Σήμερα oλοκληρώνονται οι διαδικασίες του Παγκύπριου Συνεδρίου της ΕΔΕΚ. Το Σάββατο προηγήθηκαν εργασίες του συνεδρίου, ενώ σήμερα θα πραγματοποιηθούν εκλογές για την ανάδειξη του αναπληρωτή προέδρου, δύο αντιπροέδρων και τριάντα πέντε μελών της Κεντρικής Επιτροπής. Ο Μαρίνος Σιζόπουλος ανακηρύχθηκε χωρίς εκλογές στη θέση του προέδρου, αφού δεν υπάρχει ανθυποψήφιος μετά την απόσυρση της υποψηφιότητας του Γιώργου Βαρνάβα. Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν με κάλπες σε όλες τις επαρχίες. Η ηγεσία του κόμματος θεωρεί πως δεν υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα για να προβεί σε αυτές τις ενέργειες και σε σχετική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή έγινε επίκληση νομικής γνωμάτευσης. 

Να υπενθυμίσουμε πως εντονος ήταν στη χθεσινή του ομιλία κατά τη διάρκεια του 14ου Παγκύπριου Συνεδρίου της ΕΔΕΚ, ο πρόεδρος του κόμματος, Μαρίνος Σιζόπουλος.

Ο ίδιος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά των επικριτών του, λέγοντας πως στόχος του μικρού αριθμού μελών και στελεχών του κόμματος είναι η παράλυση και η απαξίωση του. Μάλιστα έκανε λόγο, “για απότοκο εξυπηρέτησης σκοπιμοτήτων και προσωπικών ή/και αλλότριων συμφερόντων”.

Παράλληλα ο Μαρίνος Σιζόπουλος ανέφερε πως, “άρχισαν έναν ανήθικο πόλεμο με καταγγελίες στην Αστυνομία, προσφυγή στα Δικαστήρια και προσπάθεια ματαίωσης των ομόφωνων, διαφανών και δημοκρατικών αποφάσεων της Κ.Ε. της 30ης  π. Ιουνίου για τη σύγκληση του 14ου Τακτικού και Εκλογικού Παγκύπριου Συνεδρίου”.

Παράλληλα μιλώντας χθες στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος Μιχάλης Τερέπεης εξαπέλυσε νέες κατηγορίες εναντίον του Μαρίνου Σιζόπουλου. Χαρακτήρισε παράτυπη τη συνεδρίαση της Παρασκευής και τόνισε πως μόνο ο γραμματέας μπορεί να συγκαλέσει την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Ο Μιχάλης Τερέπεης έκανε λόγο για μεθοδεύσεις από πλευράς του Μαρίνου Σιζόπουλου. Υποστήριξε ότι συνειδητά ο πρόεδρος του κόμματος επέλεξε να γίνει η συνεδρίαση και να ληφθούν αποφάσεις το βράδυ της Παρασκευής, οπότε και τα δικαστήρια είναι κλειστά. Ως εκ τούτου, σημείωσε, δεν θα μπορούσε να εκδοθεί εκ νέου διάταγμα στη βάση του μητρώου μελών, το οποίο να απαγορεύει τη συνέχιση του εκλογικού συνεδρίου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μιλώντας, επίσης, στο κρατικό ραδιόφωνο, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ απέρριψε τις κατηγορίες του γενικού γραμματέα του κόμματός του. Σημείωσε ότι οι δικαστικές αποφάσεις που αφορούσαν το μητρώο του κόμματος έχουν ανακληθεί, επειδή το δικαστήριο, όπως είπε, διαπίστωσε ότι οι ενάγοντες απέκρυψαν στοιχεία. Ο Μάρινος Σιζόπουλος ανέφερε ότι η μοναδική δικαστική απόφαση που εκκρεμεί, αυτή τη στιγμή, αφορά προσφυγή του Μιχάλη Τερέπεη, ο οποίος ζητά ακύρωση του εκτάκτου συνεδρίου του κόμματος της 25ης Οκτωβρίου 2021. Εξήγησε ότι αναγκάστηκε να προχωρήσει, εκτάκτως, στην ολοκλήρωση των εκλογικών διαδικασιών, επειδή από τις 6 Μαΐου θα υπήρχε σοβαρός κίνδυνος ακύρωσης του εκλογικού συνεδρίου, το οποίο παραμένει σε εκκρεμότητα.

Εξάλλου, με επιστολή του το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, Νικόλας Χρίστου, κατακεραυνώνει τις διαδικασίες του κόμματος, κάνοντας λόγο για τραγικούς χειρισμούς από την ηγεσία της ΕΔΕΚ. Στην επιστολή του ανάφερε πως όσα διαδραματίζονται στο κόμμα έρχονται σε σύγκρουση με όσα τα ιδεώδη του σοσιαλισμού και η ιστορία της ΕΔΕΚ υπαγορεύουν. «Οι τραγικοί χειρισμοί των τελευταίων ημερών που αφορούν στην ολοκλήρωση του Παγκυπρίου Συνεδρίου, όπως και η λήψη ανεκδιήγητων αποφάσεων, προσβάλλουν, για ακόμα μια φορά, το σύνολο των Εδεκιτών και όχι μόνο. Ως εκ τούτου, έχω αποσύρει, υπό διαμαρτυρία την υποψηφιότητα μου για την αντιπροεδρία του Κινήματος».