Δύο κυρίως εφημερίδες, η Γενί Ντουζέν και η Αφρίκα, «σήκωσαν» το βάρος της προεκλογικής εκστρατείας στην τ/κ κοινότητα.
 
Η Γενί Ντουζέν συχνά φιλοξενούσε θέματα για τις Ευρωεκλογές, ενώ σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ευρωπαϊκής Κουλτούρας είχε διοργανώσει τον διαγωνισμό «Σχεδιάζω την Δημοκρατία» με έπαθλο χρηματικό ποσό σε πολίτες. Σήμερα φιλοξενεί δηλώσεις 12 Τουρκοκυπρίων ακτιβιστών με κοινό τους σημείο ότι ο κάθε Τουρκοκύπριος πρέπει να πάει στην κάλπη. Οι ακτιβιστές, γυναίκες και άντρες, υπογραμμίζουν την σημασία του ότι οι Τ/κ έχουν το δικαίωμα ψήφου, θεωρούν πολύ σημαντικές τις Ευρωπαϊκές εκλογές, και σημαντικό το ενδεχόμενο να εκλεγεί ένας Τ/κ στο Ευρωκοινοβούλιο.
 
Ο Μουσταφά Μουλλά, πρόεδρος του φόρουμ φοιτητών ΕΕ και ακτιβιστής στην Αμμόχωστο, δήλωσε στη Γενί Ντουζέν ότι βλέπει τις Ευρωεκλογές σαν ένα βήμα των Τ/κ να βγουν προς τα έξω, προς τη διεθνή κοινότητα, σημειώνοντας πως για πρώτη φορά υπάρχει ένας Τ/κ που έχει την δυνατότητα να εκλεγεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο νεαρός Ταλάτ Γκιουλέρ ανέφερε ότι θα ψηφίσει σε αυτές τις εκλογές με την ελπίδα ότι θα γίνει ένα βήμα πιο κοντά στην ειρήνη στην Κύπρο. Πρέπει να αξιολογήσουμε πολύ καλά το γεγονός ότι για πρώτη φορά υπάρχει η ευκαιρία να ακουστεί η φωνή μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δήλωσε η Ντεριά Μπεγιατλί.
 
Η εφημερίδα σε άλλο ρεπορτάζ σημειώνει επίσης ότι από τους 72 συνολικά υποψήφιους στις Ευρωεκλογές, υπάρχουν 9 Τ/κ. Ο Νιαζί Κιζίλγιουρεκ στο ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ, οι έξι του κινήματος «Γιασεμί», Σενέρ Λεβέντ. Ιμπραχίμ Αζίζ, Οζ Καραχάν, Λεϊλά Κιράλπ, Φαϊζέ Οζντεμιρτζιλέρ, Ζεκί Μπεσίκτεπελι και από το τ/κ Σοσιαλιστικό κόμμα οι Μεχμέτ Μπιριντζί και Καζίμ Χάλτ.
 
Η Αφρίκα «σηκώνει» το βάρος της εκστρατείας του κινήματος «Γιασεμί» και στο σημερινό της πρωτοσέλιδο αναφέρει ότι υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το αποτέλεσμα που θα φέρει στις Ευρωεκλογές το «Γιασεμί» η νίκη του οποίου θα θεωρηθεί σημαντικός σταθμός όσον αφορά την πολιτική βούληση των Τ/κ καθώς το καθεστώς Ερντογάν έχει θέσει ως στόχο το κίνημα.
 
Με ανακοινώσεις τους τα κόμματα Νέα Κύπρος και Ενωμένη Κύπρος ανακοίνωσαν την απόφαση των συλλογικών τους οργάνων να στηρίξουν το ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ στις ευρωεκλογές, αλλά καλούν όλους τους Τ/κ να προσέλθουν στις κάλπες.
 
Ο γγ της συντεχνίας των δασκάλων, Σενέρ Ελτζίλ κάλεσε τους Τ/κ να χρησιμοποιήσουν την ψήφο τους την Κυριακή για να τερματιστεί το στάτους κβο και η κατοχή και υπέρ της κοινοτικής τους ύπαρξης.
 
Πηγή: Philenews/ΚΥΠΕ