To Top
05:03 Κυριακή
21 Ιανουαρίου 2018
Επόμενο
Προηγούμενο
Η Ουκρανία ευγνωμονεί την Κύπρο για την υποστήριξή της
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗ Η Ουκρανία ευγνωμονεί την Κύπρο για την υποστήριξή της
  20 Μαρτίου 2017, 10:41 πμ  

«Ο κυπριακός λαός έχει εμπειρία από παρόμοιου τύπου καταστάσεις, όπως ο ουκρανικός λαός», αναφέρει μεταξύ άλλων σε άρθρο του ο Πρέσβης της Ουκρανίας στην Κύπρο κ. Borys Humeniuk, με αφορά τα 25 χρόνια διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες:
 
Οουκρανικός λαός είναι ευγνώμων στους Κύπριους φίλους και συνέταιρους για την αλληλεγγύη τους και την ισχυρή υποστήριξή τους στα θέματα που αφορούν στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Εκφράζοντας τα θερμά συγχαρητήρια με την ευκαιρία της 25ης επετείου της εγκαθίδρυσης των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Ουκρανίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους Κυπρίους, οι οποίοι υποστηρίζουν ειλικρινά την Ουκρανία, σέβονται την Ιστορία της, πιστεύουν και συμβάλλουν σε ένα ευοίωνο μέλλον για τη χώρα μου.
 
Ψηφίζοντας υπέρ του ψηφίσματος της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών με τίτλο «Εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας» και του ψηφίσματος «Η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας και της πόλης Σεβαστούπολης (Ουκρανία)» καθώς και πολλών άλλων διεθνών εγγράφων για τη στήριξη της Ουκρανίας, η Κύπρος έχει πει ένα σαφές «όχι» στην παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας ενός ανεξάρτητου κράτους, καταδικάζει τις θέσεις του κατακτητή και επιβεβαιώνει τις δεσμεύσεις της για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Εξάλλου, ο ίδιος ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών αναγνωρίζει τη Ρωσία ως μια κατοχική δύναμη που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κριμαία.
 
Τρία χρόνια έχουν περάσει από την ύπουλη επίθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας, αθετώντας τη δέσμευσή της να σεβαστεί την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας, παρά τη θέση της ως μία από τις εγγυήτριες δυνάμεις της ασφάλειας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας (όπως προβλέπεται στο Μνημόνιο της Βουδαπέστης του 1994).
 
Η Ρωσία ξεκίνησε μια καλά προετοιμασμένη στρατιωτική επιχείρηση κατά της Ουκρανίας με αποτέλεσμα την προσωρινή κατάληψη της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας και της πόλης Σεβαστούπολης, καθώς και την αιματοχυσία στο Ντονμπάς.
 
Ο κυπριακός λαός έχει εμπειρία από παρόμοιου τύπου καταστάσεις, όταν πριν από περίπου σαράντα χρόνια μια από τις εγγυήτριες δυνάμεις για την ασφάλεια του νησιώτικου κυρίαρχου κράτους της Κυπριακής Δημοκρατίας, αντί να βοηθήσει τις δύο κοινότητες να αποκαταστήσουν την ειρήνη και την αμοιβαία κατανόηση, αποφάσισε να παραβιάσει βάναυσα την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου.
 
Σήμερα, η κατεχόμενη Κριμαία είναι κλειστή για κάθε μορφή διεθνούς ελέγχου και παρακολούθησης. Είναι ένας χώρος όπου καταγράφεται συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών πρώτα απ’ όλα των Ουκρανών και του ιθαγενούς λαού της Κριμαίας –των Τατάρων της Κριμαίας. Οι Ουκρανοί πολίτες παράνομα κρατούνται και φυλακίζονται, οι ακτιβιστές «εξαφανίζονται», οι οικογένειες και οι φίλοι τους αντιμετωπίζουν εκφοβισμό.
 
ΜΑΣ ΕΝΩΝΕΙ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΕΔΑΦΙΚΗ ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑ
 
Η Ρωσία συνεχίζει να τροφοδοτεί την κλιμάκωση της κατάστασης στο Ντονμπάς, στέλνοντας τακτικά στρατεύματα και μισθοφόρους στο έδαφος της Ουκρανίας, που δεν βρίσκεται υπό τον έλεγχο της ουκρανικής κυβέρνησης και συνεχίζει την ενίσχυση των Ρώσων μαχητών και τρομοκρατών με εξελιγμένα όπλα και στρατιωτικό υλικό.
 
Δυστυχώς, η Κύπρος όπως η Ουκρανία υποφέρει από ξένη στρατιωτική κατοχή και ξέρει πόσο δύσκολο είναι να έχεις έναν επιθετικό γείτονα. Είναι πραγματικά μια σοβαρή δοκιμασία της αντοχής του Έθνους. Ωστόσο, οι Ουκρανοί και οι Κύπριοι παραμένουν αισιόδοξοι, γιατί, εκτός από τους «γείτονες», οι δύο χώρες μας έχουν πραγματικά καλούς φίλους και η αλήθεια είναι με το μέρος μας. Οι λαοί μας είναι ενωμένοι. Τους ενώνει ο αγώνας για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα των κρατών τους.
 
Περισσότερες από 30 οι διμερείς συμφωνίες
 
Φέτος εορτάζουμε 25 χρόνια άριστων σχέσεων και συνεργασίας μεταξύ της Ουκρανίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, που αναπτύσσονται σε πνεύμα αμοιβαίας κατανόησης και εμπιστοσύνης. Από την εγκαθίδρυση των διπλωματικών σχέσεων στις 19 Φεβρουαρίου 1992 ξεκινήσαμε μια γόνιμη αμοιβαία επωφελή συνεργασία στους τομείς οικονομίας, πολιτισμού, επιστήμης, τουρισμού και γεωργίας. Έχουμε υπογράψει περισσότερες από 30 διμερείς συμφωνίες, ιδρύσαμε διμερή Διακυβερνητική Επιτροπή για την οικονομική, επιστημονική, τεχνική και βιομηχανική συνεργασία, πραγματοποιήσαμε πολλές συναντήσεις, επισκέψεις υψηλού επιπέδου και διαβουλεύσεις. Επιπλέον, η Κύπρος έγινε ένας σημαντικός εμπορικός και επενδυτικός εταίρος της Ουκρανίας και παραμένει η μόνη χώρα της ΕΕ με απλοποιημένο καθεστώς θεωρήσεων εισόδου για τους Ουκρανούς πολίτες, γεγονός το οποίο επιτρέπει την αύξηση του τουριστικού ρεύματος από την Ουκρανία προς την Κύπρο κάθε χρόνο.
 
Από την αρχή της ρωσικής επιθετικότητας εναντίον της Ουκρανίας, όταν η Ρωσία πραγματοποίησε την παράνομη προσάρτηση της ουκρανικής Κριμαίας, η Κύπρος υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και ακολουθεί την πολιτική της ΕΕ όσον αφορά στην ανάγκη για ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης στην Ανατολική Ουκρανία που προκαλείται από τις ρωσικές εχθρικές ενέργειες κατά της Ουκρανίας. Επιπλέον, κανείς στην Κύπρο δεν πιστεύει στον μύθο της ρωσικής προπαγάνδας για τον «δημοκρατικό» διαχωρισμό της Κριμαίας από την Ουκρανία.
 
Στους Ρώσους αρέσει να λένε ότι «η Κριμαία ήταν πάντα ρωσική», αλλά αυτό ακούγεται περίπου το ίδιο, αν κάποιος εξίσου κακόβουλος θα ισχυριζόταν ότι «η Κύπρος ήταν πάντα τουρκική». Δεν είναι καν απαραίτητο να τονίσω ότι τέτοιες ενέργειες υπονομεύουν όλες τις πιθανές διεθνείς συμφωνίες. Εάν κανείς επιχειρούσε να δικαιολογήσει την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και την κατοχή του 1/3 του κυπριακού εδάφους από την Τουρκία, τότε ολόκληρη η τάξη της παγκόσμιας ασφάλειας θα μπορούσε να καταρρεύσει.
 
Όλος ο πολιτισμένος κόσμος γνωρίζει ότι η Κύπρος ανήκει στους Κύπριους και η Κριμαία ανήκει στην Ουκρανία. Εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε. Ευχόμαστε στον φίλο κυπριακό λαό μια επιτυχημένη, γρήγορη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού για ένα μέλλον ευημερίας του ενωμένου νησιού. Με την προοπτική λύσης, ο μόνος νικητής θα είναι το μελλοντικό κυπριακό κράτος, το οποίο θα είναι σε θέση να επωφεληθεί πλήρως από αυτό το απίστευτο νησί με τα αποθέματα φυσικού αερίου, αλλά και άλλων φυσικών πόρων που θα μετατρέψουν τη χώρα αυτή σε ένα ευημερούντα ενεργειακό κόμβο στη νοτιο-ανατολική Μεσόγειο.
 
Οι περιπτώσεις της Κύπρου και της Ουκρανίας μπορεί να διαφέρουν στην ουσία, αλλά το σχέδιο της ειρηνικής επίλυσης είναι ένα και απλό: η απόσυρση των ξένων κατοχικών στρατευμάτων από τα εδάφη των κυρίαρχων ανεξάρτητων κρατών, η αποκατάσταση της αποτελεσματικής νόμιμης διακυβέρνησης στα κατεχόμενα εδάφη καθώς και ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου από όλα τα μέρη.
 
Του κ. Borys Humeniuk, Πρέσβη της Ουκρανίας στην Κύπρο
 

Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.