χώρα σε περιοχές μη ελεγχόμενες από την Κ.Δ., όπως περιοχές των Βρετανικών Βάσεων και ουδέτερη ζώνη, η οποία ελέγχεται από τη δύναμη των Ηνωμένων Εθνών.

Τα μέλη του εργαστηρίου, όταν βρίσκονται σε μια σκηνή, φορώντας τις ειδικές στολές τους, προσπαθούν να εντοπίσουν ένα τεκμήριο που θα δώσει τη λύση του μυστηρίου. Αναζητείται ο εντοπισμός αντικειμένων, τεκμηρίων ορατών και μη, όπου με τη χρήση κατάλληλου εξειδικευμένου εξοπλισμού και υλικών, από τα έμπειρα μέλη του Εργαστηρίου, τα οποία προβαίνουν στην αξιολόγηση, σήμανση, εξειδικευμένη φωτογράφιση και παραλαβή τους, αφού τύχουν ορθής και κατάλληλης συσκευασίας. Στόχος είναι η περαιτέρω εργαστηριακή επιστημονική εξέταση των τεκμηρίων, η οποία θα αποδείξει επιστημονικά την ταυτότητα οποιουδήποτε προσώπου.

Β)     Παραλαβή και εργαστηριακή δακτυλοσκοπική εξέταση οποιουδήποτε αντικειμένου, με στόχο την εμφάνιση αποτυπωμάτων, μη ορατών με γυμνό μάτι. 

Εργαστήριο εξέτασης γνησιότητας εγγράφων

Το Εργαστήριο Εξέτασης Εγγράφων και Χαρτονομισμάτων διενεργεί εργαστηριακές εξετάσεις τεκμηρίων, χρησιμοποιώντας σύγχρονης τεχνολογίας εξοπλισμό και πρότυπες διαδικασίες, με βάση το ISO 17025. Οι κυριότερες αρμοδιότητες του Εργαστηρίου, σύμφωνα με την υπεύθυνή του υπαστυνόμο Κρίστη Χριστοφίδου, συνοψίζονται στις ακόλουθες: 

1. Εξέταση χαρτονομισμάτων για σκοπούς διαπίστωσης της γνησιότητάς τους, ως το Εθνικό Κέντρο Ανάλυσης χαρτονομισμάτων Ευρώ και το Κεντρικό Γραφείο Παραχάραξης.

2. Εξέταση ταξιδιωτικών και άλλων εγγράφων ταυτότητας, για σκοπούς διαπίστωσης της αυθεντικότητάς τους. Ενδεικτικά αναφέρονται: 

> Διαβατήρια και άλλα ταξιδιωτικά έγγραφα 

> Δελτία ταυτότητας και άλλα έγγραφα ταυτότητας

> Άδειες οδήγησης κα άλλα έγγραφα οχημάτων

> Άδειες διαμονής

> Θεωρήσεις τύπου «Schengen», κ.λπ.

3. Εξέταση εκτυπωμένων εγγράφων, κειμένων κ.λπ., για σκοπούς καθορισμού του εκτυπωτικού μέσου που έχει χρησιμοποιηθεί για την αναπαραγωγή τους.

4. Εξέταση αμφισβητούμενων αποτυπωμάτων σφραγίδων (μελάνης, ανάγλυφες) για σκοπούς διαπίστωσης της γνησιότητάς τους.

Από το Γραφείο αυτό περνούν όλα τα έγγραφα για τα οποία αμφισβητείται η γνησιότητά τους, όπως διαβατήρια, ταυτότητες, πτυχία μέχρι και ξυστά λαχεία. Όπως αναφέρει η κα Χριστοφίδου, υπάρχει αυτό το διάστημα μια αύξηση των πλαστών αδειών οδήγησης από αλλοδαπούς καθώς και πλαστοπροσωπίας διαβατηρίων, δηλαδή παίρνουν ένα γνήσιο και αλλάζουν τη φωτογραφία. Επίσης στην παραχάραξη χαρτονομισμάτων, εντοπίζονται από φωτοτυπίες μέχρι και καλής ποιότητας αντίγραφα, όμως τα γνήσια χαρτονομίσματα έχουν τόσες ασφαλιστικές δικλίδες που δύσκολα αντιγράφονται.

Από τις φωτογραφίες αρχίζει η εξιχνίαση

Μια εικόνα χίλιες λέξεις, λένε οι Κινέζοι. Το εργαστήριο φωτογραφίας δίνει πολλές λύσεις σε δύσκολες υποθέσεις, από βία στα γήπεδα μέχρι και δολοφονίες. Ένα βίντεο ή μια φωτογραφία μπορεί να λύσει μια δύσκολη υπόθεση. 

Όταν έγινε ο πενταπλός φόνος στην Αγία Νάπα, το εργαστήριο φωτογραφίας ήταν αυτό που έδωσε την κατεύθυνση για εντοπισμό των δραστών. Όπως εξηγεί ο υπεύθυνος του εργαστηρίου, υπαστυνόμος Σωτήρης Παυλίδης, σε ένα βίντεο είχε καταγραφεί ένα όχημα. Διαπιστώθηκε ότι του ίδιου τύπου και χρώματος υπήρχαν 24 σε όλη την Κύπρο. Ωστόσο από τη φωτογραφία φάνηκε ότι στο όχημα υπήρχε ένα χαρακτηριστικό που το ξεχώριζε από τα υπόλοιπα. Τελικά εντοπίστηκε και μαζί και οι δράστες.

Επίσης, στα επεισόδια στο συγκρότημα ΔΙΑΣ, στις φωτογραφίες φαινόταν ένα πρόσωπο να προβαίνει σε βανδαλισμούς. Από τις εξετάσεις φάνηκε ότι το άτομο αυτό έφερε ένα tattoo στο πόδι. Έγιναν εξετάσεις και διαπιστώθηκε ότι το πρόσωπο αυτό είχε αμέσως μετά τα επεισόδια αλλάξει το tattoo του, όμως τελικά ταυτίστηκε και συνελήφθη. Σε μια άλλη περίπτωση, δημοσιεύτηκε στα social media φωτογραφία ενός αστυνομικού που τον έφερε να προβαίνει σε μια άσεμνη χειρονομία. Διατάχθηκε έρευνα και από τις εξετάσεις της φωτογραφίας φάνηκε ότι ήταν προϊόν μοντάζ. 

Στο εργαστήριο φωτογραφίας ετοιμάζονται και τα σκίτσα υπόπτων προσώπων. Ανάλογα με την περιγραφή που δίνεται από αυτόπτες μάρτυρες εξαρτάται και η επιτυχία ενός σκίτσου. Η σημαντικότερη επιτυχία αφορά στον δράστη της απαγωγής δύο μαθητών στη Λάρνακα. Το σκίτσο βοήθησε στην αναγνώριση του υπόπτου, ο οποίος συνελήφθη και καταδικάστηκε.

Οι κυριότερες αρμοδιότητες του Εργαστηρίου συνοψίζονται ως ακολούθως: 

> Φωτογράφιση ή / και βιντεογράφηση σκηνών εγκλημάτων, τεκμηρίων στις σκηνές ή στο Εργαστήριο, ή οποιασδήποτε άλλης αστυνομικής δραστηριότητας.

> Δικανική ανάλυση και επεξεργασία Κλειστών Κυκλωμάτων Παρακολούθησης (C.C.TV) η οποία περιλαμβάνει:

– Αντιγραφή / εξαγωγή δεδομένων από DVR

– Μετατροπή δεδομένων εικόνας CCTV σε απλή μορφή αναπαραγωγής

– Ενίσχυση εικόνας (βίντεο ή φωτογραφίας)

> Δικανική επεξεργασία Ψηφιακής Εικόνας / Έλεγχος γνησιότητας εικόνας και βίντεο

> Ηλεκτρονική ετοιμασία σκίτσων

>>>Τα όπλα έχουν τον δικό τους κώδικα

Κάθε όπλο έχει το δικό του αποτύπωμα και όταν μια βολίδα φύγει από αυτό μόνο με ένα όπλο μπορεί να συνδεθεί. Με αυτό δεδομένο, οι ειδικοί του Εργαστηρίου εξέτασης όπλων μπορούν με εξειδικευμένα μηχανήματα να ταυτίσουν ένα όπλο με μια βολίδα.

Πολλά εγκλήματα εξιχνιάστηκαν με βάση τη βαλλιστική εξέταση, ενώ παράλληλα, ένα πέλμα παπουτσιού, ή ένα αποτύπωμα ελαστικού μπορεί να αποβεί μοιραίο για κάποιον εγκληματία. Το ειδικό εργαστήριο της Αστυνομίας έχει τα μέσα να ταυτίσει έναν ύποπτο με βάση το αποτύπωμα του παπουτσιού του. Σύμφωνα με τον υπεύθυνό του, υπαστυνόμο Νίκο Νικολάου, το Εργαστήριο Εξέτασης Όπλων, Πυρομαχικών, Ιχνών Εργαλείων – Κερμάτων και Εντυπωμάτων, το οποίο είναι διαπιστευμένο με το πρότυπο ποιότητας ISO 17025, διενεργεί εξετάσεις στα ακόλουθα αντικείμενα:

•    Αναγνώριση πυροβόλων όπλων και πυρομαχικών για καθορισμό κατά πόσο κάλυκας ή βολίδα έχει πυροβοληθεί από συγκεκριμένο όπλο.

•    Εξέταση ιχνών εργαλείων σε διάφορες επιφάνειες και αντικείμενα, για προσδιορισμό του εργαλείου που τα προκάλεσε.

•    Εξετάσεις εντυπωμάτων υποδημάτων και ελαστικών οχημάτων, για καθορισμό κατά πόσο αυτά δημιουργήθηκαν από συγκεκριμένα υποδήματα ή ελαστικά. 

•    Εξετάσεις φυσικής συνοχής διαφόρων τεμαχίων, για να διαπιστωθεί κατά πόσο αυτά αποτελούσαν μέρος ενιαίου αντικειμένου, που έσπασε ή κόπηκε.

•    Εξετάσεις κερμάτων ευρώ για να διαπιστωθεί η αυθεντικότητά τους. 

>>>Και το μικρότερο ίχνος έχει τη σημασία του

Το εργαστήριο μικροϊχνών ασχολείται στην κυριολεξία με… τρίχες. Εξετάζει μια τρίχα κατά πόσον ανήκει σε ζώο ή άνθρωπο, ή αν ένα κομμάτι γυαλί προέρχεται από συγκεκριμένο όχημα, παράθυρο ή οτιδήποτε άλλο. Όπως λέει η υπεύθυνή του, εξειδικευμένη αστυνόμος Μαρία Ελένη Ελευθερίου, το εργαστήριο, διαπιστευμένο με πρότυπο ποιότητας ISO 17025 από το έτος 2006, προβαίνει σε εργαστηριακές εξετάσεις των ακόλουθων τεκμηρίων / μικροϊχνών, χρησιμοποιώντας σύγχρονο εξοπλισμό και πρότυπες διαδικασίες:

• Ίνες, ξύσματα μπογιάς, θραύσματα γυαλιού, πλαστικά, μελάνι, άλλα μικροΐχνη.

Επίσης μπορεί να γίνει διαχωρισμός ανθρώπινης / ζωικής τρίχας με μικροσκοπική εξέταση. Σε περίπτωση ζωικής τρίχας, γίνεται προσδιορισμός ζώου από το οποίο προέρχεται (π.χ. λαγό, σκύλο, γάτο, αγρινό). Γίνεται επίσης διαχωρισμός ανθρώπινου / ζωικού αίματος. Όταν επισκεφθήκαμε το εργαστήριο, κάτω από το μικροσκόπιο βρισκόταν μια τρίχα αγρινού. Η τρίχα αγρινού έχει ειδικά χαρακτηριστικά και ταυτίστηκε με άλλες που αφορούσαν υπόθεση υπό διερεύνηση για παράνομη φόνευση αυτού του προστατευόμενου ζώου της Κύπρου.

Στο εργαστήριο γίνεται και επανεμφάνιση των εργοστασιακών αρχικών αριθμών πλαισίου και μηχανής μηχανοκινήτων οχημάτων, όσο και αριθμών, σε μεταλλικές επιφάνειες. Όπως εξηγήθηκε από τον υπεύθυνο, πολλοί σβήνουν τον αριθμό πλαισίου του οχήματός τους για να μην φανεί ότι είναι κλοπιμαίο ή για να καλύψει τα ίχνη του στην περίπτωση που χρησιμοποιήθηκε σε κάποια εγκληματική πράξη. Το εργαστήριο μπορεί να επαναφέρει τον αριθμό αυτό και να ταυτίσει τον ιδιοκτήτη με το όχημα. 

• Εκτός από τα εργαστήρια, υπάρχει και το Γραφείο Διαβίβασης Τεκμηρίων, στο οποίο καταχωρούνται ηλεκτρονικά όλα τα τεκμήρια που προορίζονται για επιστημονικές εξετάσεις.