To Top
23:53 Πέμπτη
19 Απριλίου 2018
Επόμενο
Προηγούμενο
ΚΕ: Όλοι γνωρίζουν γιατί δεν υπάρχει πρόοδος στο Κυπριακό
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΕ: Όλοι γνωρίζουν γιατί δεν υπάρχει πρόοδος στο Κυπριακό
Τελευταία Ενημέρωση: 19 Μαρτίου 2017, 6:06 μμ

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε την Κυριακή ότι όλοι γνωρίζουν τους λόγους για τους όποιους δεν υπάρχει πρόοδος στο Κυπριακό, ενώ τοποθετήθηκε και για την στρατιωτική άσκηση της Τουρκίας, ανοικτά της Πάφου.

Κληθείς να σχολιάσει από δημοσιογράφους, μετά την τέλεση του μνημόσυνου του Πολύκαρπου Γιωρκάτζιη, σημερινό δημοσίευμα του «Φιλελευθέρου» στο οποίο αναφέρεται ότι ο Ειδικός Απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ στο Κυπριακό Εσπεν Μπαθ Άιντα σε ενημέρωση του προς ξένους Πρέσβεις ανέφερε ότι το «κλειδί» της λύσης βρίσκεται στη Λευκωσία, στους δύο ηγέτες, αλλά και κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΚΟ περί ανάγκης χάραξης νέας στρατηγικής, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «όλοι γνωρίζουν γιατί δεν υπάρχει πρόοδος στο Κυπριακό, όλοι γνωρίζουν γιατί υπάρχει στασιμότητα αυτή τη στιγμή.

Πρόσθεσε ακόμη, πως «ακόμη και ο ίδιος ο ΓΓ των ΗΕ γνωρίζει ότι οι ευθύνες βαραίνουν την Τουρκία, όλοι γνωρίζουν πού είναι στραμμένη η προσοχή της Τουρκίας».

Σε ό,τι αφορά τη δήλωση του κ. Παπαδόπουλου για νέα στρατηγική, ο Εκπρόσωπος παρατήρησε ότι ακούμε αυτή την προσέγγιση και αναμένουμε να δούμε κάτι συγκεκριμένο.

Αν αυτή η στρατηγική που ακολουθήθηκε από όλους τους Προέδρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο μέχρι σήμερα, πού είναι λανθασμένη και πώς «πρέπει να αλλάξει;», διερωτήθηκε.

Ερωτηθείς πώς επηρεάζουν τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού κινήσεις όπως η στρατιωτική άσκηση της Τουρκίας στα ανοικτά της Πάφου, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «σίγουρα δεν είναι εξελίξεις προς τη θετική κατεύθυνση, είναι εξελίξεις που είναι απόλυτα γνωστές στη διεθνή κοινότητα, και ενισχύουν τη θέση για το ποιος ευθύνεται και για την παρούσα κατάσταση πραγμάτων.

Εμείς είμαστε απόλυτα σοβαροί, θα αντιδράσουμε στην τουρκική ενέργεια με σύνεση, ψυχραιμία και ορθολογισμό. Εκείνο που μας ενδιαφέρει δεν είναι οι εντυπώσεις, αλλά η ουσία».

Πολύ σημαντικές οι συναντήσεις του ΠτΔ με Γκουτέρες και Βρετανό ΥΠΕΞ

Βρισκόμαστε σε μια ιδιαίτερη συγκυρία και θεωρούμε τις συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον ΓΓ των ΗΕ και με τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών ως ιδιαίτερα σημαντικές, είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο κ. Χριστοδουλίδης, ερωτηθείς για την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στις ΗΠΑ ανέφερε ότι «η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στις ΗΠΑ αποσκοπεί στο να εξυπηρετήσει τρεις πολύ συγκεκριμένους στόχους:

Καταρχήν είναι το Κυπριακό. Μέσα από τις συναντήσεις με τον ΓΓ του ΟΗΕ, τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών, αλλά και άλλους αξιωματούχους ξένων κρατών ο Πρόεδρος θα παρουσιάσει την κατάσταση πραγμάτων ως έχει μέχρι στιγμής, το γιατί δεν διεξάγονται συνομιλίες, αλλά και την ανάγκη όταν επαναρχίσει ο διάλογος να μην προβάλλονται θέσεις που ξεφεύγουν των αρχών και αξιών της ΕΕ, θέσεις που ξεφεύγουν του συμφωνημένου πλαισίου επίλυσης του Κυπριακού, έτσι ώστε να υπάρχει προοπτική να καταλήξουμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα.

Βρισκόμαστε σε μια ιδιαίτερη συγκυρία και θεωρούμε τις συναντήσεις του Προέδρου με τον ΓΓ και με τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών ως ιδιαίτερα σημαντικές.

Από κει και πέρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραστεί στο επενδυτικό φόρουμ που διοργανώνεται αποκλειστικά για την Κύπρο. Είδαμε και χθες τη θετική αξιολόγηση για την κυπριακή οικονομία, γενικότερα βλέπουμε ότι αυτή η τιτάνια προσπάθεια της Κυβέρνησης, της Βουλής των Αντιπροσώπων, πάνω από όλα του κυπριακού λαού φέρνει αποτελέσματα και θα πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτά τα αποτελέσματα, αυτή τη συγκυρία, έτσι ώστε να προσελκύσουμε περισσότερες επενδύσεις στην Κύπρο.

Η χώρα μας αναγνωρίζεται ως πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή και θα πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει επίσης σημαντικές συναντήσεις με επικεφαλής ενεργειακών κολοσσών που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο και με κάποιους άλλους που ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν, επαφές που είναι στο πλαίσιο της υλοποίησης των ενεργειακών σχεδιασμών της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ερωτηθείς για τα μηνύματα που φτάνουν από την ομογένεια σε σχέση με το πώς η νέα Αμερικανική Κυβέρνηση αντιμετωπίζει το Κυπριακό, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «είμαστε απόλυτα ρεαλιστές. Η κάθε Κυβέρνηση, έτσι συμβαίνει και με την Αμερικανική Κυβέρνηση, έχει ως πρώτο στόχο την εξυπηρέτηση των δικών της συμφερόντων.
Από κει και πέρα ξεκινήσαμε ήδη  συναντήσεις και επαφές με τη νέα Αμερικανική Κυβέρνηση, έτσι ώστε μέσα από αυτές τις συναντήσεις όχι μόνο να διατηρηθούν οι άριστες σχέσεις που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα, αλλά να ενδυναμωθούν ακόμη περισσότερο και όχι μόνο στο θέμα του Κυπριακού, αλλά και σε πολλά θέματα διμερών σχέσεων.

Είναι σημαντικό ότι αναγνωρίζεται ο ρόλος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή, ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει ως πυλώνας σταθερότητας, και θα πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτό το γεγονός και στις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ».

Ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο
 
Νωρίτερα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο Αναστασιάδης, εκφώνησε τον επιμνημόσυνο λόγο στην τέλεση του μνημόσυνου του Πολύκαρπου Γιωρκάτζη, απευθύνοντας έκκληση για ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο «ώστε με εθνική ευθύνη να διαχειριστούμε το μέλλον της πατρίδας μας, διασφαλίζοντας την αξιοπρέπεια, τη δική μας και των παιδιών μας».
 
Πρόσθεσε επίσης πως για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος «απαιτείται σοβαρότητα, σκληρή δουλειά, αποφασιστικότητα, διότι, όπως ανέφερε σε τούτο τον τόπο αξίζει η δικαίωση, η ειρήνη και η ασφάλεια».
 
Ο κ. Χριστοδουλίδης στον επιμνημόσυνο λόγο που εκφώνησε εξήρε τη δράση του Πολύκαρπου Γιωρκάτζη στον επικό αγώνα της ΕΟΚΑ και την αποφασιστική συμβολή του στη θεμελίωση της νεοσύστατης Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποία υπηρέτησε με συνέπεια, αφοσίωση και ευσυνειδησία.
 
Χαρακτήρισε τον Πολύκαρπο Γιωρκάτζη ηγετική προσωπικότητα, στυλοβάτη του απελευθερωτικού αγώνα του λαού μας και έναν από τους κορυφαίους αρχιτέκτονες της Κυπριακής Δημοκρατίας, άνθρωπο της δράσης και των έργων, που ποτέ δεν επεδίωξε να μεταθέσει στους ώμους άλλων τυχόν ευθύνες του».
 
Σαράντα επτά χρόνια μετά το θάνατό του και είναι ακόμα ζωντανή η παρουσία των οραματισμών του, της έμπνευσης και της αγωνιστικότητας του, στην ψυχή του καθενός μας, είπε ο Εκπρόσωπος.
 
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε επίσης ότι «τα χρόνια που διαδέχτηκαν την ηρωική εποποιία της ΕΟΚΑ, δεν δικαίωσαν ούτε τις προσδοκίες του Πολύκαρπου Γιωρκάτζη, αλλά ούτε και όσων έθεσαν την πατρίδα πάνω από τον στενό ορίζοντα της εφήμερης ζωής τους».

Πηγή: philenews / KYΠΕ

Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.