Φρούδες αποδείχτηκαν οι προσδοκίες ότι η παρούσα Βουλή θα προλάβαινε να θέσει τις πρώτες βάσεις της συζήτησης του νομοσχεδίου για την ίδρυση Υφυπουργείου Πολιτισμού πριν την αυτοδιάλυσή της.

Τελικά, μετά από μια αναβολή και μια αναθεώρηση της ημερήσιας διάταξης, το μόνο που πρόλαβε να φτάσει μέχρι την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας ήταν μια διακηρυκτικού χαρακτήρα παρουσίαση της «αρχιτεκτονικής» του νομοσχεδίου από τον Υπουργό Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, για την «τιμή των όπλων». Δεν τίθεται καν ζήτημα, φυσικά, αν προλαβαίνει να κατατεθεί το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια για ψήφιση. Συνεπώς, είναι ζήτημα αν η συνεδρία εξυπηρέτησε κάτι περισσότερο από μια… προεκλογική πριμοδότηση των παρευρισκομένων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Υφυπουργείο Πολιτισμού: Η σκυτάλη στην επόμενη Βουλή

Αρχικά, η Επιτροπή επρόκειτο να αφιερώσει τις εργασίες της ημέρας σε μια εκτενή συζήτηση πάνω στο θέμα, καλώντας και τους εμπλεκόμενους φορείς για να καταθέσουν τις απόψεις τους. Τελικά, έγινε μια συζήτηση επί της αρχής με τους τρεις Υπουργούς, Παιδείας- Μεταφορών- Εμπορίου να είναι οι μοναδικοί προσκεκλημένοι, διαθέτοντας μάλιστα μόλις μια ώρα από τον χρόνο τους. Για την ακρίβεια, η παρουσία του Γιάννη Καρούσου και της Νατάσας Πηλείδου ήταν περισσότερο εθιμοτυπική –αν όχι διακοσμητική- και αρκέστηκαν να επαυξάνουν στα λεγόμενα του προλαλήσαντα, Πρόδρομου Προδρόμου. 

Η Υπουργός Ενέργειας, πάντως, πρόλαβε να σημειώσει ότι η κυπριακή χειροτεχνία είναι ένα κεφάλαιο με τεράστια προοπτική, που αντιμετωπίζει και τεράστιο κίνδυνο. Η ίδια εκτιμά ότι η ένταξη της Υπηρεσίας Κυπριακής Χειροτεχνίας στο Υφυπουργείο Πολιτισμού μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη του τομέα, αφού θα υπάρχει μια συνεχής παρακολούθηση της προσπάθειας. Το Υπουργείο Εμπορίου θα συνεχίσει να στηρίζει σε σχέση με την εμπορική πτυχή.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας, Κυριάκος Χατζηγιάννης, παραδέχτηκε ότι δεν υπάρχει ο χρόνος να ολοκληρωθεί η συζήτηση πριν από το κλείσιμο της Βουλής, ωστόσο υποστήριξε ότι τουλάχιστον η Επιτροπή αφήνει μια παρακαταθήκη έργου, διαλόγου και προβληματισμού στη νέα Βουλή, η οποία καλείται αμέσως μετά τις εκλογές, να δώσει προτεραιότητα στο θέμα. Μια σε βάθος διαβούλευση σε σχέση με τις συνταγματικές πρόνοιες, τη λειτουργικότητα του οργανογράμματος αλλά και τις αρμοδιότητες της νέας δομής μεταφέρεται για την επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο- καλώς εχόντων των πραγμάτων- από το καλοκαίρι. Αυτό που σε γενικές γραμμές σημειώθηκε είναι η θετική διάθεση όλων των κοινοβουλευτικών δυνάμεων απέναντι στην προοπτική της θεσμοθέτησης της νέας πολιτικής δομής για τον πολιτισμό.

Ο ΥΠΠΑΝ Πρόδρομος Προδρόμου διαβεβαίωσε την Επιτροπή ότι οι οργανωμένοι φορείς του πολιτισμού βλέπουν επίσης με θετικό μάτι την προοπτική της δημιουργίας αυτής της δομής και ξεκαθάρισε ότι δεν θα γίνουν αμέσως θεαματικές αλλαγές και θα ισχύσει ό,τι και με τα άλλα Υφυπουργεία που ιδρύθηκαν: μια συγκέντρωση ήδη υφιστάμενων ανθρώπινων, διοικητικών και οικονομικών πόρων σε μια δομή που θα ασχολείται επισταμένα με το αντικείμενο. Θα υπάρχει ένας πολιτικός προϊστάμενος που θα ασχολείται αποκλειστικά με τα θέματα του πολιτισμού. Νέοι παράγοντες θα είναι μόνο ο Υφυπουργός και ο Γενικός Διευθυντής.

«Δυσκολίες και ανάγκες για επιπρόσθετο ή εξειδικευμένο προσωπικό έχουν ούτως ή άλλως κι όλα τα Υπουργεία» σημείωσε ο Πρόδρομος Προδρόμου που εξέφρασε την άποψη ότι δεν τίθεται θέμα πόσο ευεργετική αποδείχτηκε για τους τομείς τους η ίδρυση των μέχρι τώρα Υφυπουργείων.

Οι πλείστες από τις παρατηρήσεις- απορίες των παρόντων βουλευτών αφορούσαν τα πολιτικά, συνταγματικά, αλλά και τεχνικά ζητήματα που ενδέχεται να προκύψουν από τη μεταφορά του Τμήματος Αρχαιοτήτων, με τον Υπουργό να καθιστά σαφές ότι υπάρχει ξεκάθαρη γνωμοδότηση από τη Νομική Υπηρεσία ότι δεν πρόκειται να υπάρξει οποιοδήποτε συνταγματικό κώλυμα. Δεν έλειψαν φυσικά και οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο η νέα δομή να «βραχυκυκλώσει» και λόγω υποστελέχωσης.

Το Υφυπουργείο θα έχει την ευθύνη της άσκησης πολιτικής σε σχέση με τη σύγχρονη δημιουργία και την πολιτιστική κληρονομιά. Υπό την ομπρέλα και την εποπτεία του θα υπάγονται πλέον οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες, το Τμήμα Αρχαιοτήτων, η Κυπριακή Βιβλιοθήκη, η Κρατική Πινακοθήκη, η Κυπριακή Επιτροπή της ΟΥΝΕΣΚΟ, ο ΘΟΚ αλλά και το Ίδρυμα Συμφωνική Ορχήστρα.