Έως και το 40% της παραγωγής καρπουζιών, πεπονοειδών, ντοματών, αγγουριών, μελιτζάνων, πιπεριών, κολοκυθιών και άλλων λαχανικών που ευδοκιμούν αυτή την εποχή στην ελεύθερη Αμμόχωστο, καταστράφηκαν εξαιτίας του καύσωνα που προηγήθηκε τις προηγούμενες μέρες. Η καταστροφή διαφέρει από περιοχή σε περιοχή, με κάποιους αγρότες που οι φυτείες τους ήταν σε σημεία που επικρατούσε λόγω γεωγραφικής θέσης πλήρης άπνοια, να έχουν καταστραφεί πλήρως. 
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο γεωργός Παναγιώτης Κρεμμαστός από την Αγία Νάπα, του οποίου οι φυτείες πεπονοειδών, καρπουζιού, μελιτζάνας, πράσινης πιπεριάς και άλλων ειδών, σύμφωνα με τον ίδιο, «χρειάζονται ξήλωμα, όργωμα των χωραφιών και ξανά φύτεμα με νέα φυτά». «Μου έμειναν μόνο τα έξοδα και δεν ξέρω πού θα βρω και τα €80 το στρέμμα για το ενοίκιο», είπε χαρακτηριστικά στον «Φ». Ο κ. Κρεμμαστός, ήταν μεταξύ των παραγωγών που και τον περασμένο Δεκέμβρη είδαν τα θερμοκήπια τους να καταστρέφονται εξαιτίας ανεμοστρόβιλου και χαλαζοθύελλας που έπληξαν την περιοχή του Κάππαρη. Στην προσπάθεια του να επανακάμψει δέχθηκε δεύτερο πλήγμα λόγω της πολυομβρίας και του ψύχους, που και πάλιν αποδεκάτισαν την παραγωγή του.
 
Χθες, συνοψίζοντας τα λίγα λόγια που με κόπο έβγαιναν από το στόμα του, δήλωσε στον «Φ» πως θέλοντας να επανακάμψει και να μπορέσει να ζήσει την οικογένειά του, φύτεψε 3.000 ρίζες πεπονοειδή και ανέμενε να έχει μια παραγωγή πέριξ των 1.000 κιβωτίων με 12 κιλά περίπου πεπονιών ποικιλίας ανανά το καθένα. Αντ’ αυτού, όμως, πρόλαβε να κόψει μόνο 48 κιβώτια πεπονιών πριν ο καύσωνας «βάλει μπουρλότο» στις πεπονιές και τις αποξηράνει. «Όταν έπαθα τη ζημιά, το πεπόνι ανανάς ήταν €3 το κιλό χοντρικά, διότι ήταν πρώτης εμφάνισης στο παζάρι. Το ίδιο και με τις καρπουζιές και τα άλλα είδη που φύτεψα. Ούτε το κόστος των φυτών που αγόρασα δεν πρόλαβα να αποσβέσω», είπε ακόμη στον «Φ» ο κ. Κρεμμαστός. 
Σχολιάζοντας το νέο πλήγμα για τον αγροτικό κόσμο στην ελεύθερη Αμμόχωστο, ο διευθυντής της ΣΠΕ Παραλιμνίου, Παναγιώτης Μαούρης, επισήμανε ότι ο πρόσφατος καύσωνας επηρέασε όλα σχεδόν τα εποχικά είδη αυτή την περίοδο στην Αμμόχωστο, ενώ ένα ποσοστό έως και 40% αυτών των φυτειών καταστράφηκαν πλήρως. Δυστυχώς, πρόσθεσε, η ζημιά αυτή ήρθε ως αρνητικός επίλογος στην προηγούμενη διμηνία, που λόγω των μέτρων για τον κορωνοϊό και την απαγόρευση των υπαίθριων λαϊκών αγορών, είχαν επηρεαστεί και η εμπορία και η τιμή των πλείστων ζαρζαβατικών. Δεν έφτανε αυτό, πολλοί παραγωγοί έχασαν τις πρώιμες φυτείες πεπονιών και καρπουζιών τους και γι’ αυτούς είναι ένα μεγάλο πλήγμα, κατέληξε. 
 
Ανάσα οι εξαγωγές 700 τόνων καρπουζιών

Στο μεταξύ, όπως αποκάλυψε ο κ. Μαούρης, με κάποιες κινήσεις του υπουργείου Γεωργίας κατόπιν οδηγιών και του αρμόδιου υπουργού, Κώστα Καδή, αλλά και μετά από παρέμβαση των μελών της Επιτροπής Γεωργίας της Βουλής, εξασφαλίστηκαν αγορές στο εξωτερικό για περίπου 700 τόνους καρπουζιών.

Τις αμέσως επόμενες μέρες, πρόσθεσε, αυτές οι ποσότητες καρπουζιών από την ελεύθερη Αμμόχωστο, θα εξαχθούν στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Αγγλία, αποσυμφορώντας σε μεγάλο βαθμό την κυπριακή αγορά. Καθώς λόγω αναμενόμενης μικρής προσέλευσης τουριστών αυτό το καλοκαίρι, αναμένεται συμφόρηση στην αγορά, όχι μόνο καρπουζιών, αλλά και άλλων προϊόντων. Ο κ. Μαούρης πρόσθεσε ότι τέτοια παραδείγματα αποδεικνύουν ότι μπορεί να υπάρξει προοπτική ανάπτυξης και ανάκαμψης του αγροτικού τομέα, ώστε η Κύπρος να πάψει να έχει όλα σχεδόν τα αυγά της οικονομίας της στον τουρισμό.