To Top
07:10 Δευτέρα
18 Ιουνίου 2018
Επόμενο
Προηγούμενο
Κομισιόν: Η Τουρκία με καθεστώς παρατηρητή στην Ε.Ε.
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗ Κομισιόν: Η Τουρκία με καθεστώς παρατηρητή στην Ε.Ε.
Τελευταία Ενημέρωση: 19 Μαρτίου 2017, 12:34 μμ

Βόμβα στα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης τοποθετεί πρόταση της Κομισιόν, η οποία, όπως πληροφορείται ο «Φ», εισηγείται την εκχώρηση καθεστώτος παρατηρητή στην Τουρκία, για συμμετοχή στις εργασίες του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε ζητήματα εμπορικής πολιτικής, μαζί με τα 28 κράτη-μέλη της Κοινότητας!

Όπως πληροφορούμαστε, η πρόταση της Κομισιόν υποβλήθηκε στο πλαίσιο αναθεώρησης της Τελωνειακής Ένωσης Ε.Ε.-Τουρκίας και εισηγείται τη συμμετοχή της υποψήφιας χώρας, με καθεστώς παρατηρητή, στις εργασίες της Επιτροπής Εμπορικής Πολιτικής. Πρόκειται για μια Επιτροπή του Συμβουλίου, η οποία προβλέπεται από τις Συνθήκες της Ε.Ε., έχει ειδικό καθεστώς και ενδεχόμενη «εξωθεσμική συμμετοχή» (σ.σ. πέραν των κρατών-μελών), αποτελεί εκ των πραγμάτων παραβίαση των κανόνων λειτουργίας της Ε.Ε. Είναι τουλάχιστον προφανές ότι η πρόταση της Κομισιόν βρίσκεται σε καταφανή αντίφαση με τον ρόλο της ως «θεματοφύλακα» των Συνθηκών και ελαύνεται από πολιτικές σκοπιμότητες, προκειμένου να ικανοποιήσει τον Ταγίπ Ερντογάν. Σε ένα μάλιστα χρονικό σημείο κατά το οποίο ο ηγέτης της Τουρκίας εξαπολύει μύδρους κατά της Ε.Ε. και κρατών-μελών της, ενώ έχει καταλύσει κάθε ίχνος δημοκρατίας στη χώρα του. 

Η πρόταση της Κομισιόν, της οποίας ο «Φ» έχει λάβει γνώση, αναφέρει χαρακτηριστικά: «... οι διαπραγματεύσεις (σ.σ. για αναθεώρηση της Τελωνειακής Ένωσης) μπορούν να προβλέπουν την πιθανή συμμετοχή της Τουρκίας στην Επιτροπή Εμπορικής Πολιτικής, ως παρατηρητή, όταν λαμβάνουν χώρα διαπραγματεύσεις για Συμφωνίες Ελευθέρου Εμπορίου με τρίτες χώρες». Συνεπώς, η πρόταση της Κομισιόν ανοίγει την πόρτα για συμμετοχή της Τουρκίας στις διαπραγματεύσεις της Ε.Ε. με την Ιαπωνία ή με τη Κίνα ή με οποιανδήποτε άλλη τρίτη χώρα, με καθεστώς παρατηρητή, κάτι που όχι μόνο δεν προβλέπεται από τις Συνθήκες της Ε.Ε., αλλά βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με το γράμμα και το πνεύμα τους. Με βάση την πρόταση της Κομισιόν, η Τουρκία θα αποκτήσει λόγο και ρόλο στις διαπραγματεύσεις της Ε.Ε. με τρίτες χώρες, ούτως ώστε να διασφαλίζει τα δικά της συμφέροντα...

Συγκλίνουσες πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι η Κομισιόν ζήτησε από κύκλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να ασκήσουν «επιρροή», προκειμένου η εισήγηση για εκχώρηση καθεστώτος παρατηρητή στην Τουρκία να εξασφαλίσει τη στήριξη του Σώματος και, συνεπώς, να αποτελέσει μιας μορφής άσκηση πιέσεων για έγκριση της επίμαχης εισήγησης από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Στο πλαίσιο αυτό, ο εισηγητής της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου της Ευρωβουλής (INTA) για αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας, ευρωβουλευτής David Borrelli, φρόντισε να περιλάβει ανάλογη πρόνοια στην έκθεση που ετοίμασε, διά της οποίας «όλως συμπτωματικώς» υιοθετεί απολύτως την εισήγηση της Κομισιόν για εκχώρηση καθεστώτος παρατηρητή προς την Τουρκία. 

Όπως πληροφορούμαστε, το υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει ήδη διατυπώσει εντονότατες διαφωνίες γύρω από την πρόταση της Κομισιόν, υποδεικνύοντας ότι η εκχώρηση καθεστώτος παρατηρητή για συμμετοχή της Άγκυρας σε όργανα του Συμβουλίου της Ε.Ε. βρίσκεται σε αντίθεση με τις Συνθήκες. Διαφωνία με την πρόταση της Κομισιόν, επί του προκειμένου, διατυπώνουν και άλλα κράτη-μέλη, ενώ εξακολουθούν να υπάρχουν γκρίζες ζώνες σε σχέση με τη νομική βάση και τη διαδικασία λήψης αποφάσεων που δρομολογεί η ομάδα Γιούνκερ, προκειμένου να διασαφηνιστεί κατά πόσον απαιτείται ομοφωνία (σε τέτοια περίπτωση η Κυπριακή Δημοκρατία θα έχει δυνατότητα άσκησης βέτο) ή ειδική πλειοψηφία. 

Η Λευκωσία απορρίπτει και επί της αρχής την αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας. Θεωρεί ότι απαραίτητη προϋπόθεση για παραχώρηση όρων εντολής στην Κομισιόν, προκειμένου να διαπραγματευθεί εκ μέρους των «28» για μια «αναβαθμισμένη Τελωνειακή Ένωση», είναι κατ’ αρχήν η εφαρμογή της υφιστάμενης Τελωνειακής Ένωσης από την Άγκυρα, η οποία σε πρακτικό επίπεδο μεταφράζεται στο άνοιγμα των τουρκικών λιμανιών για όλα τα πλοία με αφετηρία την Κύπρο «χωρίς δυσμενείς διακρίσεις». 

Σημειώνεται πάντως ότι η πρόταση της Κομισιόν, η οποία έχει ήδη τεθεί προς συζήτηση στην «Επιτροπή Εμπορικής Πολιτικής», αποφεύγει να θέσει την Τουρκία προ των ευθυνών της και να την πειθαναγκάσει να εφαρμόσει την υφιστάμενη Τελωνειακή Ένωση ως προϋπόθεση για αναθεώρηση και αναβάθμισή της. Συνεπώς, δημιουργεί, αν μη τι άλλο, εντύπωση επιβράβευσης της Τουρκίας με την αναβάθμιση της Τελωνειακής της Ένωσης, παρά το γεγονός ότι δεν την εφαρμόζει στη βασική της μορφή και συνεχίζει να επιβάλλει εμπάργκο σε όλα τα πλοία με αφετηρία την Κυπριακή Δημοκρατία. Σημειώνεται ότι οι δυσμενείς διακρίσεις της Τουρκίας κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο ζήτημα της Τελωνειακής Ένωσης, έχουν οδηγήσει την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, με ομόφωνη απόφαση των κρατών-μελών (2006), να επιβάλει κυρώσεις κατά της Άγκυρας, παγώνοντας οκτώ τουρκικά διαπραγματευτικά κεφάλαια και απαγορεύοντας το κλείσιμο των εναπομεινάντων 34 κεφαλαίων, έως ότου η υποψήφια χώρα εφαρμόσει τις υποχρεώσεις της προς όλα τα κράτη-μέλη, χωρίς εξαιρέσεις. 

Σημειώνεται ότι σε οικονομικό επίπεδο, η πρόταση της Κομισιόν εκτιμάται ότι θα αποτελέσει μια ισχυρή οικονομική ένεση προς όφελος της Τουρκίας. Όπως αναφέρθηκε από επίσημα τουρκικά χείλη στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, στο Νταβός, η αναθεώρηση της Τελωνειακής Ένωσης θα υπερδιπλασιάσει τον όγκο εμπορικών συναλλαγών Ε.Ε.-Τουρκίας, από 140 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, σε 280 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Σημειώνεται ότι με βάση την πρόταση της Κομισιόν, η Τουρκία θα εξασφαλίσει τη δυνατότητα διακίνησης αγροτικών προϊόντων, καθώς και παροχής υπηρεσιών στην Ε.Ε., με ό,τι αυτό συνεπάγεται. 

Ομοφωνία ή πλειοψηφία;

Η πρόταση της Κομισιόν για αναθεώρηση/αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης Ε.Ε.-Τουρκίας, περιλαμβανομένης και της απαράδεκτης εισήγησης για συμμετοχή της υποψήφιας χώρας σε ευρωπαϊκά όργανα, μαζί με τους «28» και με καθεστώς παρατηρητή, επιδιώκει την έγκριση του επίμαχου πλαισίου από τα κράτη-μέλη με ειδική πλειοψηφία και όχι με ομοφωνία, για προφανείς λόγους. 

Σε αυτό παραπέμπουν οι νομικές βάσεις που συνοδεύουν την πρόταση που έχει υποβάλει η Κομισιόν. Ωστόσο, κύκλοι στην Ε.Ε. εκτιμούν ότι η πρόταση της Κομισιόν είναι μεικτής αρμοδιότητας και, σύμφωνα με αυτή τη θεώρηση, απαιτείται ομοφωνία για την έγκριση τόσο των όρων εντολής προς την Κομισιόν, όσο και της τελικής απόφασης που θα ληφθεί. 

Στην περίπτωση αυτή, η Κυπριακή Δημοκρατία, όπως και όλα τα «28» κράτη-μέλη, θα έχουν ουσιαστικό ρόλο παρέμβασης στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις. Δηλαδή, εάν ένα οποιοδήποτε κράτος-μέλος δεν συμφωνεί με το τελικό κείμενο, θα έχει τη δυνατότητα να ασκήσει βέτο και να μπλοκάρει τη διαδικασία παραχώρησης όρων εντολής στην Κομισιόν ή/και την τελική συμφωνία για αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας. Γίνεται κατανοητό ότι ο τρόπος λήψης της απόφασης αποτελεί ήδη ένα ακόμη ζήτημα διαφωνίας μεταξύ της Κομισιόν και της Λευκωσίας. 

Κόντρες στην Ευρωβουλή για την τελωνειακή ένωση

Σκληρή μάχη εκτυλίσσεται στην Ευρωβουλή ενόψει της ψήφισης της έκθεσης για την αναθεώρηση της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας από την Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου (INTA). Το κείμενο των συμβιβαστικών τροπολογιών, του οποίου έλαβε γνώση ο «Φ», υιοθετεί απόλυτα τη θέση της Κομισιόν για παραχώρηση καθεστώτος παρατηρητού και για συμμετοχή της Τουρκίας στις εργασίες της Ε.Ε., παρά τις αντιδράσεις των έξι Κυπρίων ευρωβουλευτών, οι οποίοι υπέβαλαν τροπολογίες, ζητώντας «διαγραφή» της εν λόγω αναφοράς και διασφάλιση των συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Ακολουθώντας τη γραμμή που χάραξε η Κομισιόν, το συμβιβαστικό κείμενο της INTA σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «... θα ήταν χρήσιμο να επιτραπεί στην Τουρκία πρόσβαση, ως παρατηρητής, σε τεχνικές συναντήσεις και ομάδες εργασίας (σ.σ. της Ε.Ε.) όπου κρίνεται απαραίτητο», με πρόσχημα να είναι περισσότερο ενήμερη η Άγκυρα για τη διαδικασία λήψης αποφάσεων της Ε.Ε. σε θέματα εμπορικής πολιτικής. Σημειώνεται ότι η θέση αυτή είχε περιληφθεί «όλως συμπτωματικώς» και στο αρχικό προσχέδιο, από τον εισηγητή εθνικιστή ευρωβουλευτή David Borrelli (Ομάδα Ελευθερίας και Άμεσης Δημοκρατίας), κατόπιν συνεννόησης και συντονισμού με την Κομισιόν. 

Είναι προφανές ότι η Κομισιόν επιχειρεί να χρησιμοποιήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως «εμπροσθοφυλακή», προκειμένου να εκχωρήσει καθεστώς παρατηρητή στην Τουρκία. Αν και το ψήφισμα που θα εκδώσει η Ευρωβουλή δεν είναι δεσμευτικό, εκτιμάται, όπως πληροφορούμαστε, ότι θα στείλει ένα πιεστικό πολιτικό μήνυμα, ενόψει των κρίσιμων αποφάσεων που θα κληθούν να λάβουν τα κράτη-μέλη. 

Οι τροπολογίες των έξι Κυπρίων ευρωβουλευτών έπιασαν πάντως τόπο στο ζήτημα της υποχρέωσης της Άγκυρας να εφαρμόσει την αναβαθμισμένη Τελωνειακή Ένωση έναντι και της Λευκωσίας. Το συμβιβαστικό κείμενο σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «... θα πρέπει να εφαρμοστεί με τρόπο που δεν θα συνιστά δυσμενή διάκριση, έναντι όλων των κρατών-μελών, περιλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας». 

Ωστόσο, οι πολιτικές ομάδες δεν αποδέχθηκαν την τροπολογία των έξι Κυπρίων ευρωβουλευτών, οι οποίοι επιχείρησαν να διασυνδέσουν την αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας με την υποχρέωση της υποψήφιας χώρας να εφαρμόσει την υφιστάμενη Τελωνειακή Ένωση έναντι της Κύπρου. Άλλωστε, οι παρεμβάσεις της Κομισιόν προς την Ευρωβουλή κατέστησαν τη μάχη «άνιση», καθορίζοντας σε μεγάλο βαθμό τους όρους του παιγνιδιού.

Σημειώνεται ότι ο ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ Κώστας Μαυρίδης (σ.σ. ο μοναδικός Κύπριος ευρωβουλευτής που συμμετέχει στην INTA) υπενθύμισε ορθώς ότι «η υφιστάμενη συμφωνία Τελωνειακής Ένωσης δεν εφαρμόζεται αποτελεσματικά, αφού, ενώ η Τουρκία δεσμεύτηκε με υπογραφή της έναντι της Ε.Ε. να την εφαρμόσει με όλα τα κράτη-μέλη, αμέσως μετά, με επίσημη δήλωσή της, αρνήθηκε να την εφαρμόσει με την Κυπριακή Δημοκρατία». Μιλώντας ενώπιον της INTA, o κ. Μαυρίδης υπέδειξε με νόημα ότι «πάνω από τα εμπορικά συμφέροντα υπάρχει το μέγιστο συμφέρον της Ε.Ε., που είναι ο σεβασμός των κανόνων δικαίου» και τόνισε δηκτικά ότι «η εφαρμογή της αρχικής συμφωνίας από την Τουρκία έναντι όλων των κρατών μελών είναι νομική υποχρέωσή της και όχι πολιτική θέση». 

Παρέμβαση

Έχασε το μέτρο 
Η νέα πρόταση της Κομισιόν για εκχώρηση καθεστώτος παρατηρητή στην Τουρκία, προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες ευρωπαϊκών οργάνων, επιβεβαιώνει ότι η ομάδα Γιούνκερ έχει χάσει το μέτρο και μαζί και την έξωθεν καλή μαρτυρία. Σε μια περίοδο κατά την οποία ο Ταγίπ Ερντογάν έχει αποδεδειγμένα καταπνίξει κάθε στοιχείο δημοκρατίας στην Τουρκία και την οδηγεί σε ένα θεοκρατικό μοντέλο διακυβέρνησης, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο στενός του περίγυρος έχουν βαλθεί να τον επιβραβεύσουν. 
Η πρόταση για την ελευθέρωση των ευρωπαϊκών θεωρήσεων διαβατηρίων, η προώθηση τουρκικών διαπραγματευτικών κεφαλαίων που μπλοκάρει η Λευκωσία και τώρα η εισήγηση για αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης δεν αφήνουν αμφιβολία για τις προθέσεις του Προέδρου της Κομισιόν. Εύλογα κάποιος θα μπορούσε να διερωτηθεί ποιο ρόλο θα διαδραματίσει τελικά η Κομισιόν του κ. Γιούνκερ στο Κυπριακό; Και τι στάση θα τηρήσει στο αίτημα Ερντογάν για τις τέσσερις ελευθερίες, το οποίο θα συζητήσει ο ίδιος ο Πρόεδρος της Κομισιόν με τον Έσπεν Μπαρθ Άιντα, τις προσεχείς μέρες στις Βρυξέλλες; 

 

 

  Παύλος Ξανθούλης   
Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.