Ο Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του σήμερα στην ΕΡΤ, άφησε επί της ουσίας ανοιχτό το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών σε περίπτωση που οι πολίτες αποδοκιμάσουν την κυβερνητική πολιτική.  
 
Λίγο νωρίτερα και ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, από τους στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού της Ελλάδας, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο διεξαγωγής βουλευτικών εκλογών τον Ιούνιο.  
 
«Την Κυριακή δεν ψηφίζουμε για κυβέρνηση αλλά είναι φανερό ότι δεν είναι μια χαλαρή ψήφος. Ο κόσμος ψηφίζει για το πολιτικό σχέδιο με το οποίο θα κυβερνηθεί ο τόπος τα επόμενα χρόνια. Στο βαθμό που ζήτησα την ψήφο της εμπιστοσύνης σε αυτά τα μέτρα, αν πάρω την εμπιστοσύνη του λαού, θα είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα μπορέσω να τα εφαρμόσω. Αν αποδοκιμαστούν, όλα είναι ανοιχτά», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
 
«Αν εγκριθούνν, αυτό σημαίνει δύναμη για την επόμενη μέρα και κάθε κατεργάρης στον πάγκο του. Με οποιοδήποτε ποσοστό ήττας του ΣΥΡΙΖΑ που θέλει να ακυρώσει αυτά τα μέτρα, μπαίνουμε σε μία συζήτηση που δεν μπορώ να πω πού θα καταλήξει. Μπαίνουμε σε μια περιπέτεια», είπε ο πρωθυπουργός κατά την τελευταία προεκλογική του συνέντευξη.   
 
Υπέρ των πολλών και μόνιμα τα μέτρα  
 
Τα θετικά, μόνιμα μέτρα ύψους 2,5 δισ. της διετίας θα επιδράσουν θετικά στην οικονομία, εκτίμησε ο Αλέξης Τσίπρας, παρατηρώντας επίσης ότι ο συνταξιούχος τα χρήματα που θα πάρει θα τα διοχετεύσει στην αγορά. Όποιος δημοσιονομικός χώρος δημιουργηθεί, δεν θα πάει για «δωράκια» όσων έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό ή για φορολογικές μειώσεις του μεγάλου πλούτου. Θα πάει στους πολλούς, σημείωσε με έμφαση ο πρωθυπουργός.
 
Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας περιέγραψε το σχέδιο της κυβέρνησης για τους συνταξιούχους και την αποκατάσταση των απωλειών που είχαν στο εισόδημά τους τα προηγούμενα χρόνια. Έκανε λόγο για ενιαία δομή μέσω της εθνικής σύνταξης και διευκρίνισε ότι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν μίλησε για επαναφορά του ΕΚΑΣ ως προνοιακού επιδόματος, αλλά για τη δυνατότητα αποκατάστασης της απώλειας που είχαν οι συνταξιούχοι, μέσω της αύξησης της εθνικής σύνταξης. Ακόμα, ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στο κοινωνικό μέρισμα που δόθηκε στους συνταξιούχους.  
 
Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι η κυβέρνησή του κληρονόμησε από τον κύριο Σαμαρά άδεια ταμεία και σήμερα το κράτος έχει 30 δισεκατομμύρια ρευστότητα, «από τα οποία τα 16 είναι απολύτως δικά μας». Ο πρωθυπουργός μίλησε επίσης για το κυβερνητικό σχέδιο να αποπληρωθούν τα δάνεια του ΔΝΤ, «ούτως ώστε να φύγει από το κεφάλι μας», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
 
Επίσης παρατήρησε ότι τα 5,5 δισ. που προέρχονται από τους κόπους και τις θυσίες του ελληνικού λαού κλειδώθηκαν σε έναν ειδικό λογαριασμό για τα θετικά μέτρα. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι αποτελεί ανάγκη «την ευημερία των αριθμών να την νιώσουν οι απλοί άνθρωποι και στη ζωή τους, την καθημερινότητά τους, όλοι αυτοί που έβαλαν πλάτη για να βγούμε από την κρίση».
 
Επιπλέον ανταπαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης για παροχολογία, είπε πως είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιας στρατηγικής και των καλών αποτελεσμάτων της ελληνικής οικονομίας την τελευταία τριετία. Στο ερώτημα «γιατί τώρα», επανέλαβε ότι τα μέτρα δίνονται μέσα σε απόλυτη δημοσιονομική ασφάλεια για το 2019, μετά και τις σχετικές ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat.  
 
Διαρκής πάλη και διεκδίκηση   
 
Δουλέψαμε πολύ για να βγάλουμε τη χώρα από τη χαράδρα της χρεοκοπίας, που δεν την είχαμε βάλει εμείς, είπε επίσης ο πρωθυπουργός, ενώ εστίασε και στη σημερινή παραδοχή του ΔΝΤ ότι έκανε λάθος, παραδοχή που αποτελεί δικαίωση για τη σημερινή κυβέρνηση. Δώσαμε με εντιμότητα τη μάχη, ανέφερε ακόμη, και δήλωσε δικαιωμένος από την επιλογή του τρίτου δρόμου. Αποδείξαμε ότι γίνεται και αλλιώς, εξήγησε. Την ώρα που κάποιοι πρότειναν απόλυτη υποταγή και άλλοι απόλυτη ρήξη, η κυβέρνησή του επέλεξε τον τρίτο δρόμο της διαρκούς πάλης και διεκδίκησης.  
 
Πηγή: www.lifo.gr