To Top
22:56 Κυριακή
20 Μαΐου 2018
Επόμενο
Προηγούμενο
Στις Βρυξέλλες ο Άιντα – Συνάντηση με Γιούνκερ
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗ Στις Βρυξέλλες ο Άιντα – Συνάντηση με Γιούνκερ
Τελευταία Ενημέρωση: 18 Μαρτίου 2017, 2:15 μμ

Μια ακόμα επίσκεψη στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πραγματοποιήσει αυτή την εβδομάδα ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα προκειμένου να συζητήσει τις εξελίξεις στο Κυπριακό.
 
Στόχος του κ. Άιντα είναι να βρει στηρίγματα προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις για επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό. Αυτό που πρωτίστως ελπίζει ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών είναι πως μέσα από τις επαφές του στις Βρυξέλλες θα βρει πρόσφορο έδαφος και στο θέμα των τεσσάρων βασικών ελευθεριών που ζητά η Τουρκία να διασφαλιστούν με τη λύση του Κυπριακού.
 
Ο κ. Άιντα πάει στις Βρυξέλλες προκειμένου να ενημερώσει τους συνομιλητές του για το Κυπριακό, πλην όμως αυτοί ήδη γνωρίζουν αρκετά για τις εξελίξεις. Ιδιαίτερα ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ο οποίος κρατείται συνεχώς ενήμερος από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.
 
Χθες έγινε γνωστό ότι ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα υποδεχθεί την Πέμπτη τον κ. Άιντα. Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Αλεξάντερ Βιντερστάιν, κληθείς να σχολιάσει τη συνάντηση, ανέφερε ότι θα πρέπει να γνωρίζουμε «πόσο κοντά είναι η επανένωση στην καρδιά του Προέδρου και πόσο στενά ασχολήθηκε, για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς και ότι διατηρεί ανοικτά κανάλια επικοινωνίας με όλους τους παίκτες και τα εμπλεκόμενα μέρη σε αυτή τη διαδικασία». Σημείωσε ότι η επίσκεψη Άιντα είναι μέρος της εμπλοκής του Προέδρου της Κομισιόν στην όλη διαδικασία χωρίς να δίνει λεπτομέρειες για το τι θα συζητηθεί.
 
Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί το γεγονός ότι στις Βρυξέλλες βλέπουν με αρκετή επιφύλαξη τα όσα τους μεταφέρει ο κ. Άιντα σε σχέση με την πορεία των συνομιλιών. Δεν είναι λίγες οι φορές που εντόπισαν σημεία όπου δεν τους παρουσίαζε τα πραγματικά γεγονότα ή τη σωστή εικόνα σε σχέση με τις συνομιλίες στην Κύπρο. Γι’ αυτό και κάθε φορά που τον συναντούν κρατούν μια πισινή για τα όσα τους λέει μέχρι να τα διασταυρώσουν.
 
Μια μέρα προηγουμένως στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα επισκεφθεί την έδρα των Ηνωμένων Εθνών όπου θα έχει συνάντηση με τον Αντόνιο Γκουτέρες. Αυτό που θα επιδιώξει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι να ενημερώσει τον ΓΓ του ΟΗΕ για τις εξελίξεις στην Κύπρο και να συζητήσουν το πώς μπορεί να επανέλθουν οι δύο πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
 
Προσφάτως ο κ. Άιντα είχε υποστηρίξει ότι οι δύο ηγέτες μπορεί να συναντηθούν εκ νέου πριν από το τέλος του μήνα. Γι’ αυτό και δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να γίνουν σχετικές ανακοινώσεις μετά τη συνάντηση Γκουτέρες-Αναστασιάδη στη Νέα Υόρκη. Πέρα όμως από την πραγματοποίηση συνάντησης ανάμεσα στους δύο ηγέτες το ερωτηματικό, που μέχρι στιγμής δεν μπορεί να απαντηθεί, είναι εάν θα καταφέρουν να επαναφέρουν τις συνομιλίες στην ίδια πορεία που ήταν προηγουμένως και να συνεχίσουν να κινούνται με τους ίδιους ρυθμούς.
 
Παρέμβαση Συλλούρη στη σύνοδο της Ρώμης
 
Ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, σε παρέμβασή του κατά την Έκτακτη Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για την 60ή επέτειο της Υπογραφής της Συνθήκης της Ρώμης, καυτηρίασε το γεγονός ότι η ΕΕ συνεχίζει να είναι απόμακρη από τους πολίτες της και ειδικότερα τους νέους, καθώς και την αποτυχία της να ανταποκριθεί σ’ όλες τις προσδοκίες τους. Ως Πρόεδροι των Κοινοβουλίων, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Βουλής, έχουμε υποχρέωση να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα των πολιτών, κερδίζοντας έτσι την εμπιστοσύνη τους και όχι εφησυχαζόμενοι με τα επιτεύγματα του παρελθόντος. 
 
Τονίζοντας ότι η Λευκή Βίβλος για το Μέλλον της Ευρώπης θα πρέπει αδιαμφισβήτητα να απασχολήσει και τα Εθνικά Κοινοβούλια, ο κ. Συλλούρης ενημέρωσε τους συνέδρους ότι έχει ήδη αρχίσει η συζήτηση επί του θέματος στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων και θα συνεχιστεί. Αν θέλουμε, υπογράμμισε ο κ. Συλλούρης, να επιβιώσει η ΕΕ, πρέπει οι πιο αδύνατες χώρες να στηριχθούν. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ένωση, πρόσθεσε, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν χωρίς τη συμμετοχή όλων των κρατών-μελών, σ’ ένα πνεύμα ισότητας και αλληλεγγύης.
 

  Ανδρέας Πιμπίσιης   
Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.