To Top
22:56 Κυριακή
20 Μαΐου 2018
Επόμενο
Προηγούμενο
Η πίεση για τις διαπραγματεύσεις και οι τουρκικές προκλήσεις
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗ Η πίεση για τις διαπραγματεύσεις και οι τουρκικές προκλήσεις
Τελευταία Ενημέρωση: 20 Μαρτίου 2017, 2:12 μμ

Το ταξίδι του Προέδρου Αναστασιάδη στη Νέα Υόρκη και οι επαφές που θα έχει επί αμερικανικού εδάφους, αλλά και οι επαφές του Έσπεν Μπαρθ Άιντα στις Βρυξέλλες θεωρούνται κινήσεις οι οποίες μπορεί να συμβάλουν σε επαναφορά των δύο ηγετών στο τραπέζι των συνομιλιών. Θεωρείται το στάδιο αυτό ως προπαρασκευαστικό προκειμένου να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατό. 

Οι ξένοι που παρακολουθούν τις εξελίξεις στο Κυπριακό και ευρύτερα στην περιοχή εκτιμούν ότι πριν το τουρκικό δημοψήφισμα δεν μπορεί να αναμένεται κίνηση από τουρκικής πλευράς. Παράλληλα δεν είναι σίγουροι πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα ευθύς μετά το δημοψήφισμα και ποιες θα είναι οι κινήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε σχέση με την Κύπρο. 

Ωστόσο, αυτό που επιδιώκουν είναι στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι το τουρκικό δημοψήφισμα να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες ώστε ευθύς μετά οι δύο ηγέτες να επανέλθουν κανονικά σε ρυθμούς διαπραγματεύσεων. Με τη γνωστή δικαιολογία της απόφασης της Βουλής και τον Μουσταφά Ακιντζί να εμφανίζεται κακοφανισμένος, οι διάφοροι τρίτοι αλλά και τα Ηνωμένα Έθνη χρησιμοποιούν διάφορους μοχλούς πίεσης προς την κατεύθυνση του Προέδρου Αναστασιάδη. Ενέργειες πολιτικών αρχηγών στην Κύπρο δεν θεωρούνται τυχαίες και στοχεύουν στο να υπάρξουν εξελίξεις που θα «ικανοποιούν τον Ακιντζί» καλώντας την ίδια ώρα τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να βάλει και αυτός «λίγο νερό στο κρασί του» και να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. 


Πέραν όμως των κινήσεων που γίνονται προκειμένου να επιτευχθεί επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, η Κυβέρνηση δεν κρύβει την ανησυχία της για ενέργειες και τοποθετήσεις του Έσπεν Μπαρθ Άιντα για τις εξελίξεις. Τοποθετήσεις, όπως αυτή ενώπιον ξένων πρέσβεων στη Λευκωσία, που κάθε άλλο παρά δείχνουν αντικειμενική προσέγγιση των εξελίξεων. 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε την Κυριακή ότι όλοι γνωρίζουν τους λόγους για τους όποιους δεν υπάρχει πρόοδος στο Κυπριακό. Κληθείς να σχολιάσει το δημοσίευμα της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος», στο οποίο αναφέρεται ότι ο Ειδικός Απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ στο Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Άιντα σε ενημέρωσή του προς ξένους πρέσβεις ανέφερε ότι το κλειδί για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων βρίσκεται στη Λευκωσία, στους δύο ηγέτες στην ουσία και όχι σε τρίτη χώρα και τη δήλωση του προέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου ότι επιβάλλεται αλλαγή στρατηγικής, ο εκπρόσωπος είπε ότι όλοι γνωρίζουν γιατί δεν υπάρχει πρόοδος στο Κυπριακό.

Πρόσθεσε ότι όλοι γνωρίζουν γιατί υπάρχει στασιμότητα αυτή τη στιγμή και ανέφερε πως ακόμα και ο ίδιος ο ΓΓ του ΟΗΕ γνωρίζει ότι οι ευθύνες βαραίνουν την Τουρκία, καθώς όλοι γνωρίζουν πού είναι στραμμένη η προσοχή της Τουρκίας. Σε ό,τι αφορά τη δήλωση του κ. Παπαδόπουλου για νέα στρατηγική, ο εκπρόσωπος παρατήρησε ότι ακούμε αυτή την προσέγγιση και αναμένουμε να δούμε κάτι συγκεκριμένο. Αν αυτή η στρατηγική που ακολουθήθηκε από όλους τους Προέδρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο μέχρι σήμερα, πού είναι λανθασμένη και πώς πρέπει να αλλάξει; διερωτήθηκε.

Με ψυχραιμία αντιμετωπίζονται οι προκλήσεις 

Οι τουρκικές προκλήσεις ανοικτά της Πάφου αντιμετωπίζονται με σύνεση και όχι προς εντυπωσιασμό, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης. Σε δήλωση μετά το μνημόσυνο του Πολύκαρπου Γιωρκάτζιη, κληθείς να σχολιάσει την προγραμματισμένη τουρκική άσκηση στα ανοικτά της Πάφου και τις επιπτώσεις που έχουν ενέργειες όπως αυτή στις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι αυτές δεν είναι εξελίξεις προς τη θετική κατεύθυνση. 


Πρόσθεσε ότι είναι εξελίξεις οι οποίες είναι απόλυτα γνωστές στη διεθνή κοινότητα και ενισχύουν την άποψη για το ποιος ευθύνεται για την παρούσα κατάσταση πραγμάτων. «Είμαστε απόλυτα σοβαροί και θα αντιδράσουμε στην τουρκική ενέργεια με σύνεση, ψυχραιμία, ορθολογισμό», συνέχισε τονίζοντας ότι «αυτό που μας ενδιαφέρει δεν είναι οι εντυπώσεις, αλλά η ουσία». 

Εξάλλου ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, ανέφερε πως η ένταση στο Αιγαίο θα συνεχιστεί και υποδεικνύει ότι η Αθήνα και η Λευκωσία πρέπει να δείξουν ψυχραιμία. Σε συνέντευξή του στην Καθημερινή είπε πως ανεξαρτήτως των απειλών της Τουρκίας, η Κύπρος θα προχωρήσει με τις γεωτρήσεις στην ΑΟΖ.

 

 

  Ανδρέας Πιμπίσιης   
Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.