To Top
19:38 Κυριακή
18 Μαρτίου 2018
Επόμενο
Προηγούμενο
Αναταράξεις για την πρόταση ΔΗΣΥ για σχολικές γιορτές
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗ Αναταράξεις για την πρόταση ΔΗΣΥ για σχολικές γιορτές
Τελευταία Ενημέρωση: 22 Μαρτίου 2017, 5:33 μμ

Η πρόταση νόμου του Δημοκρατικού Συναγερμού που αφορά τη μεταφορά των εξουσιών στον υπουργό Παιδείας για τον καθορισμό των σχολικών αργιών και των καθιερωμένων σχολικών εορτασμών και συζητήθηκε σήμερα στην Επιτροπή Παιδείας «έρχεται να διορθώσει τη στρέβλωση της παρέμβασης των κομμάτων στο εκπαιδευτικό έργο», δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος, Αβέρωφ Νεοφύτου, προσθέτοντας ότι επρόκειτο για «μια στρέβλωση που προκάλεσε υπερβολικές αντιδράσεις και λανθασμένες ερμηνείες». 

Σε γραπτή δήλωσή του ο κ. Νεοφύτου κάνει αναφορά στο Κυπριακό τονίζοντας: «Θέλω να είμαι απόλυτος και ξεκάθαρος. Αναζητούμε μια λύση που αποκλείει τόσο τη διχοτόμηση, όσο και την ένωσή της Κύπρου με άλλο κράτος. Για εμάς ύψιστη προτεραιότητα αποτελεί η λύση του Κυπριακού προβλήματος που θα ενώνει την πατρίδα μας στη βάση της διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας για το καλό όλων των Κυπρίων». 

Σημειώνεται ότι η πρόταση του ΔΗΣΥ, η οποία στηρίχθηκε από το ΑΚΕΛ προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τα υπόλοιπα κόμματα.

ΑΚΕΛ: Δυστυχώς δεν μας είχαν ακούσει

Από την πλευρά του το ΑΚΕΛ, που ψήφισε σήμερα υπέρ της πρότασης του ΔΗΣΥ, παρά τις ενστάσεις που έχει διατυπώσει σχετικά με τη μεταφορά εξουσιών στον υπουργό Παιδείας, δηλώνει ότι λόγω ειδικών συνθηκών που αφορούν το συγκεκριμένο θέμα θα στηρίξει στην Ολομέλεια της Βουλής την συγκεκριμένη τροπολογία «ώστε να διευκολύνουμε την προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, οι οποίες έχουν διακοπεί».

Σε δήλωση του Κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος της Αριστεράς αναφέρεται πως «αυτή η συζήτηση θα αποφευγόταν, αν εισακουόμασταν ως ΑΚΕΛ και απορριπτόταν η προβοκατόρικη τροπολογία αυτών που παραμένουν νοσταλγοί της ένωσης, νοσταλγοί του γριβισμού και του εοκαβητισμού. Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε, οπότε εδώ και ένα μήνα έχει προκληθεί τεράστια ζημιά στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Δεν πρόκειται να αναφερθώ στη σημερινή δήλωση για το πώς φτάσαμε ως εδώ και για ευθύνες που υπάρχουν για το γεγονός ότι έχουν διακοπεί οι διαπραγματεύσεις». 

Αναφορικά με την πρόταση που κατέθεσε ο ΔΗΣΥ, ο Γιώργος Λουκαΐδης σημειώνει πως «ως ΑΚΕΛ ανέκαθεν είχαμε και διατηρούμε επιφυλάξεις στην παραχώρηση στην εκάστοτε κυβέρνηση δικαιωμάτων να αποφασίζει μέσα από διατάγματα για συγκεκριμένα ζητήματα. Και σε αυτή την περίπτωση διατηρούμε την ίδια ακριβώς επιφύλαξη».

Ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ τονίζει ότι «οι ειδικές συνθήκες, όμως, που αφορούν το συγκεκριμένο θέμα, μας έχουν οδηγήσει στην απόφαση να στηρίξουμε την τροπολογία του ΔΗΣΥ, ώστε να διευκολύνουμε την προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, οι οποίες έχουν διακοπεί. Για εμάς είναι πλήρως κατανοητό ότι χωρίς διαπραγματεύσεις δεν μπορεί να υπάρχει ούτε προοπτική, ούτε καν ελπίδα για λύση του Κυπριακού, για επανένωση της πατρίδας μας, για απελευθέρωση της Κύπρου».

«Ως εκ τούτου, με κανένα τρόπο εμείς δεν πρόκειται να συνεργήσουμε στην απόπειρα, ενδεχομένως, ορισμένων να οδηγήσουν σε οριστική διακοπή τις διαπραγματεύσεις. Από οπουδήποτε και αν προέρχονται αυτοί που -ενδεχομένως- επιδιώκουν κάτι τέτοιο. Αντίθετα, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια, όπως από την πρώτη στιγμή πράττουμε, ώστε η διαδικασία των διαπραγματεύσεων να ξαναμπεί στις ράγες. Και σε αυτό το πλαίσιο είναι που θα πρέπει να ιδωθεί η απόφαση του ΑΚΕΛ να στηρίξει την τροπολογία του Δημοκρατικού Συναγερμού».

Καταλήγοντας ο Γιώργος Λουκαΐδης δηλώνει πως το ΑΚΕΛ θα παρακολουθήσει την εφαρμογή αυτής της απόφασης, δεδομένου -βέβαια- ότι θα αποκτήσει πλειοψηφία από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, προειδοποιώντας πως «αν και εφ’ όσον παρατηρήσουμε ότι οι εκάστοτε υπουργοί ή ο όποιος υπουργός ενεργεί στο πλαίσιο της αυθαιρεσίας, η Βουλή έχει το δικαίωμα να αφαιρέσει το δικαίωμα από τον εκάστοτε υπουργό να αποφασίζει με διατάγματα για αυτή την κατηγορία εορτασμών στα σχολεία».

ΔΗΚΟ: ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ εξευτέλισαν την αξιοπρέπεια του λαού

Εντελώς διαφορετική είναι η προσέγγιση του ΔΗΚΟ που θεωρεί ότι «οι εντολές του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακκιντζί, φαίνεται πως έπιασαν τόπο. Οι μυστικές διαβουλεύσεις έκαναν τη δουλειά τους».

Σε ανακοίνωσή του το μέλος της Επιτροπής Παιδείας, βουλευτής του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου, κατηγορεί τις «ηγεσίες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ» ότι «υπέκυψαν, για μια ακόμα φορά, στις απαιτήσεις της τουρκικής πλευράς, «εξευτέλισαν το θεσμό της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας» και «εξευτέλισαν την ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου».

«Αλλά, το πιο επιζήμιο, είναι ότι εξευτέλισαν την αξιοπρέπεια του λαού», προσθέτει.

Ο κ. Λεωνίδου αναφέρει ότι «η στάση της κυβέρνησης και των ηγεσιών του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ εντός της Βουλής, αποτελεί συνέχεια της πολιτικής και της στρατηγικής Αναστασιάδη στο Κυπριακό, της πολιτικής των υποχωρήσεων, των υπαναχωρήσεων και της συμμόρφωσης με τις τουρκικές αξιώσεις».

«Κάθε ψήφος υπέρ της πρότασης του Δημοκρατικού Συναγερμού, είναι ψήφος ενάντια στην αξιοπρέπεια των Ελληνοκυπρίων και ενάντια στο σεβασμό στους δημοκρατικούς θεσμούς», συνεχίζει, σημειώνοντας ότι «η υπερψήφιση της πρότασης, δίνει με τρόπο απαράδεκτο, το δικαίωμα στη τουρκική πλευρά να παρεμβαίνει και να ανατρέπει αποφάσεις του Κοινοβουλίου». 

«Αντιλαμβάνονται άραγε στον Δημοκρατικό Συναγερμό, ότι με τέτοιου είδους κινήσεις, μας απομακρύνουν όλο και περισσότερο από τη λύση;», διερωτάται ο βουλευτής του ΔΗΚΟ και καταλήγει λέγοντας ότι στόχος του κόμματός του «είναι να αλλάξει αυτή η πολιτική και στρατηγική και να εφαρμοστεί η νέα στρατηγική που προτείνουμε».

Συμμαχία Πολιτών: Το αναμενόμενο έγινε - Πολιτικοί οι λόγοι

Σε δηλώσεις του ο βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών Παύλος Μυλωνάς ανέφερε ότι «το αναμενόμενο έγινε. Με ομολογία ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας από τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΑΚΕΛ, κύριο Λουκαΐδη, ότι είναι πολιτικοί οι λόγοι προώθησης του θέματος, η πρόταση νόμου του Δημοκρατικού Συναγερμού θα προωθηθεί για ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής σε δύο εβδομάδες. Εμείς πιστεύουμε ότι η πολιτική και οι σκοπιμότητες δεν μπορούν να επηρεάζουν εκπαιδευτικά θέματα. Παρά το γεγονός ότι και από τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ αλλά και από εμάς τέθηκε θέμα συνταγματικότητας της πρότασης και ζητήσαμε γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας καθώς επίσης και την πιθανή συζήτηση ενώπιον εκπροσώπου της Νομικής Υπηρεσίας που, ειρήσθω εν παρόδω, δεν εκλήθη για να εκφράσει την άποψή της, δεν εισακουστήκαμε. Ουσιαστικά είχαμε κατά πλειοψηφία εκ μέρους του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ την έγκριση για συζήτηση στην Ολομέλεια της πρότασης του ΔΗΣΥ, όπου ουσιαστικά αφαιρείται η αρμοδιότητα για τον καθορισμό σχολικών επετείων στις οποίες γίνεται ολιγόλεπτη ανάγνωση μηνυμάτων στην τάξη από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και από τη Βουλή και παραχωρείται στον εκάστοτε Υπουργό Παιδείας. Είναι πάρα πολύ επικίνδυνες αυτές οι πρακτικές και για το μέλλον. Η Βουλή, εκτός από νομοθετικό σώμα, είναι και αντιπροσωπευτικό του λαού και τέτοιες πρακτικές, κατά την άποψή μας, δεν διευκολύνουν τη δημοκρατία. Απεναντίας, δημιουργείται και στην κοινή γνώμη και στον λαό η εντύπωση ότι για πολιτικές και κομματικές σκοπιμότητες τα πάντα θυσιάζονται, ακόμα και τα θέματα παιδείας τα οποία είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα». 

Ο κ. Μυλωνάς έθεσε και θέμα διαδικασίας στην Επιτροπή αποστέλλοντας και σχετική επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής.

Συγκεκριμένα ο κ. Μυλωνάς ανέφερε: «Επίσης θέλω να θίξω και τη διαδικασία. Πιστεύω ότι παραβιάστηκε ο Κανονισμός της Βουλής. Θα στείλω και επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής, τον κύριο Συλλούρη, από τον οποίον θα ζητήσω τη διευκρίνιση ακριβώς του δικαιώματος του Προέδρου μίας Επιτροπής να επιμένει σε πράγματα τα οποία ίσως να μην καθορίζονται από τους Κανονισμούς. Εν πάση περιπτώσει –είναι γεγονός και μας το υπέδειξε εξ άλλου και ο κύριος Τορναρίτης ότι είμαστε δυο τριών μηνών βουλευτές και δεν γνωρίζουμε πολύ καλά τα πράγματα, οι παλιοί τα γνωρίζουν καλύτερα– εμείς θα ζητήσουμε διευκρινήσεις, γιατί έγινε μία λανθασμένη διαδικασία. Όπως αντιλαμβάνεστε, η απόφαση αυτή της Επιτροπής κατά πλειοψηφία, γιατί εμείς αποχωρήσαμε διαμαρτυρόμενοι για τον τρόπο διεξαγωγής της συζήτησης στην Επιτροπή, οδηγεί τα πράγματα σε αυτό που οι πολιτικές σκοπιμότητες θέλουν να προωθήσουν, το ΔΗΣΑΚΕΛ δηλαδή». 

Η επιστολή Μυλωνά σε Συλλούρη

«Αξιότιμε κύριε Συλλούρη,

Έλαβα την απόφαση να επικοινωνήσω μαζί σας γραπτώς ούτως ώστε να καταγγείλω κάποιες συμπεριφορές που ήρθαν στην αντίληψή μου κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού της Βουλής, συμπεριφορές οι οποίες αμαυρώνουν τη λειτουργία αυτού του Κοινοβουλίου και καταστρατηγούν, κατά την άποψή μου, τους Κανονισμούς που το διέπουν.
Σήμερα στην Επιτροπή Παιδείας, αφού συζητήθηκε πρόταση νόμου του Δημοκρατικού Συναγερμού, τέθηκε σε ψηφοφορία πρόταση ότι η συζήτηση του θέματος έχει εξαντληθεί, σύμφωνα με τις πρόνοιες του Κανονισμού της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας (Κανονισμός 45). Αυτό έγινε παρά τις έντονες απόψεις πολλών εκ των μελών της Επιτροπής όπως το θέμα πρέπει να ξανασυζητηθεί με την παρουσία της Νομικής Υπηρεσίας, αφού τέθηκε επιτακτικά ζήτημα αντισυνταγματικότητας.
Κατά την ψηφοφορία, λήφθηκε η απόφαση να προσμετρηθεί ψήφος βουλευτή μέλους της Επιτροπής Παιδείας που απουσίαζε από τη συνεδρίαση κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας.
Αισθάνομαι έντονα την ανάγκη να καταγγείλω το γεγονός και αναμένω τις δικές σας ενέργειες και απόψεις επί του θέματος».

Αλληλεγγύη: Φτηνές οι δικαιολογίες ΔΗΣΥ - ΑΚΕΛ

Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας μετά το πέρας της συνεδρίας της Επιτροπής Παιδείας δήλωσε:
«Σήμερα με πλειοψηφική απόφαση της Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού έχει δρομολογηθεί προς την Ολομέλεια η ανατροπή της προηγούμενης απόφασης της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα. Ο μόνος που μπορεί να είναι ευχαριστημένος από την προσπάθεια ΑΚΕΛ-ΔΗΣΥ να ανατρέψουν την απόφαση της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα είναι βέβαια ο κ. Ακιντζί. Οι δικαιολογίες οι οποίες επιστρατευτήκαν από τα δύο κόμματα για να στηρίξουν την πρόθεση τους για αλλαγή της συγκεκριμένης απόφασης είναι φτηνές και τους εκθέτουν και σίγουρα δεν μπορούν αυτές οι δικαιολογίες να κρύψουν ότι η προσπάθεια τους συμμορφώνεται πλήρως με τις υποδείξεις του κ. Ακιντζί», τόνισε ο κ. Γιωργάλλας.

Επιπρόσθετα ανέφερε ότι «η υπερψήφιση της συγκεκριμένης Πρότασης Νόμου του Δημοκρατικού Συναγερμού θα αποτελέσει ένα κακό προηγούμενο και θα δώσει το δικαίωμα στη Τουρκική πλευρά να παρεμβαίνει, να αμφισβητεί και να αλλάζει αποφάσεις της Βουλής της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εμείς αμφισβητούμε την συνταγματικότητα της συγκεκριμένης πρότασης, η οποία προβλέπει εκχώρηση αρμοδιοτήτων που έχει σήμερα η Βουλή προς τον Υπουργό Παιδείας και θα δώσουμε συνέχεια σε αυτό το θέμα σε συνταγματικό πλέον επίπεδο. Εισηγηθήκαμε στον Πρόεδρο της Επιτροπής Παιδείας να μην σταλεί στην Ολομέλεια η Πρόταση Νόμου αλλά να καλεστεί σε συνέχεια της συζήτησης και ο Γενικός Εισαγγελέας για να γνωματεύσει επί της συνταγματικότητας, ωστόσο η εισήγηση μας δεν έγινε δεκτή».

ΕΛΑΜ: Επιτροπή σκέτη παρωδία

Από πλευράς του ο βουλευτής του ΕΛΑΜ, Λίνος Παπαγιάννης ανέφερε ότι «η σημερινή Επιτροπή Παιδείας ήταν μια σκέτη παρωδία, για διάφορους λόγους. Αρχικά απουσίαζε τόσο ο Υπουργός, όσο και ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου. Στην συνέχεια καμία από τις ερωτήσεις μας δεν είχε ικανοποιητική απάντηση».

Σύμφωνα με το ΕΛΑΜ, η πρόταση νόμου ξεκάθαρα στοχεύει στην κατάργηση του ψηφίσματος από την πλειοψηφία της βουλής για το Ενωτικό Δημοψήφισμα.

«Με ένα πλάγιο τρόπο η κυβερνητική παράταξη χωρίς καν να έχει το πολιτικό θάρρος να παραδεχθεί ευθέως τον λόγο που φέρνει την πρόταση νόμου, επικαλείται τον πολύτιμο διδακτικό χρόνο. Ακούστηκαν τόσο από εμάς αλλά και από άλλα μέλη της Επιτροπής διάφορες προτάσεις που θα μπορούσαν αυξήσουν τον ωφέλιμο διδακτικό χρόνο. Υπήρξε αναφορά για πιθανή αντισυνταγματικότητα της πρότασης νόμου, αλλά λόγω της απουσίας της Γενικής Εισαγγελίας το θέμα συνεχίζει να αιωρείται. Εν κατακλείδι, μια δημοκρατικά ψηφισμένη τροπολογία που από ότι φαίνεται ενόχλησε αδικαιολόγητα τον κατοχικό ηγέτη, δυστυχώς βρίσκει σύμφωνο το δίπολο ΔΗΣΥ - ΑΚΕΛ. Ο κόσμος είναι αυτός που στο τέλος θα μας κρίνει πολιτικά και ελπίζω να κατανοηθεί από τους συμπατριώτες μας ότι ένα τόσο σημαντικό ιστορικό γεγονός όπως το Ενωτικό Δημοψήφισμα, βρίσκει τα δύο μεγάλα κόμματα να πορεύονται στην γραμμή του εγκάθετου της Τουρκίας», ανέφερε ο κ. Παπαγιάννης.

Πηγή: philenews

Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.